SportSport

Moet het Junior Master Circuit van Badminton Nederland op de schop?

Moet het Junior Master Circuit van Badminton Nederland op de schop?

Vorig weekend mocht Hoornse BV voor de tiende maal haar Junior Master organiseren. Een feestelijke editie, zo zou je denken. Het aantal deelnemers was echter bedroevend laag en het niveau is wel eens hoger geweest.

Ken je BC Nieuwerkerk al?

De Junior Masters van Zeemacht en Drachten zijn al van de kalender gehaald, BCRS en Hoornse BV hebben er een eendagstoernooi van moeten maken en dit seizoen is het Junior Master van Duinwijck niet door gegaan vanwege te weinig deelnemers. Er moet iets gebeuren om het Junior Master Circuit weer de allure te geven van weleer.

Hoornse BV Junior Master

Tien jaar geleden trok ik de stoute schoenen aan en vroeg ik bij de bond een Junior Master toernooi aan. Al jarenlang organiseerden dezelfde clubs dit toernooi, dus het was wel even schrikken dat er zich plots een nieuwe kandidaat meldde. Tegen mijn verwachting in, kregen we zowaar toegang tot het Junior Master Circuit.

Door veel reclame te maken en te folderen op andere toernooien, lukte het ons om gelijk met 102 deelnemers te starten. In de jaren daarna zijn we gegroeid, tot circa 150 deelnemers per editie, waarbij ook een tweede hal aan te pas moest komen. Een schril contrast met de 59 deelnemers dit jaar.

Schools en Academy's

In de eerste jaren van het Hoornse BV Junior Master werd ook het systeem van Badminton Schools en Academy's gestart. In elke regio zat een aantal Badminton Schools dat de talenten uit de vijver viste en veel trainingstijd gaf. De echte toppers gingen naar de Academy van de regio.

Het Junior Master Circuit werd zo ingericht dat bepaalde toernooien verplicht werden voor spelers van Schools dan wel Academy's. Ondanks dat ik kritiek heb gehad op de manier waarop werd bepaald welke toernooien verplicht waren voor Schools dan wel Academy's, zorgde het wel voor een groot aantal deelnemers.

Al een aantal jaren heb ik de organisatie van de toernooien uit handen gegeven. Tot mijn grote verbazing hoorde ik vorige week dat er nog maar drie RTC's (voorheen Academy's) in Nederland zijn, met een uitbreiding naar vier komend seizoen. Van verplichting lijkt geen enkele sprake meer te zijn en veel RTC's en spelers kiezen hun eigen weg. Het gehele Junior Master systeem bereikt niet meer zijn doel. Ik heb niet al te veel verstand van talentontwikkeling, maar dit lijkt mij toch een zeer slechte zaak. Het JM-circuit had een goede opzet, waarbij kinderen met enig badmintontalent elkaar konden ontmoeten en elkaar naar een hoger niveau konden brengen.

Doordat er minder trainingspunten zijn in de regio, zijn er ook minder kinderen die enthousiast en fanatiek gaan badmintonnen. Hoe mooi is het om elkaar ook te ontmoeten op de Junior Masters en nog meer spelers te zien die zoveel passie hebben voor jouw sport?

-11 en -17

Daar komt nog een ander belangrijk kritiekpunt bij: sinds 2011 behoort de -11 categorie niet meer bij de Junior Master, maar is de -17 categorie er bij gekomen. Voor regionale toernooien snap ik prima dat jeugd -17 wil spelen, maar de talentvolle spelers van 15 à 16 jaar spelen allang bij de seniorencompetitie en zouden eigenlijk de uitdaging niet bij de Junior Master, maar bij de seniorentoernooien moeten zoeken.

Waarom de -11 categorie is geschrapt is mij totaal onduidelijk. Het enige wat ik kan bedenken is dat we de spelers op zo'n jonge leeftijd nog niet onder wedstrijddruk willen zetten. Maar is dat dan niet de druk die coaches hen opleggen? Laat die jonge spelers toch lekker hun partijen spelen in heel Nederland, zodat ze kennis maken met het badmintonwereldje en hopelijk nog enthousiaster en fanatieker worden voor onze sport.

Oplossing

Ik denk dat het vooral belangrijk is dat de -11 categorie terugkomt bij de reguliere Junior Masters. De -17 is alleen interessant op de internationale Junior Masters zoals Victoria, BECA en Almere. Verplicht daarnaast alle RTC-spelers om deel te nemen aan de Junior Masters in de betreffende regio, zodat het niveau omhoog gaat.

Omdat ik me al een tijdje niet bezig houd met de Junior Master en de gehele jeugdopleiding binnen Badminton Nederland, kan ik er natuurlijk volledig naast zitten. Ik ben benieuwd hoe anderen hier tegenaan kijken.

MSV Zeemacht schreef ook al over de uitdagingen voor haar Junior Master

Door te weinig inschrijvingen hebben wij besloten om het Zeemacht Junior Master te annuleren. Ondanks de verplichting van Badminton Nederland aan een 6-tal badmintonscholen om deel te nemen aan ons toernooi, zijn er een aantal die het niet zo nauw nemen met deze verplichting en niet komen, dan wel kiezen voor een ander niet-verplicht toernooi. Dit is de doodsteek voor toernooien zoals de onze, die wat minder centraal in Nederland liggen. Wij willen niet afhankelijk zijn van scholen die menen zelf hun toernooien te moeten uitkiezen en daarmee tegen de regels van de bond ingaan. Wij trekken daarom definitief de stekker uit ons toernooi. Na 38 jaar, waarvan 19 jaar als organisator van een Junior Master toernooi, is het voor ons genoeg geweest. Wij willen iedereen bedanken die in al die jaren de weg naar onze sporthal heeft weten te vinden, in het bijzonder spelers, ouders en coaches van de selecties. Wij wensen jullie allemaal nog heel veel plezier in de badmintonsport toe!

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Topbadmintonner Mark Caljouw door naar laatste 16 in mannenenkelspel

Topbadmintonner Mark Caljouw door naar laatste 16 in mannenenkelspel

In een fenomenale wedstrijd tegen Indiër Sai Praneeth (WR15) liet de Nederlands badmintonner Mark Caljouw (WR29) zien dat…

28 juli 2021

Loting kwartfinale vrouwendubbel bekend: halve finale binnen bereik van Seinen en Piek?

Loting kwartfinale vrouwendubbel bekend: halve finale binnen bereik van Seinen en Piek?

Cheryl Seinen en Selena Piek hebben voor hun kwartfinale op de Olympische Zomerspelen in Tokio geloot tegen So Hee Lee en Seung…

27 juli 2021

Al geplaatste Piek en Seinen lijden eerste nederlaag

Al geplaatste Piek en Seinen lijden eerste nederlaag

Badmintonsters Selena Piek en Cheryl Seinen hebben op de Olympische Spelen hun laatste groepswedstrijd verloren. Het duo, dat na…

27 juli 2021

Badmintonners Seinen en Piek bereiken Olympische kwartfinales

Badmintonners Seinen en Piek bereiken Olympische kwartfinales

Limburgse trots Cheryl Seinen wint in Tokio haar tweede wedstrijd in de groepsfase: samen met dubbelpartner Selena Piek eindigt…

26 juli 2021

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!