SportSport

Moet het Junior Master Circuit van Badminton Nederland op de schop?

Moet het Junior Master Circuit van Badminton Nederland op de schop?

Vorig weekend mocht Hoornse BV voor de tiende maal haar Junior Master organiseren. Een feestelijke editie, zo zou je denken. Het aantal deelnemers was echter bedroevend laag en het niveau is wel eens hoger geweest.

De Junior Masters van Zeemacht en Drachten zijn al van de kalender gehaald, BCRS en Hoornse BV hebben er een eendagstoernooi van moeten maken en dit seizoen is het Junior Master van Duinwijck niet door gegaan vanwege te weinig deelnemers. Er moet iets gebeuren om het Junior Master Circuit weer de allure te geven van weleer.

Hoornse BV Junior Master

Tien jaar geleden trok ik de stoute schoenen aan en vroeg ik bij de bond een Junior Master toernooi aan. Al jarenlang organiseerden dezelfde clubs dit toernooi, dus het was wel even schrikken dat er zich plots een nieuwe kandidaat meldde. Tegen mijn verwachting in, kregen we zowaar toegang tot het Junior Master Circuit.

Door veel reclame te maken en te folderen op andere toernooien, lukte het ons om gelijk met 102 deelnemers te starten. In de jaren daarna zijn we gegroeid, tot circa 150 deelnemers per editie, waarbij ook een tweede hal aan te pas moest komen. Een schril contrast met de 59 deelnemers dit jaar.

Schools en Academy's

In de eerste jaren van het Hoornse BV Junior Master werd ook het systeem van Badminton Schools en Academy's gestart. In elke regio zat een aantal Badminton Schools dat de talenten uit de vijver viste en veel trainingstijd gaf. De echte toppers gingen naar de Academy van de regio.

Het Junior Master Circuit werd zo ingericht dat bepaalde toernooien verplicht werden voor spelers van Schools dan wel Academy's. Ondanks dat ik kritiek heb gehad op de manier waarop werd bepaald welke toernooien verplicht waren voor Schools dan wel Academy's, zorgde het wel voor een groot aantal deelnemers.

Al een aantal jaren heb ik de organisatie van de toernooien uit handen gegeven. Tot mijn grote verbazing hoorde ik vorige week dat er nog maar drie RTC's (voorheen Academy's) in Nederland zijn, met een uitbreiding naar vier komend seizoen. Van verplichting lijkt geen enkele sprake meer te zijn en veel RTC's en spelers kiezen hun eigen weg. Het gehele Junior Master systeem bereikt niet meer zijn doel. Ik heb niet al te veel verstand van talentontwikkeling, maar dit lijkt mij toch een zeer slechte zaak. Het JM-circuit had een goede opzet, waarbij kinderen met enig badmintontalent elkaar konden ontmoeten en elkaar naar een hoger niveau konden brengen.

Doordat er minder trainingspunten zijn in de regio, zijn er ook minder kinderen die enthousiast en fanatiek gaan badmintonnen. Hoe mooi is het om elkaar ook te ontmoeten op de Junior Masters en nog meer spelers te zien die zoveel passie hebben voor jouw sport?

-11 en -17

Daar komt nog een ander belangrijk kritiekpunt bij: sinds 2011 behoort de -11 categorie niet meer bij de Junior Master, maar is de -17 categorie er bij gekomen. Voor regionale toernooien snap ik prima dat jeugd -17 wil spelen, maar de talentvolle spelers van 15 à 16 jaar spelen allang bij de seniorencompetitie en zouden eigenlijk de uitdaging niet bij de Junior Master, maar bij de seniorentoernooien moeten zoeken.

Waarom de -11 categorie is geschrapt is mij totaal onduidelijk. Het enige wat ik kan bedenken is dat we de spelers op zo'n jonge leeftijd nog niet onder wedstrijddruk willen zetten. Maar is dat dan niet de druk die coaches hen opleggen? Laat die jonge spelers toch lekker hun partijen spelen in heel Nederland, zodat ze kennis maken met het badmintonwereldje en hopelijk nog enthousiaster en fanatieker worden voor onze sport.

