SportSport

Vrijdag Dagverslag Denmark Open 2018: vreugdedans Anders Antonsen

Vrijdag Dagverslag Denmark Open 2018: vreugdedans Anders Antonsen

Het mysterie rond het kwalificatietoernooi en het spelen op drie banen is opgelost. Scheidsrechter Freek Cox had het antwoord. Het is het nieuwe format dat de BWF bedacht heeft voor dit soort toernooien, de zogeheten 750 en 1000 toernooien.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Freek is actief als scheidsrechter op dit toernooi en bij het para-badminton toernooi. Een toernooi dat dit jaar voor het eerst georganiseerd wordt naast de Denmark Open. Nu zijn er drie toernooien die samen en in verband met de Denmark Open georganiseerd worden: een jeugd-, senioren- en een para-badminton toernooi.

Zo wordt de Denmark Open een steeds belangrijkere spil in een groeiend aantal activiteiten.

Een gevolg van het veranderde format is dat de wedstrijden op zaterdag al om 10.00 uur beginnen, voorgaande jaren was dat om 12.00 uur. Er worden zaterdag slechts twee ronden op twee banen gespeeld en de rest op een baan. Behalve dat het eerder begint gaat het ook langer duren. Zaterdagochtend dus niet uitslapen, geen boodschappen doen en hopen dat je zaterdag avond op tijd thuis bent voor het eten. Het lijkt mij geen goede ontwikkeling, maar we gaan het beleven.

Op vrijdag hebben we in ieder geval een heel aantal partijen gezien die de moeite van het beleven waard waren. Het programma begon vrijdag ook eerder dan de Denen gewend zijn. Bij aanvang van het programma was de zaal redelijk gevuld, maar hij liep al snel helemaal vol. Andere jaren was het publiek wel eens heel chauvinistisch en was de zaal alleen gevuld als er Denen speelden. Nu bleven de meeste mensen de hele avond zitten, tot het einde van de avond.

De mensen hebben kunnen genieten van prachtige partijen en rally's. Son Wan Ho twijfelde bijvoorbeeld aan een bal op de achterlijn, liet de shuttle bijna vallen, bedacht zich en net voor de shuttle op de grond zou vallen sloeg hij de shuttle onderhands naar de netband, daar waar zijn tegenstander al stond te wachten. Die was verrast dat de shuttle alsnog terug kwam en dat de netband raakte. Hij kon de shuttle nog net aan terug spelen en de rally voortzetten. Er zouden nog veel rally's volgen in die partij, een partij die uiteindelijk een uur en zestien minuten zou duren. Na de rally die Chou Tien Chen op matchpoint bracht lagen beide spelers op de grond van vermoeidheid.

Chou Tien Chen heeft zaterdag de laatste partij van de dag, hij heeft ruim de tijd om te herstellen van deze partij. Op zaterdag speelt hij tegen Anders Antonsen. Anders speelde vrijdag tegen Huang Yuxiang uit China. Net als in de vorige partij van Anders had hij een duidelijk plan van wat hij wilde doen en voerde hij dat goed uit en won de eerste game. In de vorige partij tegen Viktor leek het een beetje dat zijn plan niet verder voerde in de tweede game. In deze partij leek het weer zo te gaan. In de tweede game zagen we een heel andere Anders, de concentratie leek iets minder en de druk was een beetje weg uit zijn spel. In het verleden heb ik wel partijen gezien waarin hij dat snel kon herstellen. Dat leek hem in deze partij niet te gaan lukken. De tweede game ging naar zijn tegenstander. In de derde game was er een wisselend beeld, Anders kwam op voorsprong, raakt die aan het einde van de game weer kwijt, we zagen Anders ongebruikelijk veel contact zoeken met de coaches achter de baan. Op 20-17 waren er niet veel mensen meer die Anders nog zagen winnen, tot Anders vijf punten op rij maakte. Toen zag de hele zaal Anders winnen en een uitzinnige vreugdedans maken.

