SportSport

Verenigingen vragen zich af: wat doet Badminton Nederland voor ons?

Verenigingen vragen zich af: wat doet Badminton Nederland voor ons?

Van 7 tot en met 26 november zijn extra regiovergaderingen voor de verenigingen georganiseerd waarbij de achterliggende redenen en de effecten van de voorgestelde wijziging door het bondsbestuur gepresenteerd en toegelicht zijn. Tevens was het doel van de regiovergaderingen om zoveel mogelijk input vanuit de verenigingen op te halen richting een definitief voorstel.

Ken je BV TFS Barendrecht al?

Een weergave van de meest gehoorde opmerkingen tijdens de regiovergaderingen, waarbij tussen deze vergaderingen verschillen waren.

 • Verenigingen die meer zouden moeten betalen in het nieuwe contributiesysteem (CS), veelal verenigingen met veel recreanten en/of weinig jeugdleden hebben veel zorgen en ook onbegrip geuit t.a.v. de financiële gevolgen, deels ook door aan te geven dat ze stoppen met hun lidmaatschap als dit CS daadwerkelijk geïntroduceerd worden.
 • Een aantal verenigingen dat financieel voordeel zou hebben aan het nieuwe systeem maakt zich toch zorgen over de gevolgen van dit systeem voor kleine/recreantenverenigingen en voor de hele organisatie.
 • Er wordt niet breed herkend dat de hoogte van de teambijdrage voor junioren invloed heeft op de deelname van junioren aan de competitie.
 • Wel wordt breed herkend dat (oud-)competitiespelers gemiddeld genomen langer lid zijn dan recreanten en ook een actievere rol binnen de vereniging.
 • In de meeste regio's is interesse getoond voor nieuwe competitievormen met wel de vraag naar concrete voorbeelden.
 • Er is gevraagd naar cijfermatige onderbouwing van de aannames die gemaakt zijn.
 • Er is gevraagd naar de diensten/producten van de bond. Naast een korte toelichting tijdens de RV is ook doorverwezen is naar onze website en naar de mogelijkheid om contact op te nemen met het bondsbureau. Opvallend is wel dat een groot aantal verenigingen aangeeft ons aanbod van producten en diensten niet te kennen en daarom niet te gebruiken.
 • Duidelijk werd dat de indruk bij velen was dat het nieuwe CS bedoeld is om meer leden te krijgen. Daarop is toegelicht dat het voorstel voor het nieuwe CS primair bedoeld is om belemmeringen weg te nemen ten aanzien van de ontwikkeling van en deelname aan nieuwe competitievormen voor bestaande leden.
 • Er werd door verenigingen de link gelegd met het probleem dat niet alle verenigingen alle leden aanmelden, gekoppeld aan een verzoek aan het bondsbestuur om stevig op te treden om dit probleem op te lossen. In een aantal regio's werd het onderwerp helemaal niet genoemd.
 • Er werd tussen verenigingen zelf het onderwerp besproken of het belangrijk is om een bondsorganisatie te hebben en over wat de bond voor verenigingen doet.
 • De meeste verenigingen vinden het niet vreemd dat een competitiespeler meer betaalt dan een recreant ook al zijn er nauwelijks kosten voor competitiespelers. Dit werd veelal gevolgd door aan te geven dat een tussenvorm tussen het huidige CS en het CS in het voorstel acceptabel gevonden wordt.
 • Er werd in elke regio waardering geuit voor het feit dat dit moeilijk onderwerp op de agenda is geplaatst en een aantal deelnemers heeft ook het gevoel dat het goed is dat er iets gaat veranderen.

CS = contributiesysteem, RV = regiovergadering

Het bondsbestuur dankt alle verenigingen die bij de regiovergaderingen aanwezig zijn geweest en de verenigingen die telefonisch of per e-mail hebben gereageerd voor hun meedenken, input en (kritische) vragen.

In december 2019 zal het bondsbestuur mede op basis van alle ontvangen input een besluit nemen over een voorstel voor de bondsvergadering in februari 2020 voor een nieuw CS per 1 januari 2021. De verenigingen zullen daarna over dit voorstel worden geinformeerd.

Arceringen toegevoegd door redactie.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw heeft zich helaas niet gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Parijs. Caljouw voldeed aan de internationale…

23 may 2024

RTC Haarlem in september van start

RTC Haarlem in september van start

Badminton Nederland is blij en trots om te melden dat we in samenwerking met BC Duinwijck per 1 september starten met een nieuw…

22 may 2024

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Met ingang van 1 september dit jaar zal meervoudig Nederlands Kampioen Judith Meulendijks aantreden als hoofdcoach van BC…

21 may 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

De Flevolandse badmintonclub Almere heeft de Dataweb Badminton Cup 2024 gewonnen, het nationale bekertoernooi. Op de finaledag in…

18 may 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!