clubzoeker

Pim Kwaks: Heeft Paul Kleijn toch gelijk?

Pim Kwaks: Heeft Paul Kleijn toch gelijk?

Ik volg het spel op afstand, omdat ik afstand heb genomen van badminton. Natuurlijk kijk ik af en toe op badmintonline.nl naar de laatste berichten en enkele weken geleden las ik het bericht van Paul Kleijn: Ik twijfel over de integriteit van Eric Bakker.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Dat uitgesprokene nam ik voor kennisgeving aan. Het is de mening van Paul, dacht ik zo en het was niet aan de orde.

Twee dagen geleden komt er echter een persbericht binnen van Badminton Nederland:

"Verslag stand van zaken nieuw bondsbestuur"

Hierin staat dat het heel moeizaam gaat met het zoeken naar een nieuw bestuur en een hele toelichting daarop. Citaat:

"De commissie heeft uitgebreid gesproken met kandidaat voorzitters die zichzelf hadden aangemeld, dan wel door zittende bestuursleden en afgevaardigden zijn voorgedragen."

Dit bericht kreeg ik niet via badmintonline.nl maar gewoon via Badminton Nederland.

Het bericht komt van de commissie "wijze mannen", maar wordt dit bericht gedragen door het (demissionair) bestuur? Wie van de afgevaardigden heeft een kandidaat aangebracht, wie van de zittende bestuursleden heeft een kandidaat aangebracht en wie heeft zich durven te melden? Mag badmintonnend Nederland dit niet weten?

Voor het eerst trok de benaming "zittende bestuursleden" mijn aandacht, want meteen in de volgende zin komt deze benaming weer terug:

"Het instellen van een interim voorzitter die bijv. met een aantal zittende bestuursleden het werk voortzet, en die tevens op zoek gaat naar een nieuwe voorzitter."

Ik lees en ik lees en wat lees ik dan volgens mijn eigen perceptie? Zittende bestuursleden gaan met de commissie "wijze mannen" op zoek naar een interim-voorzitter om op zoek te gaan naar een nieuwe voorzitter.

We hebben toch een interim-voorzitter ook al is hij demissionair? Ook de "zittende bestuursleden" zijn immers demissionair. Maar dat staat er niet in dit persbericht.

Ik bel Clemens (Wortel, -red.) op, omdat ik zijn telefoonnummer heb. En dan kom ik tot de conclusie dat hij buitenspel is gezet: onze (demissionaire) voorzitter doet niet meer mee. En dan rijst bij mij de vraag: wie zijn dan die zittende bestuursleden. Sorry, ik heb niet de telefoonnummers van de "zittende bestuursleden", ik weet niet eens wie het zijn. Ik ben ook geen journalist met hoor en wederhoor.

Maar als buitenstaander interpreteer ik dit als: zittende bestuursleden (dus niet Clemens Wortel) zoeken een bij hen passende voorzitter en dit met goedkeuring van de commissie "wijze mannen". We drinken een glas, we doen een plas en alles blijft zoals het was.

Binnen mijn beperkte kring hoor ik verhalen over familiebelangen en commerciële belangen, waar gaat dit over.

De apenheul

Een enkele maal ga ik op bezoek bij GaiaZoo, leuk dierenpark met een apenkolonie. Een grote groep apen met aan het hoofd de opperaap: BOKITO. Bokito eet als eerste en dan mag de rest, Bokito is de baas. Het bestuur van de Zoo heeft maar één doel, hou Bokito rustig want dan houdt Bokito de groep rustig en dat is goed voor de toeschouwers.

Wie de apen zijn in Badminton Nederland is duidelijk: de afgevaardigden. Ze zijn door ons aangesteld, ze komen voort uit onze eigen verenigingen, gaan trouw naar de vergaderingen en krijgen als dank een broodje kroket.

Waarom wil je afgevaardigde zijn?

Op de eerste plaats omdat we ze volgens het reglement nodig hebben en er zijn mensen die zich aanmelden uit liefde voor de sport, waarvoor zonder meer mijn dank. Op de tweede plaats omdat sommigen dat toch wel spannend en een eer vinden. En wat willen de afgevaardigden niet? De meeste afgevaardigden willen geen gezeur aan hun kop. Broodje eten, in slaap sukkelen en weer terug naar huis.

Een enkele afgevaardigde vecht voor onze sport, maar komt door het stemvolk niet aan bod. En wat lees ik her en der: een groot deel van de afgevaardigden is gewoon afwezig op vergaderingen.