Het artikel gaat verder onder deze video.

Verder hadden de Deense spelers niet zo veel te vieren. Bij Christinna Pedersen en Mathias Christiansen brak de veer na het krappe verlies is de eerste game en verloren ze de tweede game heel dik. Christinna is niet dik meer, om het maar een heel voorzichtig te zeggen. Een tijd geleden is ze, samen met haar partner, op de gezonde toer gegaan en heeft haar dieet aangepast. Als je nu naar haar kijkt krijg je het idee dat het door geschoten is naar de verkeerde kant. Ze is wel heel erg slank. Ik ga er vanuit dat de Deense bond de spelers goed in de gaten houdt en dat het allemaal gezond is.

De kleur van Line Kjaersfeldt is in ieder geval gezond als ze speelt. Haar gezicht tekent vrij snel rood als ze speelt. In tegenstelling tot de andere dames die nog in het enkelspel zaten is Line niet klein en licht gebouwd. Daar waar de andere dames lichtvoetig en snel over de baan gaan, moet Line het hebben van hard werken. En dat is aan het spel af te zien. Ze won de eerste game van haar kwartfinale. Hard werken heeft zijn beperkingen en gaat later in de wedstrijd zijn tol eisen. Zo ook deze keer. Na een wedstrijd van meer dan een uur ging de laatste game overtuigend naar haar tegenstandster.

Er waren veel partijen van meer dan een uur en ze waren allemaal de moeite van het bekijken waard. Zo was er het herendubbel van Marcus Ellis en Chris Langridge tegen Liao Min Chen en Su Ching Heng. De laatste twee heren hadden de dag ervoor al in een geweldige partij gewonnen van Kim Astrup en Anders Skaarup. De mannen uit Taiwan maakten er in de eerste game weer een geweldig show van. Ik heb ooit een demonstratie tafeltennis gezien door twee oudere Franse heren die een geweldige show opvoerden, ik heb horen vertellen dat er een soort gelijke show bestaat door badmintonners. Ik denk dat deze heren ook een soort gelijke show kunnen opvoeren. Fenomenale schijnbewegingen, fabelachtige returns, kortom een wedstrijd waar je als publiek voor naar de hal komt.

De Engelsen hadden in de eerste game niet veel kans en niet veel mensen gaven de Engelsen een goede kans in de tweede game. Maar Engelsen hebben in de loop van de geschiedenis laten zien dat ze niet zo maar opgeven. Deze twee Engelsen begonnen stug volhoudend aan de tweede game. Daarin bleek dat ze een manier gevonden hadden om de tegenstanders er onder te kunnen houden en zo de tweede game te kunnen winnen. Die tactiek leek ook de derde game te werken, ze kwamen op een ruime voorsprong. De mannen uit Taiwan kwamen sterk terug en hadden matchpoint. Het matchpoint ging verloren door dat Lioa een verdedigende bal vanaf half veld tegen de netband aanspeelde. Het eerste matchpoint was meteen raak, Liao was de man die de service van de Engelsen tegen de netband retourneerde. De toeschouwers hebben een geweldige wedstrijd gezien van 1.21 uur en hebben genoten van iedere minuut.

Dit soort wedstrijden is een geweldig argument om te pleiten tegen het verkorten van wedstrijden. Bij dit soort wedstrijden maakt het niet uit hoe lang de wedstrijd duurt. Als de wedstrijd boeit, maakt de duur van de wedstrijd niet. U gaat hier weer lezen of dat ook gegolden heeft voor de halve finales van zaterdag.

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Virtuele games zijn de afgelopen jaren snel geëvolueerd en bieden spelers de mogelijkheid om verschillende sporten op…

10 june 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Afgelopen weekend vond het NJK Badminton 2024 plaats in Sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg. Joep Strooper en Flora Wang wonnen in…

10 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!