clubzoeker

Voorbeschouwing WK Badminton door Rune Massing: we zullen minimaal onze top moeten halen

Voorbeschouwing WK Badminton door Rune Massing: we zullen minimaal onze top moeten halen

Rune Massing in actie als coach.

Van 10 tot 16 augustus worden in de legendarische Istora Stadium gelegen in Zuid-Jakarta de individuele wereldkampioenschappen gehouden. In het badmintongekke Indonesië zal dit zeker een prachtig WK gaan worden.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

De Indonesia Open wordt ook in hetzelfde stadion gehouden. We weten dat er erg veel wind staat en het is lastig om de shuttles in de rally goed te controleren. Explosieve aanvallende spelers zijn onder deze omstandigheden absoluut in het voordeel. Verdedigende spelers hebben moeite om het hele veld te gebruiken en dat zal in hun nadeel werken. Zo heeft de beste speler aller tijden Lin Dan het toernooi in die hal nog nooit op zijn naam weten te zetten. Lee Chong Wei daarentegen heeft al drie keer gewonnen in Istora.

Voor onze eigen voorbereiding betekent dit dat we aanpassingen hebben aangebracht in onze oefenstof en trainingsvormen. Dubbelcoach Kim heeft met de dubbels heel veel voorveld - halfveld getraind. Ik ben met Soraya veel bezig geweest met onder andere pullshots, two leg jumps en netshots/brushes. We hebben veel 'een tegen twee'-wedstrijdsituaties gedraaid om keiharde punten waarin degene die alleen staat geen clears mag spelen. Hierdoor ligt de focus meer op het achterveld, want als je daar te laat bent, heb je nauwelijks opties meer in je slagkeuze. Ook hebben we veel wedstrijdsituaties getraind waarin je slechts é&aecute;n lob mag spelen per rally. Door deze restrictie ligt de focus juist meer op het voorveld. Degene die heel dwingend en agressief op het net durft te spelen dwingt zijn/haar tegenstander omhoog te spelen wat nou juist zo moeilijk is in Aziatische hallen met veel tocht.

Wat betreft de loting mogen we niet ontevreden zijn. Sommigen hebben wel sterke tegenstanders geloot, maar het had zeker ook zwaarder kunnen zijn.

De spelers

Erik Meijs heeft de als tiende geplaatste Kashyap uit India geloot. Erik traint niet op Papendal dus ik ben niet op de hoogte hoe Erik er op dit moment voorstaat. De Indiër is gezien zijn ranking favoriet, maar gezien het feit dat de speelstijl van India veelal gericht is op vier hoeken liggen daar misschien kansen voor Erik.

Soraya de Visch Eijbergen had het vorige WK in Kopenhagen op slechts een plekje op de wereldranglijst gemist, maar mede door haar sterke optreden in het voorjaar stond ze nu redelijk veilig. Dit wordt haar eerste WK en ze mag zich opmaken tegen de Indonesische Fanetri. Om op je eerste WK in Indonesië tegen een Indonesische met al die Indonesische joelende en juichende fans in die hal te mogen spelen is natuurlijk heel gaaf om mee te maken. Soraya heeft goed getraind maar zal het erg zwaar krijgen. Ik hoop dat ze er van zal genieten en dat deze ervaringen haar verder zal brengen in haar ontwikkeling.

Jacco Arends en Jelle Maas lootten voor de derde achtereenvolgende keer op een groot kampioenschap de sterke en ervaren Duitsers Fuchs/Schoettler. De jongens staan er goed voor en ik schat hun kansen nu hoger in dan toen tijdens de vorige twee ontmoetingen.

