Serious Request: doneer jouw overbodige rackets aan Solibad!

Serious Request: doneer jouw overbodige rackets aan Solibad!

Sommige dingen gebeuren gewoon omdat het zo heeft moeten zijn. Dat geloof ik althans. Dat dingen voorbestemd zijn. Zo heb ik er sinds april vorig jaar een hobby bij.

clubzoeker

Ken je BC Kampen al?

Ik ben toen Scheidsrechter Ambassadeur geworden voor Solibad. Wat, zult u zeggen? Ja, u leest het goed, scheidsrechter ambassadeur. Voordat ik uitleg wat die titel inhoudt, eerst voor de lezers die dit niet weten even een uitleg over Solibad.

Solibad

Solibad is een van oorsprong Franse stichting, een afkorting voor Solidariteit door Badminton, die sinds 2009 bestaat. De filosofie van Solibad is door de badmintongemeenschap bij elkaar te brengen, fondsen te werven om projecten voor arme kinderen over de hele wereld. Op dit moment zijn er op zo'n 13 plaatsen in de wereld projecten te vinden die door Solibad worden ondersteund. Solibad werkt met kleine projecten van lokale mensen. Ze ondersteunt de projecten die door lokale mensen worden gerund met materieel, mankracht en of financiën.

We proberen te helpen zonder onze ideeën op te leggen, onze denkwijze, zonder te oordelen en door de cultuur, omgangsvormen en gebruiken van diegene die we steunen (met tolerantie, menselijkheid en positiviteit) te respecteren.

Geven is ontvangen

Bij Solibad geloven we er sterk in dat geven ook ontvangen is. Natuurlijk houden we ten alle tijden in ons achterhoofd dat we er zijn om mensen te helpen en oplossingen moeten vinden om hun levens te verbeteren, maar we zorgen ervoor dat dit in ieder geval in een positieve sfeer gebeurt. Badminton is zowel een sport, als een spel. En we willen dus ook plezier hebben terwijl we fondsen werven, materialen verzamelen, etc., zodat er een 'win-win'-situatie ontstaat, zowel voor de vrijwilligers als voor de mensen voor wie de projecten bedoeld zijn. Dit is een heel belangrijk detail voor ons, aangezien we niet het gevoel willen hebben dat we offers moeten maken om anderen te helpen. We willen het met plezier en vol overgave doen.

Voor meer informatie verwijs ik jullie graag naar de website www.solibad.net.

Voor zover de introductie van deze fantastische stichting. Sinds een paar jaar steun ik ze met aankopen, door hun polsbandje te dragen en af en toe over ze te publiceren. Afgelopen april kwam daar ineens verandering in. Tijdens de EK in Frankrijk werd ik gevraagd of ik Scheidsrechter Ambassadeur voor de stichting wilde worden. In eerste instantie dacht ik, daar zit toch niemand op te wachten, mij als ambassadeur. Dat denkt u vast ook als u dit leest. Volgens de directeur van Solibad zou ik absoluut van waarde kunnen zijn. Aangezien de combinatie van mijn roeping (het bijdragen aan levensgeluk van kinderen die dat geluk door omstandigheden buiten hun macht ontnomen is) en de sport van mijn hart (badminton) mij fantastisch leek, heb ik uiteraard ingestemd met het verzoek.

Wat doet een Scheidsrechter Ambassadeur zoal, vraagt u zich waarschijnlijk af. Mijn eerste uitdaging was Badminton Nederland zover te krijgen om in navolging van onder andere Badminton Europe het charter van Solibad te ondertekenen ter ondersteuning. Hier was het bestuur gelukkig graag toe bereid. Vervolgens meldde een collega-scheidsrechter, die ik had benaderd om ook ambassadeur te worden, zich met de mededeling dat hij niet als ambassadeur maar als donateur de stichting graag wilde steunen. Mooi, eerste donateur ook geworven.

Na de logo's van Solibad op mijn BE-tenue (en inmiddels ook op mijn Badminton Nederland-uniform) te hebben bevestigd, keek ik uit naar de volgende uitdaging. Dat werd meteen een hele mooie. In mei/juni afgelopen jaar kwam namelijk een lang gekoesterde droom voor me uit: ik was geselecteerd om te scheidsrechteren bij de Indonesian Open, in het Istora Senayan stadion in Jakarta. Toen ik dit vertelde aan Solibad werd me meteen gevraagd of ik voorafgaand aan het toernooi mee wilde op projectbezoek naar Bintang in Jakarta.

