Loting WK Badminton in China bekend: Nederlandse topper Mark Caljouw opent tegen GOAT Lin Dan

Loting WK Badminton in China bekend: Nederlandse topper Mark Caljouw opent tegen GOAT Lin Dan

De Wereldkampioenschappen Badminton 2018 worden dit jaar van 30 juli t/m 5 augustus 2018 gehouden in Nanjing, China. Vrijwel de gehele nationale selectie heeft zich gekwalificeerd en de loting is gepubliceerd.

Geen enkele Nederlandse speler of koppel is geplaatst tijdens het WK Badminton 2018, zelfs voor Mark Caljouw (Nederlands Kampioen mannenenkel, WR28) is er geen plekje op de 'seedinglist'. Zijn wereldberoemde tegenstander is negende geplaatste: Lin Dan (WR9, China). Caljouw speelde tijdens de German Open van 2016 al eens tegen de tweevoudig Olympisch en vijfvoudig wereldkampioen. Hij is op voorhand niet kansloos tegen de Chinees, maar een klein wondertje is wel het minste wat Mark nodig heeft om tot een overwinning te geraken.

Bij de vrouwen krijgt Soraya de Visch Eijbergen (WR65) een cadeautje in de spreekwoordelijke schoot geworpen met een eerste ronde partij tegen de Oekraïnse Maria Ulitina. Hoewel de head-to-head tussen met 0-3 in Oostblokkelijk voordeel uitvalt, speelden de twee niet meer tegen elkaar sinds begin 2014. Gezien de individuele progressie lijkt de Hollandse kwarteeuwin betere papieren te hebben voor doorgang naar de tweede ronde. Daar wacht de nummer 11 van de wereld op haar.

Regerend Nederlands Kampioene Gayle Mahulette (WR83) crowdfundde zich een weg naar het WK Badminton 2018 om hopelijk meer dan alleen badmintonles te krijgen van Soniia Cheah (WR35) uit Maleisië. Deze Aziate won in 2016 nog de Belgian International, waar ze Deense aspirantes zoals Julie Dawall Jakobsen, Natalia Koch Rohde en Sofie Holmboe Dahl versloeg. Zeven jaar geleden troffen de meiden elkaar al eens tijdens het WJK 2011 in Taiwan. Soniia, toen nog Sonia Su Ya geheten, pakte Gayle met 21-13, 21-9 in. Deze WK-deelname zal, zoals Mahulette ook al in een interview stelde, vooral waardevol zijn als ervaring met omstandigheden.

(Gemengd)dubbelkoppels goed vertegenwoordigd

Jacco Arends en Ruben Jille (WR67) hebben gunstig geloot tegen een paar uit Jordanië: Mohd Naser Mansour Nayef en Bahaedeen Ahmand Alshannik (WR67). Niet eerder speelden ze tegen elkaar, maar prestatiegewijs kunnen Jacco en Ruben hier het verschil gaan maken.

Hetzelfde geldt zeker ook voor Robin Tabeling en Jelle Maas (WR33) die tegen de - zoals te doen gebruikelijk: Aziatische - Amerikanen Phillip Chew en Ryan Chew (WR50) beginnen. Hoe hoger je op de ranglijst komt, hoe geringer de verschillen meestal zijn: Robin en Jelle zullen niet al te veel steekjes mogen laten vallen.

Flinke stap op de wereldranglijst

Het is makkelijk om te denken dat Selena en Cheryl het topkoppel is en dat jonkies Debora en Imke maar wat aanmodderen in de marge van de top 50-100. Maar sinds Jille en Van der Aar een grote sprong naar WR45 hebben gemaakt, is het duidelijk dat ze steeds meer van betekenisvol niveau worden op het wereldtoneel. Of ze succesvol gaan aanhaken bij het niveau van de nummers 36 uit India (Poorvisha S Ram en Jakkampudi Meghana) dat is nog afwachten: een goede tweegamer of een spannende driegamer zou al prachtig zijn.