Eefje Muskens en Selena Piek zijn op dit moment ons hoogst genoteerde spelers en zijn op dit WK als negende geplaatst. Onlangs is bekend gemaakt dat NOC*NSF dit koppel tot minstens einde 2015 gaat ondersteunen in hun traject richting Rio en daar zijn we met zijn allen heel trots op. Over de loting was ik niet heel tevreden. Na een bye in de eerste ronde spelen we waarschijnlijk tegen Taipei waarna we de zeer sterke Chinezen Qing/Yunlei tegenover ons gaan krijgen voor een plek in de kwartfinale.

Samantha Barning en Iris Tabeling hebben in de eerste ronde pittig geloot en mogen aantreden tegen de lokale heldinnen Bernadeth en Pradipta. Op het WK vorig jaar in Kopenhagen hebben ze ook tegen dit Indonesisch koppel gespeeld. Toen verloren we weliswaar die wedstrijd maar werd er door onze meiden een heel hoog niveau gehaald. Zeker als het publiek er achter gaat staan, zal het een hele zware opgave worden om de eerste ronde door te komen. Samantha en Iris zullen hun absolute topniveau moeten halen om voor een verrassing te zorgen, maar hebben vorig jaar laten zien dat dat mogelijk is.

Samantha en Jorrit de Ruiter hebben hun eerste ronde goed geloot en spelen tegen de Fransen Fontaine en Mittelheiser. Op een WK is zo'n tegenstander gewoon een goede loting en ik acht ons dan ook sterker dan de Fransen. In de volgende ronde wacht dan waarschijnlijk een als twaalfde geplaatste Indonesisch koppel. Deze zijn echter nog er jong en daar liggen wel mogelijkheden, al kan onervarenheid ook zorgen voor een stuk onbevangenheid.

Jacco en Selena draaien erg goed de laatste tijd en zijn flink gestegen op de wereldranglijst. Hierdoor zijn ze als vijftiende geplaatst en zullen na een bye uitkomen tegen Fransen of Maleisiërs. Als we dat winnen komen we waarschijnlijk uit tegen de als zes geplaatste Chinezen.

Vorig jaar in Kopenhagen excelleerde Eric en kwamen we thuis met een kwartfinale. Helaas heeft Eric op het laatst moeten afzeggen wegens een hardnekkige voetblessure. Dit WK in Jakarta is voor mij geslaagd als we dat resultaat van toen minstens kunnen evenaren. Om dat te kunnen realiseren zullen we in de eerste rondes minimaal onze top moeten halen en in de wedstrijden erop volgend ons niveau moeten overstijgen. Maar waarom niet? We zijn goed voorbereid en we mogen een WK spelen op een van de mooiste badmintonplekken die je maar kunt bedenken. De sfeer en ambiance zullen zeker kippenvelmomenten geven en daar moeten we ondanks alle druk die bij topsport hoort ook gewoon van gaan genieten. Als alle puzzelstukjes goed vallen kunnen we iets moois neerzetten.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
De principekalender 2024-2025 van Badminton Nederland goedgekeurd

De principekalender 2024-2025 van Badminton Nederland goedgekeurd

Tijdens de bestuursvergadering van 19 februari jl. is de principekalender voor het seizoen 2024-2025 goedgekeurd. Voor het…

26 february 2024

Nederlandse mannen strijdend ten onder tegen Engeland

Nederlandse mannen strijdend ten onder tegen Engeland

De Nederlandse mannen zijn er helaas net niet in geslaagd om de halve finale te bereiken op de Europees Kampioenschappen…

16 february 2024

Nederlagen voor Oranje-teams op EK Teams in Polen

Nederlagen voor Oranje-teams op EK Teams in Polen

Op de tweede dag van de Europees Kampioenschappen badminton voor mannen- en vrouwenteams in het Poolse Lodz moest Oranje twee…

14 february 2024

Nederlandse mannenploeg start overtuigend op EK Teams 2024

Nederlandse mannenploeg start overtuigend op EK Teams 2024

De Nederlandse badmintonners hebben de eerste wedstrijd op de Europees Kampioenschappen badminton voor mannen- en vrouwenteams in…

14 february 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!