Je heb maar één man nodig om vooruitgang tegen te houden

Je heb maar één man nodig om vooruitgang tegen te houden

Ik had vier jaar terug nooit kunnen denken dat ik dit stukje zou schrijven. Maar als het water tot aan de lippen staat, dan moet je de pen weer oppakken en vertellen hoe slecht het er voor staat.

clubzoeker

Ken je BC Schollevaar al?

Badminton Nederland heeft het op veel gebieden goed gedaan. Op technisch gebied is het een ramp.

Boekhouders staan nou niet bepaald bekend om hun open blik en mening en juist zo iemand hebben we op een post waar vooruit denken en creativiteit belangrijk is. De ene na de andere rampbeslissing volgen elkaar op en op technisch gebied glijden we naar de afgrond met talentcoaches die je de vijand niet eens toewenst. Een trainersopleiding waar Badminton Nederland maar geen verandering in kan en/of wil brengen.

Danish Junior Cup

De Danish Junior Cup was een goed voorbeeld. Op een trainersopleiding die ik verzorgde voor de DGI werd ik aangesproken op het lage niveau van de Nederlandse deelnemers. Ook op de club was het tegenvallende optreden van de Nederlanders gespreksstof, want de U15 speelde in de hal waar ik clubtrainer ben, Taastrup Elite. Badminton Nederland vergroot zeer snel de toch al zo flinke achterstand op landen zoals Denemarken.

Het technisch beleid heeft een ferme hand nodig en geen twijfelaar die geen beslissingen kan nemen en bang is dat mensen je misschien niet aardig vinden.

Ik heb een hekel gekregen aan dit bestuur en de hele situatie in Nederland, want iedereen PRAAT maar DOET niets. En dat terwijl het toch heel makkelijk is. Je gaat maandag naar je werk en zegt: nu moet het anders en als je het er niet mee eens ben dan vlieg je er uit.

Het is godsonmogelijk om met zo'n technisch beleid aan de toekomst te werken. Er is geen visie en dat is voelbaar in het hele land. Passief gedrag van verantwoordelijke bestuurders en geen knopen doorhakken.

We zijn inmiddels vier jaar (ja, je leest het: vier jaar) verder en nog steeds is er geen einde gemaakt aan de ellendige trainersopleiding. Maatje is een paar jaar terug gestart met het kijken naar de trainersopleidingen maar is teleurgesteld en een illusie armer. Hij is gestopt. Net als het kleine groepje welwillende trainers dat er aan mee wilde werken.

Badminton Nederland heeft onvoldoende geluisterd naar de mensen van buiten de bond en heeft een grote groep zeer enthousiaste mensen die er weer in geloofde na de rampjaren van Van Dooremalen van zich afgestoten in plaats van deze groep aan zich te binden.

Er zijn ook wel een paar momenten geweest van weer wat hoop, zoals deze zomer. Maar al snel blijkt dat er van de zeer goed bedoelde voornemens niets terecht komt. Zelf als we vandaag nog zouden starten met een nieuw beleid dan duurt het zes tot acht jaar voordat de nieuwe generatie spelers zich weer kan meten met de top in Europa.

Zelfs in een land zoals Denemarken waar de dingen vele malen beter zijn geregeld dan in Nederland zijn ze er zichzelf van bewust dat er veel moet veranderen. Er is geen monopoliesituatie, want er zijn twee grote badmintonorganisaties die regelmatig de strijd aanbinden als het gaat om de beste opleidingen en bijscholingen. En dan nog hebben ze het gevoel dat er onvoldoende gebeurd en dat de achterstand op Azië groter wordt.

Alle Nederlanders waren er zeer vroeg uit tijdens de Danish Junior Cup. Er waren vlak in de buurt een aantal activiteiten voor trainers en onze voorzitter vroeg me waarom de U19 - die in het weekend niet meer hoefde te spelen - geen training gingen doen nu ze toch in Denemarken waren. Mijn antwoord was kort: het komt doodeenvoudig niet bij ze op.

En dat terwijl de man met de kennis over hoe wat en waar in de hal was. Ze hadden even naar Aad toe kunnen stappen en vragen of hij niet een mogelijkheid zag om wat te doen met Deense trainers en spelers. Nu hingen ze maar wat rond in de hal en speelden met hun mobieltje.

Als de trainers en of begeleiders daar zelf niet op kunnen komen, dan zou je van de bond toch verwachten dat ze zoiets van te voren regelen. Een telefoontje en je heb een alternatief plan klaar liggen. Ik ga er even vanuit dat de begeleiders wel zoveel realiteitszin hebben dat ze wisten dat ze niet bij de laatste 8 zouden komen (op een DD na).

Het zijn gewoon maar simpele voorbeelden van ondoordacht beleid en het gebrek aan visie al dan niet in combinatie met creatief gedrag over hoe je het maximale uit zo'n reis kan halen.

Het bestuur heeft de verkeerde persoon op de belangrijke post van technisch beleid en topsport zitten en heel langzaam druppelt dat besef nu ook door naar andere bestuurders en vooral de academies in het land.

Zet doortastende mensen op zo'n post en vooral mensen met een heel duidelijk beeld over waar we heen moeten in de toekomst!

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Virtuele games zijn de afgelopen jaren snel geëvolueerd en bieden spelers de mogelijkheid om verschillende sporten op…

10 june 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Afgelopen weekend vond het NJK Badminton 2024 plaats in Sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg. Joep Strooper en Flora Wang wonnen in…

10 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!