Frisse start voor Nederlandse topbadmintonners tijdens Swedish Open 2018

Frisse start voor Nederlandse topbadmintonners tijdens Swedish Open 2018

De Swedish Open 2018, een international series toernooi met US$ 10,000 in de prijzenpot, gaat voor de Nederlandse equipe op donderdag 18 januari a.s. van start in Lund. Imke van der Aar, Debora Jille, Gayle Mahulette en Soraya the Visch Icebergen staan rechtstreeks in het hoofdtoernooi.

› alles over het Badminton Festival!

De tamelijk lange Joran Kweekel heeft zich nog niet teruggetrokken, wat weleens zou kunnen betekenen dat de badmintontiener ein-de-lijk weer terug de badmintonbaan op gaat.

Vanwege Kweekels lage ranking start hij donderdag in de kwalificaties en daar treft hij Raymond Webster uit Engeland. Een Brit van 63 jaar die z'n geld stukslaat op het spelen van internationale toernooien en daarmee deelnameplekken bezet ten koste van echte (aanstaande) topsporters. Zo was Webster er in 2016 persoonlijk voor verantwoordelijk dat Sebastiaan Li niet mocht deelnemen aan de Dutch Open van dat jaar. (Einde opinie.)

Het voordeel voor Websters tegenstanders is wel dat ze vrijwel gegarandeerd de volgende ronde halen. De laatste 16 internationale toernooideelnames van de Engelsman resulteerden in first round losses. Om het hoofdtoernooi in Lund te halen, moet Kweekel eerst vier rondes winnen: vermoedelijk zal elke gewonnen ronde ná de eerste voor hem een bonuswedstrijd betekenen.

Paar daagjes trainen in Denemarken

Onder meer Debora Jille en Imke van der Aar trainen eerst een paar daagjes in Denemarken alvorens ze doorreizen naar Zweden. Na de dramatisch geëindigde kwartfinale in Tallinn zijn de meiden ongetwijfeld voornemens tenminste de goede prestaties van Estland te evenaren.

Als ongeplaatst koppel beginnen ze in ronde 1 tegen tiener Emilie Aalestrup en old-timer Camilla Martens uit Denemarken. De Scandinaviërs hebben geen bijzondere ervaring in het dubbelspel om te berde te brengen, dus een tweede ronde is goed mogelijk. Daarin treffen ze dan wel Kuhoo Garg en Ningshi Block Hazarika uit India (vierde geplaatst) en tegen houders van zo'n paspoort is doorgaans alles mogelijk.

Nederlands Kampioenes geplaatst in Lund

Julie Dawall Jakobsen (WR78, Denemarken) en Clara Azurmendi (WR79, Spanje) voeren de plaatsingstabel aan bij het vrouwenenkelspel en regerend Nederlands Kampioene Mahulette is derde geplaatst in het Noord-Europese toernooi. Haar fans zijn vermoedelijk benieuwd of toverkind Harry Potter nog wat voor haar heeft kunnen betekenen t.a.v. haar eerste ronde vloek. Zoiets als: "Primae rotundas expelliarmus!"

De fotogenieke Nederlandse start als derde geplaatste tegen Devi Yunita Indah Sari uit Indonesië, een 20-jarige singelaar (WR295) die het in Milaan afgelopen december nog knap lastig maakte voor Maria Ulitina uit Oekraïne (WR77). Afgelopen april tikte ze zelfs Michelle Skodstrup nog met 21-15 en 21-11 uit de Dutch International - dezelfde Skodstrup die de Estonian International 2018 finale bereikte en verloor.

Het is op papier een partij die Gayle als nummer 80 van de wereld hoort te winnen, maar invulling geven aan een top 100 ranking blijft een grote uitdaging. Als Mahulette wint, dan staat ze er goed voor om door te stomen naar de kwartfinale. Fingers crossed!

Twijfelachtige eer voor Soraya de Visch Eijbergen

21-4. Dat leek op het eerste gezicht een typefout van Badminton Nederland in één van de instagramberichtjes die de badmintonbond had geplaatst. Of zou ze toch weer geblesseerd zijn geraakt net voor het aanstaande NK?

