clubzoeker

Van breedtesport naar topsport in de Maaspoort

Van breedtesport naar topsport in de Maaspoort

Dinsdagochtend 2 februari, 9.00 uur, Maaspoort te Den Bosch en de Bossche Badminton Dagen staan op het punt om te beginnen.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Samen met wethouder sport, de heer Huib van Olden, worden deze geopend met een korte toespraak en daarna een aantal gespeelde punten. Uiteraard leverde dat de nodige hilariteit op onder de kinderen die als eerste mochten badmintonnen op de plaats waar op 13 februari aanstaande gestreden gaat worden om het landskampioenschap. Rond de 1200 kinderen gaan badminton meemaken en beleven. En als ze voldaan naar huis gaan krijgen ze een flyer mee waarop ze in één oogopslag kunnen zien waar ze lid kunnen worden in de regio 's-Hertogenbosch. Daarnaast worden ze met een flyer uitgenodigd om naar de finale van de Carlton Eredivisie te komen kijken.

's-Avonds moest ik zelf aan de bak tijdens het bedrijventoernooi in het kader van de Bossche Badminton Dagen. Liefst 13 teams deden mee en in drie verschillende poules werd om de eer gestreden. Midden in de hal was een bar geplaatst met tafels om aan te zitten. Zo kon de inwendige mens tijdens de rustmomenten worden gevuld. En na de prijsuitreiking werden de aanwezigen nogmaals uitgenodigd om naar de finale van de Carlton Eredivisie te komen. Het was een super gezellig toernooi waarbij mee doen veel belangrijker was dan winnen. Een paar teams hadden in Almere ook al mee gedaan tijdens de Yonex Dutch Open. Een goed concept wat navolging verdient tijdens andere evenementen

Ook woensdag stond er weer van alles op het programma. Overdag werden honderden kinderen weer enthousiast gemaakt en 's-avonds was er een clinic Parabadminton waarbij een afvaardiging van de nationale selectie acte de présence gaf onder leiding van Annie van Daal. In samenwerking met BV De Maasshuttles kon tijdens de Bossche Badminton Dagen ook het Parabadminton in de schijnwerpers gezet worden. Er waren zelfs een paar gegadigden die speciaal vanuit een revalidatiecentrum gekomen waren om mee te doen. En daar doen we het dan ook uiteindelijk voor.

Inmiddels is het carnavalsgedruis los gebarsten in 's-Hertogenbosch en dus liggen de Bossche Badminton Dagen even stil, maar vanaf woensdag gaan we weer door. En zo gaan we dus van breedtesport naar topsport want als straks de kinderen van de buitenschoolse opvang hun opwachting hebben gemaakt, en het Friendstoernooi is afgewikkeld, dan kunnen de banenbouwers komen om de Maaspoort Sports & Events om te bouwen naar een badminton arena voor de finale van de Carlton Eredivisie.

Tussen de bedrijven door worden de Nederlandse Kampioenschappen nog gespeeld in Almere. In drie dagen tijd komt de Nederlandse badmintontop in actie om de felbegeerde nationale titels in de wacht te slepen. Terwijl ik mijn blog aan het schrijven ben, zondagochtend, strijden de halve finalisten om de finaleplaatsen die later die zondagmiddag gespeeld worden.

Donderdagavond nog een keer op pad voor Badminton Nederland en deze keer om een gesprek te voeren met een organisatie die ons wellicht kan helpen om de fysieke ledenpas te (her)introduceren. Nu krijgen de leden hun pas digitaal toegestuurd, maar ik wil naar een fysieke pas, waarmee we waarde kunnen creëren voor iedere belanghebbende. Want wat ik voor ogen heb, is een ledenpas waarbij je als individueel lid je voordeel kunt halen bij het aanschaffen van spullen, en dat je daarmee ook nog eens je eigen vereniging helpt omdat die er ook een aandeel in krijgt. Naast landelijke organisaties die zich daar bij aan kunnen sluiten, kan iedere vereniging de lokale ondernemers proberen te strikken zich aan te sluiten. Als een lid dan aankopen doet bij de aangesloten (lokale) ondernemer, dan spaart hij of zij op haar ledenpas. De vereniging krijgt dan een bijdrage ten gunste voor de vereniging. Voor iedereen kan het dus financieel voordeel opleveren.

Daarnaast moet die pas ook een afrekensysteem bevatten zodat je bij je eigen vereniging makkelijk kunt betalen, al besef ik dat daar niet iedereen iets aan zal hebben. Maar stel dat je via die ledenpas je inschrijfgeld voor een toernooi kunt betalen. Of dat je met je ledenpas op een andere speelavond dan gebruikelijk bij een andere vereniging kunt gaan spelen en dat je betaald met je ledenpas. Allemaal mogelijkheden die ik samen met mijn collega's onderzoek en ook wil realiseren. Dus zullen we ook partners moeten zoeken die ons hier commercieel bij kunnen helpen. Het moet immers niet duurder worden voor de leden.

