Je heb maar één man nodig om vooruitgang tegen te houden

Je heb maar één man nodig om vooruitgang tegen te houden

Ik had vier jaar terug nooit kunnen denken dat ik dit stukje zou schrijven. Maar als het water tot aan de lippen staat, dan moet je de pen weer oppakken en vertellen hoe slecht het er voor staat.

Badminton Nederland heeft het op veel gebieden goed gedaan. Op technisch gebied is het een ramp.

Boekhouders staan nou niet bepaald bekend om hun open blik en mening en juist zo iemand hebben we op een post waar vooruit denken en creativiteit belangrijk is. De ene na de andere rampbeslissing volgen elkaar op en op technisch gebied glijden we naar de afgrond met talentcoaches die je de vijand niet eens toewenst. Een trainersopleiding waar Badminton Nederland maar geen verandering in kan en/of wil brengen.

Danish Junior Cup

De Danish Junior Cup was een goed voorbeeld. Op een trainersopleiding die ik verzorgde voor de DGI werd ik aangesproken op het lage niveau van de Nederlandse deelnemers. Ook op de club was het tegenvallende optreden van de Nederlanders gespreksstof, want de U15 speelde in de hal waar ik clubtrainer ben, Taastrup Elite. Badminton Nederland vergroot zeer snel de toch al zo flinke achterstand op landen zoals Denemarken.

Het technisch beleid heeft een ferme hand nodig en geen twijfelaar die geen beslissingen kan nemen en bang is dat mensen je misschien niet aardig vinden.

Ik heb een hekel gekregen aan dit bestuur en de hele situatie in Nederland, want iedereen PRAAT maar DOET niets. En dat terwijl het toch heel makkelijk is. Je gaat maandag naar je werk en zegt: nu moet het anders en als je het er niet mee eens ben dan vlieg je er uit.

Het is godsonmogelijk om met zo'n technisch beleid aan de toekomst te werken. Er is geen visie en dat is voelbaar in het hele land. Passief gedrag van verantwoordelijke bestuurders en geen knopen doorhakken.

We zijn inmiddels vier jaar (ja, je leest het: vier jaar) verder en nog steeds is er geen einde gemaakt aan de ellendige trainersopleiding. Maatje is een paar jaar terug gestart met het kijken naar de trainersopleidingen maar is teleurgesteld en een illusie armer. Hij is gestopt. Net als het kleine groepje welwillende trainers dat er aan mee wilde werken.

Badminton Nederland heeft onvoldoende geluisterd naar de mensen van buiten de bond en heeft een grote groep zeer enthousiaste mensen die er weer in geloofde na de rampjaren van Van Dooremalen van zich afgestoten in plaats van deze groep aan zich te binden.

Er zijn ook wel een paar momenten geweest van weer wat hoop, zoals deze zomer. Maar al snel blijkt dat er van de zeer goed bedoelde voornemens niets terecht komt. Zelf als we vandaag nog zouden starten met een nieuw beleid dan duurt het zes tot acht jaar voordat de nieuwe generatie spelers zich weer kan meten met de top in Europa.

Zelfs in een land zoals Denemarken waar de dingen vele malen beter zijn geregeld dan in Nederland zijn ze er zichzelf van bewust dat er veel moet veranderen. Er is geen monopoliesituatie, want er zijn twee grote badmintonorganisaties die regelmatig de strijd aanbinden als het gaat om de beste opleidingen en bijscholingen. En dan nog hebben ze het gevoel dat er onvoldoende gebeurd en dat de achterstand op Azië groter wordt.

Alle Nederlanders waren er zeer vroeg uit tijdens de Danish Junior Cup. Er waren vlak in de buurt een aantal activiteiten voor trainers en onze voorzitter vroeg me waarom de U19 - die in het weekend niet meer hoefde te spelen - geen training gingen doen nu ze toch in Denemarken waren. Mijn antwoord was kort: het komt doodeenvoudig niet bij ze op.

En dat terwijl de man met de kennis over hoe wat en waar in de hal was. Ze hadden even naar Aad toe kunnen stappen en vragen of hij niet een mogelijkheid zag om wat te doen met Deense trainers en spelers. Nu hingen ze maar wat rond in de hal en speelden met hun mobieltje.

Als de trainers en of begeleiders daar zelf niet op kunnen komen, dan zou je van de bond toch verwachten dat ze zoiets van te voren regelen. Een telefoontje en je heb een alternatief plan klaar liggen. Ik ga er even vanuit dat de begeleiders wel zoveel realiteitszin hebben dat ze wisten dat ze niet bij de laatste 8 zouden komen (op een DD na).

Het zijn gewoon maar simpele voorbeelden van ondoordacht beleid en het gebrek aan visie al dan niet in combinatie met creatief gedrag over hoe je het maximale uit zo'n reis kan halen.

Het bestuur heeft de verkeerde persoon op de belangrijke post van technisch beleid en topsport zitten en heel langzaam druppelt dat besef nu ook door naar andere bestuurders en vooral de academies in het land.

Zet doortastende mensen op zo'n post en vooral mensen met een heel duidelijk beeld over waar we heen moeten in de toekomst!

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Breaking: Lin Dan announces retirement

Breaking: Lin Dan announces retirement

On Saturday morning CTGN published an article in which is was announced that the Chinese legend, Lin Dan has chosen to retire…

4 juli 2020

Badminton Nederland: alleen focus op AirBadminton en topsport?

Badminton Nederland: alleen focus op AirBadminton en topsport?

Onze sport is in de grootste crisis van de afgelopen 50 jaar en Badminton Nederland doet alsof er niets aan de hand is. Ze komt…

1 juli 2020

Badminton Nederland annuleert Dutch Open 2020

Badminton Nederland annuleert Dutch Open 2020

Badminton Nederland heeft besloten om de 72e editie van de Dutch Open (BWF Tour Super 100), het grootste internationale…

30 juni 2020

Badminton en corona update (week 26)

Badminton en corona update (week 26)

Yes, we mogen weer! Vanaf 1 juli is binnensport, onder voorwaarden, weer toegestaan en daar zijn wij ontzettend blij mee.

25 juni 2020

Badminton Nederland in gesprek met leverancier over AirShuttles die snel sneuvelen

Badminton Nederland in gesprek met leverancier over AirShuttles die snel sneuvelen

De introductie van de nieuwe sport was ook direct de introductie van de nieuwe AirShuttle. Op deze nieuwe AirShuttle is heel…

19 juni 2020

Badminton en corona update (week 23)

Badminton en corona update (week 23)

Gisteren werd in de diverse media nogmaals bevestigd dat de sportsector de komende maanden verder open zal gaan. Per 1 juli mogen…

5 juni 2020

Badminton en corona update (week 22)

Badminton en corona update (week 22)

In een wekelijkse update willen wij jullie graag op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen omtrent de badmintonsport en…

29 mei 2020

Mogen we weer badmintonnen per 1 juli?

Mogen we weer badmintonnen per 1 juli?

Tijdens de persconferentie van de overheid op woensdag 27 mei werd duidelijk dat sportscholen per 1 juli weer open mogen mits zij…

28 mei 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!