Soraya de Visch Eijbergen had daadwerkelijk de Estonian International 2018 kwartfinale verloren van Ksenia Polikorpova (WR66, Rusland) met 21-4 in de tweede en laatste game. De enige andere game in het hele toernooi met zo'n groot verschil was die in een partij tussen finaliste Michelle Skodstrop en Zuzana Pavelkova - deze Tsjechische verloor met 21-4 en 21-6.

Tijdens het obligate post-match babbeltje met Rasmus Bech verwees de 25-jarige Nederlandse naar de trage shuttles. 'Gelukkig' wordt het NK dit jaar met FZ Forza shuttles gespeeld, die schijnen wat minder traag te zijn dan die van Carlton en de blijkbaar trage Yonex shuttles in Tallinn. En... vooral: gelukkig is er geen sprake van een blessure om deze score te verklaren, slechts van vermoeidheid.

De tekst gaat door onder deze video!

Dat laatste is namelijk eenvoudig te remediëren en in Lund begint De Visch Eijbergen haar jacht op prijzengeld en rankingpunten tegen Engelands Georgina Bland (WR135). Trainingsmaatje Gayle Mahulette speelde afgelopen november nog tegen de Britse en won destijds eenvoudig met 21-11 en 21-13; voor Soraya dus appeltje-eitje.

Als zesde geplaatste speelt De Visch Eijbergen de tweede ronde tegen de winnaar van de partij tussen Marie Batomene (WR166, Frankrijk) en Ashwathi Pillai (WR246, Sweden). Technisch directeur Claus denkt voor zijn oudste singeldame waarschijnlijk alleen nog in halve finales, dus in de kwartfinale gaat De Visch Eijbergen aan de bak tegen één van drie qualifiers óf Irina Amalie Andersen [4] (WR82, Denemarken). Moest het aankomen op een Nederlands-Deens treffen, dan kan Eijbergen stoelen op haar drie-game-winst op Andersen tijdens de Irish Open eind vorig jaar.

Klik hier voor de Nederlandse wedstrijden.

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Christ de Rooij

Christ de Rooij

Christ voert de eindredactie van badmintonline.nl. Reacties bij artikelen onder de badmintonline-naam worden door hem geplaatst.

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dutch badminton player Jacco Arends retires from his professional career

Dutch badminton player Jacco Arends retires from his professional career

After thinking and contemplating over the last weeks, I have decided to quit my professional badminton career.

17 juli 2019

Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Van dinsdag 16 tot en met zondag 21 juli vindt in Jakarta de BLIBLI Indonesia Open 2019 plaats, onderdeel van de HSBC BWF World…

15 juli 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Bij de Yonex US Open 2019 in het Amerikaanse Fullerton zijn Mark Caljouw en het koppel Jacco Arends/ Ruben Jille er niet in…

11 juli 2019

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille vlogen verleden week als enige Nederlandse badmintonners van Team NL Badminton alvast naar…

7 juli 2019

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Technisch directeur (Victor Anfiloff keert terug naar het beachvolleybal. Anfiloff, die sinds 1 oktober 2018 in dienst is, gaat…

3 juli 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Bij de tweede European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) hebben Selena Piek en Cheryl Seinen een geweldige prestatie geleverd…

29 juni 2019

Brons voor Jelle Maas en Robin Tabeling bij European Games 2019

Brons voor Jelle Maas en Robin Tabeling bij European Games 2019

Bij de European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) gaat het mannendubbel Jelle Maas / Robin Tabeling met een mooie bronzen plak…

28 juni 2019

Kwartfinales eindstation voor koppel Robin Tabeling en Selena Piek bij European Games 2019

Kwartfinales eindstation voor koppel Robin Tabeling en Selena Piek bij European Games 2019

Bij de European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) zijn Robin Tabeling en Selena Piek er helaas niet in geslaagd de halve finales…

28 juni 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!