Oh ja, wat mijn ultieme wens is, dat elk lid bij aanvang van het seizoen zijn ledenpas ontvangt in de brievenbus en dat er een pakketje bij zit met leuke hebbedingetjes als motivatie om weer een seizoen lang vol aan de bak te gaan met badminton. Ook daarover zijn we dus in gesprek en ja, ik besef dat het nog niet geregeld is en dat we er hard aan zullen moeten trekken om het gerealiseerd te krijgen, maar als we deze doelen niet stellen, worden ze nooit gerealiseerd. Wordt vervolgd.

Na dat gesprek was er een bijeenkomst met de LCW en de eredivisie verenigingen. Bijna alle verenigingen waren aanwezig en dat zegt toch wel iets, want men is erg betrokken bij die Carlton Eredivisie. Ik heb met een aantal collega's een rondje langs de velden gemaakt en daarbij de nodige input gekregen. Één van de discussiepunten, naast de totale exposure, was de opzet van de Carlton Eredivisie. Ik vond hem niet uit te leggen tijdens verjaardagen en ben dus een groot voorstander om één en ander eenvoudiger te maken. Daarvoor had de LCW een voorstel gedaan wat besproken is tijdens deze bijeenkomst. Het aanbrengen van deze wijzigingen maakt dat het eenvoudiger wordt en dat er toch rekening gehouden is met het grote kwaliteitsverschil tussen de teams. En ja, het levert altijd leuke discussies op, maar dat is uiteraard ook goed. Al zal er een keuze gemaakt moeten worden. Uiteindelijk is de nieuwe opzet dan ook nagenoeg geaccepteerd en wordt de finale van de Carlton Eredivisie later ingepland dan nu. Dat heeft te maken met de wens van de NOS om meer tijd tussen het NK en de finale te houden. Omdat er dit jaar slechts één week tussen het NK en de finale Carlton Eredivisie zit, zou de NOS een keuze maken. En daar heb ik ze bij geholpen om te kiezen voor de finale van de Carlton Eredivisie.

En die keuze is heel simpel uit te leggen, want met alle respect voor het NK in Almere, al die lege witte stoeltjes doen zeer aan mijn ogen. Als dat 2 miljoen Nederlanders zien op TV dan worden ze daar niet enthousiast van. Nee, geef mij dan maar aandacht voor de finale om het landskampioenschap in een kolkende Maaspoort. En natuurlijk is dat heel anders, maar dan zien 2 miljoen Nederlanders in ieder geval de passie die rondom de badmintonsport hangt. Dan zien ze emotie op en buiten de baan. En dat werkt aanstekelijker dan lege witte stoeltjes in Almere.

Waar in 2017 het NK gespeeld gaat worden is nog allerminst zeker en door in ieder geval vijf weken tussen het NK en de finale Carlton Eredivisie te houden, maken we het mogelijk dat beide evenementen aandacht krijgen van de NOS. Al vind ik wel dat we er dan alles aan moeten doen om het NK in een andere setting neer te zetten zodat het ook leuk is voor de 2 miljoen kijkers die naar NOS Studio Sport kijken.

Weer terug naar het overleg van met de LCW en de eredivisie verenigingen. De opzet wordt dus veranderd waardoor het simpeler wordt uit te leggen. Hoe dat er uit komt te zien laat ik aan de LCW en het bondsbureau over om dat te communiceren. Een en ander moet nog definitief uitgewerkt worden en besproken worden met de verenigingen die er helaas niet bij konden zijn. Verder gaan we er natuurlijk alles aan doen om partners te vinden zodat we de Carlton Eredivisie meer aanzien kunnen geven. Ook dat leverde interessante discussies op, want gaan we daar meer bezoekers mee trekken? Eerste gedachte is natuurlijk nee, maar als we niet verder professionaliseren, en de uitstraling op pimpen, dan zal het blijven zoals het nu is, en dat vind ik simpelweg te amateuristisch. Laten we daar dan als bond het voortouw in nemen.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Paul Kleijn

Paul Kleijn

Paul is in zijn dagelijks leven Manager Verkoopkantoor bij Technische Unie en is oud-bestuurslid van Badminton Nederland.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Virtuele games zijn de afgelopen jaren snel geëvolueerd en bieden spelers de mogelijkheid om verschillende sporten op…

10 june 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Afgelopen weekend vond het NJK Badminton 2024 plaats in Sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg. Joep Strooper en Flora Wang wonnen in…

10 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!