Oplossing

Ik denk dat het vooral belangrijk is dat de -11 categorie terugkomt bij de reguliere Junior Masters. De -17 is alleen interessant op de internationale Junior Masters zoals Victoria, BECA en Almere. Verplicht daarnaast alle RTC-spelers om deel te nemen aan de Junior Masters in de betreffende regio, zodat het niveau omhoog gaat.

Omdat ik me al een tijdje niet bezig houd met de Junior Master en de gehele jeugdopleiding binnen Badminton Nederland, kan ik er natuurlijk volledig naast zitten. Ik ben benieuwd hoe anderen hier tegenaan kijken.

MSV Zeemacht schreef ook al over de uitdagingen voor haar Junior Master

Door te weinig inschrijvingen hebben wij besloten om het Zeemacht Junior Master te annuleren. Ondanks de verplichting van Badminton Nederland aan een 6-tal badmintonscholen om deel te nemen aan ons toernooi, zijn er een aantal die het niet zo nauw nemen met deze verplichting en niet komen, dan wel kiezen voor een ander niet-verplicht toernooi. Dit is de doodsteek voor toernooien zoals de onze, die wat minder centraal in Nederland liggen. Wij willen niet afhankelijk zijn van scholen die menen zelf hun toernooien te moeten uitkiezen en daarmee tegen de regels van de bond ingaan. Wij trekken daarom definitief de stekker uit ons toernooi. Na 38 jaar, waarvan 19 jaar als organisator van een Junior Master toernooi, is het voor ons genoeg geweest. Wij willen iedereen bedanken die in al die jaren de weg naar onze sporthal heeft weten te vinden, in het bijzonder spelers, ouders en coaches van de selecties. Wij wensen jullie allemaal nog heel veel plezier in de badmintonsport toe!

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Badminton en corona update (week 22)

Badminton en corona update (week 22)

In een wekelijkse update willen wij jullie graag op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen omtrent de badmintonsport en…

29 mei 2020

Mogen we weer badmintonnen per 1 juli?

Mogen we weer badmintonnen per 1 juli?

Tijdens de persconferentie van de overheid op woensdag 27 mei werd duidelijk dat sportscholen per 1 juli weer open mogen mits zij…

28 mei 2020

Badminton en corona update (week 21)

Badminton en corona update (week 21)

Na de persconferentie van de overheid op dinsdag 19 mei jl. is er helaas geen nieuws te melden over het feit of binnensporten…

20 mei 2020

Acht handige tips voor beginnende airbadmintonners!

Acht handige tips voor beginnende airbadmintonners!

AirBadminton is geschikt voor jong en oud en ook voor alle niveaus. Of je nu een topbadmintonner bent of een sporter die voor het…

12 mei 2020

Youtuber Milo ter Reegen ambassadeur AirBadminton

Youtuber Milo ter Reegen ambassadeur AirBadminton

Mijn naam is Milo ter Reegen, en inmiddels al ruim zeven jaar actief op YouTube onder de naam 'MILO'. Hier plaats ik video's die…

12 mei 2020

Lancering AirBadminton in Nederland

Lancering AirBadminton in Nederland

Met veel trots en plezier mogen wij een gloednieuwe flitsende sport aan Nederland presenteren: AirBadminton. Een nieuwe frisse en…

11 mei 2020

Tactiek en techniek gaan hand in hand

Tactiek en techniek gaan hand in hand

Als we het hebben over tactiek dan wordt er vaak gedacht aan een tactisch plan om de wedstrijd te winnen. Hoewel strategie een…

7 mei 2020

Handige downloads: badminton sportprotocol voor verenigingen

Handige downloads: badminton sportprotocol voor verenigingen

Op 21 april heeft het kabinet aangegeven om de maatregelen omtrent sport vanaf 29 april op een aantal punten te versoepelen. Met…

29 april 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!