Maar zoals in elke groep zijn er apen die slimmer zijn dan de rest, zij sukkelen niet in slaap. Apen die alert zijn als er wat extra's valt te verdienen.

Zij vormen een groepje of commissie van "wijze apen", allemaal mannelijk en daarom noemen zij zich de commissie van "wijze mannen".

Maar terug naar de hamvraag: wie is de Bokito binnen Badminton Nederland? Bokito is blijkbaar niet de oudste van de apenheul al doet hij zich voor alsof. Deze Bokito houdt zich keurig op de achtergrond.

De échte Bokito hebben we niet want die was al heel lang de grote baas geweest. En toch speelt er op de achtergrond een spel in de groep.

Blijkbaar zijn er enkele kleine bokitootjes aan het rotzooien die met zittende bestuursleden het spel bepalen. Het bestuur gunt de commissie wat en de commissie gunt het bestuur wat en dus blijft het zoals het was.

Samenvattend, we zijn blijkbaar op zoek naar een bokitootje dat wenst mee te dansen met de zittende bestuurders, uiteraard gesteund door de commissie van wijze mannen.

Mijn aanbevelingen aan de afgevaardigden: word wakker! Een stevig bokbiertje (mijn pc zegt bockbiertje maar dat vind ik niet goed) is beter dan een vette kroket. Ik betaal het bokbier: 10 mensen (meer komen er toch niet) maal vier biertjes en jullie zijn om.

1. Commissie wijze mannen aan de kant

Dit schiet niet op. Clemens de vrije hand geven, want die is er binnen twee weken uit. En bovendien, vrijwel iedereen binnen Badminton Nederland dicht hem deze rol toe, er is geen betere!

2. Denk eens na over een gezonde bestuursstructuur

Schaf de afgevaardigden af en benoem drie of vier toezichthouders met naam en faam (ik ken wel enkele voorzitters van grote verenigingen die deze rol kunnen vervullen). Dan hou je het bestuurlijk ook normaal in de hand.

3. Mensen met financiële belangen in de badmintonsport weg uit bestuurlijke functies, niet als bestuurder, niet als afgevaardigde

Om wat voor reden ze er zijn gekomen boeit mij niet, het hoort niet. De slager keurt niet zijn eigen vlees.

Groeten allemaal en maak er een mooie club van.

Pim Kwaks

 

P.S. Als afsluiting de meest schitterende tekst uit het persbericht:

"Tijdens de bondsvergadering is het aanbieden van een ambassadeurschap van BNL aan vertrekkende bestuurders aan de orde geweest. Het idee hierachter is dat niet direct afscheid wordt genomen van kennis en kunde en dat hen een mogelijkheid wordt geboden de badmintonsport namens en i.o.m. BNL te promoten. Ook dient dit gezien te worden als blijk van waardering voor hun eerdere inzet."

Welke vertrekkende bestuursleden? Clemens toch alleen? De rest weet nu al dat ze blijven zitten met goedkeuring van de apencommissie. Afserveren maar wel met ere. Wel de ingangen van Clemens bij Badminton Europe aanhouden maar vooral aan de kant" Waar gaat dit over!?

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Memorabele prestatie op All England door Selena Piek en Robin Tabeling

Memorabele prestatie op All England door Selena Piek en Robin Tabeling

Tijdens de Yonex All England, een Super 1000 toernooi waar de gehele badmintonwereldtop aan meedoet, speelden Selena Piek en…

17 march 2024

Almere naar finale om landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie

Almere naar finale om landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie

De ploeg van coach Dave Khodabux was in de halve finale te sterk voor Drop Shot uit Den Haag. DKC plaatste zich na de…

10 march 2024

Finale Nederlandse Badminton Eredivisie op 23 maart in Maaspoort Den Bosch

Finale Nederlandse Badminton Eredivisie op 23 maart in Maaspoort Den Bosch

De spanning stijgt nu de Nederlandse Badminton Eredivisie zijn climax bereikt met de finale op zaterdag 23 maart om 13.30 uur in…

10 march 2024

Workshop afgerond: een diversvaardig bondsbureau in Nieuwegein

Workshop afgerond: een diversvaardig bondsbureau in Nieuwegein

Badminton is van én voor iedereen! Iedereen moet zich welkom voelen binnen onze sport bijvoorbeeld ongeacht huidskleur,…

29 february 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!