Verenigingen vragen zich af: wat doet Badminton Nederland voor ons?

Verenigingen vragen zich af: wat doet Badminton Nederland voor ons?

Van 7 tot en met 26 november zijn extra regiovergaderingen voor de verenigingen georganiseerd waarbij de achterliggende redenen en de effecten van de voorgestelde wijziging door het bondsbestuur gepresenteerd en toegelicht zijn. Tevens was het doel van de regiovergaderingen om zoveel mogelijk input vanuit de verenigingen op te halen richting een definitief voorstel.

Een weergave van de meest gehoorde opmerkingen tijdens de regiovergaderingen, waarbij tussen deze vergaderingen verschillen waren.

 • Verenigingen die meer zouden moeten betalen in het nieuwe contributiesysteem (CS), veelal verenigingen met veel recreanten en/of weinig jeugdleden hebben veel zorgen en ook onbegrip geuit t.a.v. de financiële gevolgen, deels ook door aan te geven dat ze stoppen met hun lidmaatschap als dit CS daadwerkelijk geïntroduceerd worden.
 • Een aantal verenigingen dat financieel voordeel zou hebben aan het nieuwe systeem maakt zich toch zorgen over de gevolgen van dit systeem voor kleine/recreantenverenigingen en voor de hele organisatie.
 • Er wordt niet breed herkend dat de hoogte van de teambijdrage voor junioren invloed heeft op de deelname van junioren aan de competitie.
 • Wel wordt breed herkend dat (oud-)competitiespelers gemiddeld genomen langer lid zijn dan recreanten en ook een actievere rol binnen de vereniging.
 • In de meeste regio's is interesse getoond voor nieuwe competitievormen met wel de vraag naar concrete voorbeelden.
 • Er is gevraagd naar cijfermatige onderbouwing van de aannames die gemaakt zijn.
 • Er is gevraagd naar de diensten/producten van de bond. Naast een korte toelichting tijdens de RV is ook doorverwezen is naar onze website en naar de mogelijkheid om contact op te nemen met het bondsbureau. Opvallend is wel dat een groot aantal verenigingen aangeeft ons aanbod van producten en diensten niet te kennen en daarom niet te gebruiken.
 • Duidelijk werd dat de indruk bij velen was dat het nieuwe CS bedoeld is om meer leden te krijgen. Daarop is toegelicht dat het voorstel voor het nieuwe CS primair bedoeld is om belemmeringen weg te nemen ten aanzien van de ontwikkeling van en deelname aan nieuwe competitievormen voor bestaande leden.
 • Er werd door verenigingen de link gelegd met het probleem dat niet alle verenigingen alle leden aanmelden, gekoppeld aan een verzoek aan het bondsbestuur om stevig op te treden om dit probleem op te lossen. In een aantal regio's werd het onderwerp helemaal niet genoemd.
 • Er werd tussen verenigingen zelf het onderwerp besproken of het belangrijk is om een bondsorganisatie te hebben en over wat de bond voor verenigingen doet.
 • De meeste verenigingen vinden het niet vreemd dat een competitiespeler meer betaalt dan een recreant ook al zijn er nauwelijks kosten voor competitiespelers. Dit werd veelal gevolgd door aan te geven dat een tussenvorm tussen het huidige CS en het CS in het voorstel acceptabel gevonden wordt.
 • Er werd in elke regio waardering geuit voor het feit dat dit moeilijk onderwerp op de agenda is geplaatst en een aantal deelnemers heeft ook het gevoel dat het goed is dat er iets gaat veranderen.

CS = contributiesysteem, RV = regiovergadering

Het bondsbestuur dankt alle verenigingen die bij de regiovergaderingen aanwezig zijn geweest en de verenigingen die telefonisch of per e-mail hebben gereageerd voor hun meedenken, input en (kritische) vragen.

In december 2019 zal het bondsbestuur mede op basis van alle ontvangen input een besluit nemen over een voorstel voor de bondsvergadering in februari 2020 voor een nieuw CS per 1 januari 2021. De verenigingen zullen daarna over dit voorstel worden geinformeerd.

Arceringen toegevoegd door redactie.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Breaking: Lin Dan announces retirement

Breaking: Lin Dan announces retirement

On Saturday morning CTGN published an article in which is was announced that the Chinese legend, Lin Dan has chosen to retire…

4 juli 2020

Badminton Nederland: alleen focus op AirBadminton en topsport?

Badminton Nederland: alleen focus op AirBadminton en topsport?

Onze sport is in de grootste crisis van de afgelopen 50 jaar en Badminton Nederland doet alsof er niets aan de hand is. Ze komt…

1 juli 2020

Badminton Nederland annuleert Dutch Open 2020

Badminton Nederland annuleert Dutch Open 2020

Badminton Nederland heeft besloten om de 72e editie van de Dutch Open (BWF Tour Super 100), het grootste internationale…

30 juni 2020

Badminton en corona update (week 26)

Badminton en corona update (week 26)

Yes, we mogen weer! Vanaf 1 juli is binnensport, onder voorwaarden, weer toegestaan en daar zijn wij ontzettend blij mee.

25 juni 2020

Badminton Nederland in gesprek met leverancier over AirShuttles die snel sneuvelen

Badminton Nederland in gesprek met leverancier over AirShuttles die snel sneuvelen

De introductie van de nieuwe sport was ook direct de introductie van de nieuwe AirShuttle. Op deze nieuwe AirShuttle is heel…

19 juni 2020

Badminton en corona update (week 23)

Badminton en corona update (week 23)

Gisteren werd in de diverse media nogmaals bevestigd dat de sportsector de komende maanden verder open zal gaan. Per 1 juli mogen…

5 juni 2020

Badminton en corona update (week 22)

Badminton en corona update (week 22)

In een wekelijkse update willen wij jullie graag op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen omtrent de badmintonsport en…

29 mei 2020

Mogen we weer badmintonnen per 1 juli?

Mogen we weer badmintonnen per 1 juli?

Tijdens de persconferentie van de overheid op woensdag 27 mei werd duidelijk dat sportscholen per 1 juli weer open mogen mits zij…

28 mei 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!