SportSport

Wat er ook gebeurt met competitieseizoen: gehele teambijdrage betalen

Wat er ook gebeurt met competitieseizoen: gehele teambijdrage betalen

De Nederlandse badmintonbond heeft een notitie naar haar lidverenigingen gestuurd met als titel: Reactie op vragen rondom betalen teambijdrage. De teambijdrage om competitie te mógen spelen is ruim 11 keer hoger dan de daadwerkelijke kosten.

Ken je BC Weert'67 al?

Reactie op vragen rondom betalen teambijdrage

Samenvatting

Het bondsbestuur hanteert de lijn dat de gehele teambijdrage betaald moet worden ongeacht of de competitie afgebroken of uitgesteld wordt. Deze lijn verdient een toelichting en deze wordt hieronder uitgewerkt. Eind februari 2021 wordt een bondsvergadering gehouden (die nog gepland moet worden) waarin het voldoen van de teambijdrages door verenigingen ondanks evt. uitstellen/afgelasten van de competitie op de agenda zal staan.

Toelichting

Als gevolg van de maatregelen waartoe het kabinet besloten heeft om het coronavirus in te dammen kan op dit moment geen competitie gespeeld worden. Deze situatie zal naar verwachting tot medio december 2020 blijven bestaan waardoor, zoals het ernaar uitziet, de najaarscompetities niet eerder dan medio december vervolgd kunnen worden. In november zijn alle verenigingen middels de routekaart ingelicht over wanneer de verplaatste competitierondes gespeeld gaan worden, samen met een toelichting over de situatie.

Vanaf het moment dat het kabinet de huidige coronamaatregelen afkondigde kwam van meerdere verenigingen de vraag of de teambijdrage betaald moest blijven worden als de competitie niet uitgespeeld zou kunnen worden. Vaak werd daarbij het argument gegeven dat op het moment dat de competitie niet geheel gespeeld zou kunnen worden er ook geen aanleiding is om het (gehele) bedrag aan teambijdrage te betalen. Dit argument zal door verenigingen nog sterker ervaren gaan worden als het uitspelen in andere speelweken gepaard zal gaan met extra kosten.

Een begrijpelijke vraag in deze bijzondere tijden waar verenigingen onzeker zijn over de toekomst. Voor de landelijke organisatie is het onderwerp ook complex vooral omdat het contributiemodel van Badminton Nederland dusdanig is dat als gevolg van het niet spelen van competitie de kosten van Badminton Nederland niet afnemen. Daarbij vormen de kosten van het organiseren van competities maar een fractie van de inkomsten uit de teambijdragen. In deze situatie is het goed om het gesprek met elkaar aan te gaan om deze situatie transparant te bespreken en realistische verwachtingen bij alle betrokkenen te creëren.

Financiering Badminton Nederland

De kern van dit vraagstuk betreft de wijze waarop Badminton Nederland gefinancierd wordt. Badminton Nederland wordt voor een belangrijk deel (bijna 80%) gefinancierd door contributiebijdragen via verenigingen (dit betreft in totaal ca. € 1,1 mln.) en is procentueel als volgt over de volgende vier onderdelen opgebouwd:

  • 1. Verenigingen (5%)
  • 2. Leden (38%)
  • 3. Teambijdrage (56%)
  • 4. Toernooiheffing (1%)

De daadwerkelijke kosten van de competitie van Badminton Nederland betreffen echter een fractie hiervan, namelijk 5%. Er is een grote disbalans tussen de competitiekosten en de financiering van Badminton Nederland middels de competitieteams. In het voeren van het gesprek rondom het voldoen van de teambijdrage dient hiermee rekening gehouden te worden om de continuïteit van Badminton Nederland en daarmee de dienstverlening aan de verenigingen niet in gevaar te brengen.

Financiële prognose 2020 Badminton Nederland In het voorjaar is het besluit genomen om de teambijdragen van de afgebroken voorjaarscompetities wel te restitueren. Belangrijke afweging daarbij was dat het op dat moment nog onduidelijk was of verenigingen via overheidsmaatregelen ondersteund zouden worden. De impact van dit besluit bedroeg ca. € 53.000.

De totale daling van de inkomsten in 2020 ten opzichte van de begroting, mede als gevolg van de uitbraak van het coronavirus bedraagt ca. € 115.000. Voor een heel belangrijk deel (ca. € 90.000) hebben we dat kunnen opvangen door de kosten te verlagen zodat het verwachte verlies over 2020 beperkt kan blijven tot ca. € 25.000. Dit verlies wordt opgevangen door het vermogen van Badminton Nederland dat eind 2019 € 347.000 bedroeg.

Tegemoetkomingen Rijk

Eerder dit jaar heeft het rijk de verenigingen geholpen door de huurlasten te compenseren via de gemeenten. Daarnaast zijn er diverse regelingen beschikbaar gesteld die ook door verenigingen en bonden aangevraagd konden worden, zoals de NOW, de TOGS en ook diverse provincies en gemeenten hebben fondsen aangelegd. Dit heeft ertoe geleid, zo bleek uit onderzoek van het Mulier Instituut, dat er binnen de zaalsport in de zomer gelukkig geen grote financiŽle problemen ontstonden.

Dit was echter tot de zomer de situatie en nu de verenigingen opnieuw geconfronteerd worden met beperkingen, kunnen zich alsnog financiŽle vraagstukken voordoen. Onlangs heeft het kabinet € 60 mln. extra ter beschikking gesteld aan NOC*NSF om de verenigingsinfrastructuur van de sport in Nederland te ondersteunen. Over de praktische verdeling en invulling hiervan zal in december/januari een besluit genomen worden.

Daarnaast is deze week door NOC*NSF het besluit genomen om aan alle bonden ter ondersteuning een bedrag van in totaal € 6 mln. uit te keren. In januari 2021 zal er ook meer helderheid over zijn of de competitie uitgespeeld kan worden zodat op dat moment een overwogen besluit genomen zal kunnen worden.

De komende tijd zal er tevens meer duidelijkheid komen over hoe de pandemie zich ontwikkelt en wat de concrete stappen zullen zijn om deze crisis op te lossen. Onze insteek is dat geheel Badminton Nederland, d.w.z. de verenigingen en de landelijke organisatie samen, financieel gezond uit deze coronacrisis komt. Daarbij is het vertrekpunt dat we dit gezamenlijk doen.

Gele arceringen door redactie.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw en Joran Kweekel uitgeschakeld in achtste finale EK Badminton 2024

Mark Caljouw en Joran Kweekel uitgeschakeld in achtste finale EK Badminton 2024

In het mannenenkel speelden Mark Caljouw en Joran Kweekel sterke partijen, maar een plek in de kwartfinale zat er helaas niet in.…

11 april 2024

Robin Tabeling en Selena Piek gekwalificeerd voor Olympische Spelen 2024 in Parijs

Robin Tabeling en Selena Piek gekwalificeerd voor Olympische Spelen 2024 in Parijs

Badmintonners Robin Tabeling en Selena Piek hebben zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs deze zomer.

11 april 2024

Mixkoppel Robin Tabeling en Selena Piek naar kwartfinale EK Badminton 2024

Mixkoppel Robin Tabeling en Selena Piek naar kwartfinale EK Badminton 2024

Op het EK Badminton 2024 in Saarbrücken (Duitsland) hebben Selena Piek en Robin Tabeling de kwartfinale van het‚Ķ

10 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!