In memoriam Gerard van Zundert: 31 december 1947 - 27 november 2020

In memoriam Gerard van Zundert: 31 december 1947 - 27 november 2020

Op vrijdagavond 27 november 2020 kregen we het bericht, dat onze oud-voorzitter Gerard van Zundert was overleden. We wisten dat hij al enige tijd ernstig ziek was, maar het bericht komt dan toch hard aan.

clubzoeker

Maak kennis met Sara Staats!

De familie neemt in besloten kring afscheid van Gerard op donderdag 3 december 2020. Als u het afscheid via de livestream wilt volgen, stuur dan uiterlijk 2 december 2020 een e-mail naar uitvaart@jade-uitvaart.nl. U kunt een herinnering achterlaten op het condoleance register memori.nl.

Gerard van Zundert heeft veel voor VELO Badminton betekend. Niet voor niets werd hij vijf jaar geleden bij zijn afscheid als voorzitter benoemd tot Ere-lid van VELO Badminton. In 2009 had hij al een koninklijke onderscheiding ontvangen voor zijn verdiensten voor de badmintonsport en onze club in het bijzonder.

Van december 1993 tot september 2015 was Gerard voorzitter van VELO Badminton. In zijn begintijd speelde de nasleep van de rechtszaak tegen de toenmalige hoofdsponsor, die haar verplichtingen niet was nagekomen. Met zijn financiële achtergrond was hij in staat om VELO Badminton door deze moeilijke tijd te leiden. Hoewel hij zelf geen badminton speelde (wel tennis), was hij sterk betrokken bij het topsportbeleid van de club. Van een goede middenmoter werd VELO na enige jaren weer een club die jaarlijks voor de landstitel ging meedoen. Door zijn contacten met solide sponsors als Conservatrix kon VELO dat extra stapje doen, niet door een 'compleet kampioensteam' aan te trekken, maar een sterk team te bouwen rond de eigen kernspelers. Meest aansprekend was de komst in 1999 van de uit Indonesië afkomstige Mia Audina, die in 2004 een zilveren medaille zou winnen bij de Olympische Spelen. Gerard speelde een grote rol in Mia’s keus om voor VELO uit te komen, waarbij Joke en Gerard een bijzondere band opbouwden met Mia en haar echtgenoot.

Kampioenschappen worden behaald door spelers en speelsters, en hun prestaties worden in zeer belangrijke mate bereikt door de kunde van de trainers. Maar de successen van VELO Badminton worden zeer zeker ook bepaald door de sfeer binnen de verenging. Een klimaat waarin de voorzitter er is voor het eerste team, maar ook voor andere teams en voor de recreatieve speler. Daardoor staat het eerste team niet boven de vereniging, maar er midden in. Met die mentaliteit stijgen spelers soms boven zich zelf uit en worden hoger gekwalificeerde teams verslagen. Met die instelling werden gedurende het voorzitterschap van Gerard van Zundert zes keer het landskampioenschap behaald, in 2000, 2004, 2006, 2010, 2012 en 2014. Daarnaast werd driemaal de nationale beker binnengehaald, in 2003, 2004 en 2010.

Gerard was sterk betrokken bij de organisatie bij het grote internationale toernooi (VELO Dutch International), dat sinds 2000 in samenwerking met Badminton Nederland wordt georganiseerd. In 2009 werd hij tijdens het 10de toernooi door de Westlandse burgemeester Van der Tak benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Gerard was ook betrokken bij de vele recreanten, was aanwezig met een bloemetje voor een kampioensteam, een taart voor een 80-jarige of zomaar een praatje met recreantleden of hun begeleiders.

In het groter verband nam Gerard vanuit onze afdeling deel aan het VELO Omni-bestuur, was hij betrokken bij de jaarlijkse Fancy Fair en later de Vriendenloterij en niet te beroerd om regelmatig in de vooravond een bardienst in de VELO-kantine waar te nemen. Hij was gedurende zes jaar – van 2007 t/m 2013 – als afgevaardigde voor de regio Zuid-West (met badmintonclubs uit Zuid-Holland en Zeeland) vertegenwoordigd in de bondsvergadering.

Gerard, onder jouw voorzitterschap heeft VELO Badminton zich veelvuldig van zijn beste kant laten zien. We zijn je daar heel dankbaar voor.

Namens de leden en de vele betrokkenen van VELO Badminton willen we Joke, de kinderen en de kleinkinderen en verdere familie alle sterkte toewensen in deze moeilijke tijd.

Bestuur VELO Badminton

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!