In de vrouwendubbeldiscipline gaat het voorlopig en inderdaad toch om Cheryl Seinen en Selena Piek die 21e op de wereldranglijst staan. Dat levert ze een eerste ronde partij op tegen Agatha Imanuela en Siti Fadia Silva Ramadhanti (WR57) uit Indonesië. In maart dit jaar worstelde #seipie zich in drie games langs de Aziaten tijdens de Orléans Masters in Frankrijk. Winst mag ook deze keer verwacht worden.

Kansen voor Piek en Arends

Door de veelbesproken break-up van Jelle Maas en Imke van der Aar was het voor dit WK duidelijk dat de technisch directeur niet uit drie, maar uit twee gemengddubbelkoppels moest kiezen. Selena Piek en Jacco Arends (WR18) waren sowieso zeker van selectie en in Nanjing openen ze tegen badmintonopa Mathew Fogarty (61 jaar oud) en actrice, zangeres, model en badmintonspeler Isabel Zhong (Verenigde Staten, WR82). Een lekker hapje voor de Nederlandse Olympiërs.

Cheryl Seinen en Robin Tabeling (WR31) gaan het opnemen tegen Yugo Kobayashi en Misaki Matsutomo (WR32) uit Japan. Een verwaarloosbaar rankingverschil, maar Matsutomo is nummer 3 van de wereld in het vrouwendubbelspel: Seinen en Tabeling zijn gewaarschuwd!

Klik hier voor een overzicht van alle Nederlandse wedstrijden.

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Christ de Rooij

Christ de Rooij

Christ voert de eindredactie van badmintonline.nl. Reacties bij artikelen onder de badmintonline-naam worden door hem geplaatst.

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Maatregelen ter bestrijding van het coronavirus verscherpt voor de sport

Maatregelen ter bestrijding van het coronavirus verscherpt voor de sport

Op 28 september heeft het kabinet de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus verscherpt. Voor de sport houden deze…

29 september 2020

DKC scoort 10 punten in dubbelweekend

DKC scoort 10 punten in dubbelweekend

Afgelopen weekend stonden er twee wedstrijden op het programma voor het vlaggenschip van DKC. Zaterdag werd in de thuiswedstrijd…

28 september 2020

Zwaar dubbelweekend voor Smashing vrijwel vruchteloos

Zwaar dubbelweekend voor Smashing vrijwel vruchteloos

Een dubbelweekend voor de boeg voor de ploegen in de Nederlandse Badminton Eredivisie. Smashing nam het op zaterdagavond op tegen…

28 september 2020

Zwaar bevochten zege in Limburg voor Almere

Zwaar bevochten zege in Limburg voor Almere

In de Nederlandse Badminton Eredivisie heeft Almere moeizaam de uitwedstrijd tegen Roosterse BC weten te winnen. Alleen de dames…

28 september 2020

Dubbelweekend Nederlandse Badminton Eredivisie voor Duinwijck

Dubbelweekend Nederlandse Badminton Eredivisie voor Duinwijck

Afgelopen weekend stond het eerste dubbelweekend van dit seizoen op het programma in de Nederlandse Badminton Eredivisie. Op…

28 september 2020

Wederom winst voor VELO in Nederlandse Badminton Eredivisie

Wederom winst voor VELO in Nederlandse Badminton Eredivisie

Het team uit Wateringen mocht zondagmiddag 27 september aantreden in eigen VELO-hal, ditmaal tegen Amersfoort. Door het…

28 september 2020

Nederlandse Badminton Eredivisie: AMOR geen partij voor VELO

Nederlandse Badminton Eredivisie: AMOR geen partij voor VELO

Vanuit het noorden reisde VELO met veel punten weer huiswaarts. Het goede gevoel van vorige week door winst tegen DKC, werd…

27 september 2020

Ruime winst voor Almere op Hoornse in Nederlandse Badminton Eredivisie

Ruime winst voor Almere op Hoornse in Nederlandse Badminton Eredivisie

Ook de vierde wedstrijd van dit seizoen is door Almere winnend afgesloten. In Sporthal Raggers werd Hoornse met 7-1 verslagen.…

27 september 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!