Hierop heb ik uiteraard ja gezegd. Dus toestemming verkregen om een dag eerder die kant op te reizen, een extra hotelnacht op eigen kosten geboekt en klaar was kees. Bintang is een wijk in Jakarta waar zo'n 100.000 mensen wonen rond en leven van een vuilnishoop. De stank is er ondragelijk en de armoede hartverscheurend. Solibad heeft in deze wijk een omgeving gecreëerd waar kinderen badmintontraining krijgen, geschoold worden en vrij kunnen spelen.

Ik voelde me oprecht vereerd dat ik met onder anderen oud-Olympisch Kampioen Rexy Mainaky hier naartoe mocht. Ik heb er onder andere een korte clinic over de service gegeven en daarna een paar wedstrijden gescheidst. Ook hebben we met de kids geluncht, handtekeningen uitgedeeld en zijn we naar het armste deel van de wijk geweest waar we ook even met de voeten in de vuilnishoop hebben gestaan. Een moment om nooit te vergeten.

Later in de week hebben we een aantal van de kinderen nog een onvergetelijke ervaring kunnen bezorgen middels een bezoek aan het toernooi op zaterdag of zondag, inclusief een meet & greet met een aantal spelers, leuke fotomomenten, kleine presentjes, etc. etc. Ik was echt verbluft over het aantal kinderen dat me herkende en zelfs wedstrijden wist op te noemen die ik op verschillende toernooien heb gescheidst. Hoewel ik de Indonesiërs in de algemene zin dit na moet geven, ook op straat werd ik geregeld aangesproken door mensen die wisten wie ik was, een erg grappige ervaring.

Inzameling van badmintonrackets

Na tijdens mijn aansluitende vakantie in Yogjakarta ook nog twee projecten te hebben bezocht, ben ik alleen maar fanatieker geworden voor Solibad. Daarbij heb ik jullie hulp nodig. Voor een paar projecten in onder andere Madagaskar is Solibad namelijk op zoek naar 2.000 rackets. Gebruikt, nieuw, mag allemaal, zolang er nog maar mee gespeeld kan worden. Ik ben inmiddels begonnen met inzamelen van rackets en heb mijzelf ten doel gesteld om 10% van het totale Solibad-target voor mijn rekening te nemen. Dus op naar de 200 rackets. De teller staat tot op heden op 40 rackets.

De eerste twee weekenden van februari ben ik actief aan het inzamelen bij toernooien. Bij het komende Carlton NK zal ik in Almere, naast als scheidsrechter, actief zijn als ambassadeur van Solibad om rackets in te zamelen. Ik hoop van ganser harte dat elke badmintonliefhebber die naar het NK komt en één of meerdere rackets over heeft thuis, deze voor Solibad mee wil nemen. Het weekend erna vindt het Utregs toernooi plaats waar ik ook namens Solibad bij aanwezig zal zijn. Dus ook op 12 februari zijn jullie van harte welkom in Sportcentrum De Galgenwaard om rackets in te leveren. Bij voorbaat dank voor jullie hulp.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Freek Cox

Freek Cox

Twee meter lange in Utrecht woonachtige Limburgse rasvrijwilliger die in de badmintonwereld actief is als scheidsrechter voor zowel Badminton Nederland, Badminton Europe als Badminton World Federation.

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Selena Piek en Robin Tabeling tegen Zuid-Koreaanse wereldkampioenen in Parijs tijden Olympische Zomerspelen

Selena Piek en Robin Tabeling tegen Zuid-Koreaanse wereldkampioenen in Parijs tijden Olympische Zomerspelen

Vrijdag is de loting verricht voor het badmintonevent op de Olympische Spelen 2024 in Parijs. Selena Piek en Robin Tabeling…

12 july 2024

Officiële mededeling: Principekalender 2025-2026

Officiële mededeling: Principekalender 2025-2026

Het bondsbestuur heeft vorige maand de principekalender voor het seizoen 2025-2026 goedgekeurd.

26 june 2024

Tweede badmintonhub in Nederland is een feit

Tweede badmintonhub in Nederland is een feit

Badminton Nederland en Badminton Academy Eindhoven hebben vorige week donderdag een handtekening gezet onder een…

25 june 2024

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!