SportSport

Loting WK Badminton in China bekend: Nederlandse topper Mark Caljouw opent tegen GOAT Lin Dan

Loting WK Badminton in China bekend: Nederlandse topper Mark Caljouw opent tegen GOAT Lin Dan

De Wereldkampioenschappen Badminton 2018 worden dit jaar van 30 juli t/m 5 augustus 2018 gehouden in Nanjing, China. Vrijwel de gehele nationale selectie heeft zich gekwalificeerd en de loting is gepubliceerd.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Geen enkele Nederlandse speler of koppel is geplaatst tijdens het WK Badminton 2018, zelfs voor Mark Caljouw (Nederlands Kampioen mannenenkel, WR28) is er geen plekje op de 'seedinglist'. Zijn wereldberoemde tegenstander is negende geplaatste: Lin Dan (WR9, China). Caljouw speelde tijdens de German Open van 2016 al eens tegen de tweevoudig Olympisch en vijfvoudig wereldkampioen. Hij is op voorhand niet kansloos tegen de Chinees, maar een klein wondertje is wel het minste wat Mark nodig heeft om tot een overwinning te geraken.

Bij de vrouwen krijgt Soraya de Visch Eijbergen (WR65) een cadeautje in de spreekwoordelijke schoot geworpen met een eerste ronde partij tegen de Oekraïnse Maria Ulitina. Hoewel de head-to-head tussen met 0-3 in Oostblokkelijk voordeel uitvalt, speelden de twee niet meer tegen elkaar sinds begin 2014. Gezien de individuele progressie lijkt de Hollandse kwarteeuwin betere papieren te hebben voor doorgang naar de tweede ronde. Daar wacht de nummer 11 van de wereld op haar.

Regerend Nederlands Kampioene Gayle Mahulette (WR83) crowdfundde zich een weg naar het WK Badminton 2018 om hopelijk meer dan alleen badmintonles te krijgen van Soniia Cheah (WR35) uit Maleisië. Deze Aziate won in 2016 nog de Belgian International, waar ze Deense aspirantes zoals Julie Dawall Jakobsen, Natalia Koch Rohde en Sofie Holmboe Dahl versloeg. Zeven jaar geleden troffen de meiden elkaar al eens tijdens het WJK 2011 in Taiwan. Soniia, toen nog Sonia Su Ya geheten, pakte Gayle met 21-13, 21-9 in. Deze WK-deelname zal, zoals Mahulette ook al in een interview stelde, vooral waardevol zijn als ervaring met omstandigheden.

(Gemengd)dubbelkoppels goed vertegenwoordigd

Jacco Arends en Ruben Jille (WR67) hebben gunstig geloot tegen een paar uit Jordanië: Mohd Naser Mansour Nayef en Bahaedeen Ahmand Alshannik (WR67). Niet eerder speelden ze tegen elkaar, maar prestatiegewijs kunnen Jacco en Ruben hier het verschil gaan maken.

Hetzelfde geldt zeker ook voor Robin Tabeling en Jelle Maas (WR33) die tegen de - zoals te doen gebruikelijk: Aziatische - Amerikanen Phillip Chew en Ryan Chew (WR50) beginnen. Hoe hoger je op de ranglijst komt, hoe geringer de verschillen meestal zijn: Robin en Jelle zullen niet al te veel steekjes mogen laten vallen.

Flinke stap op de wereldranglijst

Het is makkelijk om te denken dat Selena en Cheryl het topkoppel is en dat jonkies Debora en Imke maar wat aanmodderen in de marge van de top 50-100. Maar sinds Jille en Van der Aar een grote sprong naar WR45 hebben gemaakt, is het duidelijk dat ze steeds meer van betekenisvol niveau worden op het wereldtoneel. Of ze succesvol gaan aanhaken bij het niveau van de nummers 36 uit India (Poorvisha S Ram en Jakkampudi Meghana) dat is nog afwachten: een goede tweegamer of een spannende driegamer zou al prachtig zijn.

In de vrouwendubbeldiscipline gaat het voorlopig en inderdaad toch om Cheryl Seinen en Selena Piek die 21e op de wereldranglijst staan. Dat levert ze een eerste ronde partij op tegen Agatha Imanuela en Siti Fadia Silva Ramadhanti (WR57) uit Indonesië. In maart dit jaar worstelde #seipie zich in drie games langs de Aziaten tijdens de Orléans Masters in Frankrijk. Winst mag ook deze keer verwacht worden.

Kansen voor Piek en Arends

Door de veelbesproken break-up van Jelle Maas en Imke van der Aar was het voor dit WK duidelijk dat de technisch directeur niet uit drie, maar uit twee gemengddubbelkoppels moest kiezen. Selena Piek en Jacco Arends (WR18) waren sowieso zeker van selectie en in Nanjing openen ze tegen badmintonopa Mathew Fogarty (61 jaar oud) en actrice, zangeres, model en badmintonspeler Isabel Zhong (Verenigde Staten, WR82). Een lekker hapje voor de Nederlandse Olympiërs.

Cheryl Seinen en Robin Tabeling (WR31) gaan het opnemen tegen Yugo Kobayashi en Misaki Matsutomo (WR32) uit Japan. Een verwaarloosbaar rankingverschil, maar Matsutomo is nummer 3 van de wereld in het vrouwendubbelspel: Seinen en Tabeling zijn gewaarschuwd!

Klik hier voor een overzicht van alle Nederlandse wedstrijden.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Christ de Rooij

Christ de Rooij

Christ voert de eindredactie van badmintonline.nl. Reacties bij artikelen onder de badmintonline-naam worden door hem geplaatst.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Virtuele games zijn de afgelopen jaren snel geëvolueerd en bieden spelers de mogelijkheid om verschillende sporten op…

10 june 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Afgelopen weekend vond het NJK Badminton 2024 plaats in Sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg. Joep Strooper en Flora Wang wonnen in…

10 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!