clubzoeker

Bondscompetitie Badminton Nederland: mannenoverschot van 38,8%

Bondscompetitie Badminton Nederland: mannenoverschot van 38,8%

Voor een kleine 6.000 Nederlandse badmintonspelers en 1145 teams van 320 badmintonclubs begint deze week eindelijk seizoen 2021-2022 van de bondscompetitie. Opmerkelijk feit: de man-vrouw verhouding van de mixteams is nagenoeg gelijk, de rest van de mannen is geparkeerd in de mannencompetities.

SportSport

Maak kennis met Noah Haase!

In totaal zijn er 980 mixteams, verdeeld over de eredivisie t/m de negende divisie: de sweetspot lijkt de vijfde divisie te zijn met 192 teams. Geen enkel ander niveau in de bondscompetitie heeft zoveel teams, alleen de zesde divisie (172) en zevende divisie (165) komen in de buurt.

Teams zelf ook goed gevuld

Opvallend is dat elk team gemiddeld 2,7 mannen en 2,6 vrouwen herbergt, met uitzondering van de Nederlandse Badminton Eredivisie (5,0 mannen en 4,9 vrouwen) omdat spelers daar maar twee partijen per wedstrijd mogen spelen. Clubs van alle niveaus lijken er dus voor te kiezen om teams op te stellen met gemiddeld iets meer dan vijf spelers zonder een betekenisvolle ondervertegenwoordiging van vrouwen.

Bij de mannenteams zijn gemiddelde spelersaantallen iets kleiner met 4,8 spelers, maar nog altijd meer dan het absolute minimum van vier spelers.

Doe mee en stuur je #teamselfie in!

Geen vrouwenteams

Van de in totaal ruim 6.000 badmintonspelers in de Nederlandse bondscompetitie zijn zo'n 850 mannen aangewezen op het spelen van mannencompetities (mannen 1 veer, mannen 2 veer of mannen 3 nylon).

Van oudsher is er in de bondscompetitie een overschot aan mannen of - zo je wil - een tekort aan vrouwen. Vrouwencompetities zijn exoten en daarom vind je in de bondscompetitie wél 175 mannenteams maar nul vrouwenteams.

Het aantal subsidieprojecten gericht op sportdeelname door meisjes en vrouwen - denk aan 'Women in Badminton Awards', 'PowerMeiden', 'Badminton Europe Centre of Excellence Scholarships' - onder het mom van gendergelijkheid bevordering is enorm. Het is slechts afwachten tot de eerste Nederlandse badmintonclub ergens in de Randstad het sporten voor meisjes en vrouwen gratis maakt en de contributie voor de jongens en mannen verhoogt.

Internationaal verschijnsel

In het recente artikel over prijzengeldkoningin Selena Piek zagen we de ondervertegenwoordiging van vrouwen in het internationale badminton ook al:

De concurrentie om prijzengeld is voor geen enkele discipline zo gering als voor vrouwen in het enkelspel en dubbelspel. Er wordt door minder vrouwen gestreden om hetzelfde (!) prijzengeld dan door mannen.

En de jeugd dan!?

Badminton Nederland heeft ervoor gekozen om de jeugdcompetitie en idiosyncratische, regionale competitievormen onder te brengen bij de talloze regioteams verspreid over het land en verschillende toernooipagina's. Daarnaast wordt er in jeugdcompetitie soms gespeeld zonder onderscheid te maken tussen jongens- of meisjespartijen. Daarom zijn deze aantallen weggelaten uit dit artikel.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Christ de Rooij

Christ de Rooij

Christ voert de eindredactie van badmintonline.nl. Reacties bij artikelen onder de badmintonline-naam worden door hem geplaatst.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Selena Piek en Robin Tabeling naar finale gemengddubbel

Selena Piek en Robin Tabeling naar finale gemengddubbel

Titelverdedigers Robin Tabeling / Selena Piek hebben zaterdag de finale van het gemengddubbel op de Yonex Dutch Open gehaald. Het…

16 oktober 2021

Doek valt voor Alyssa Tirtosentono en Imke van der Aar

Doek valt voor Alyssa Tirtosentono en Imke van der Aar

Het Nederlandse vrouwendubbel speelde vanmiddag in Topsportcentrum Almere een aantrekkelijke halve finale tegen Johanna Magnusson…

16 oktober 2021

Drie Nederlandse dubbels naar halve finales op Yonex Dutch Open

Drie Nederlandse dubbels naar halve finales op Yonex Dutch Open

De vrouwendubbels Van der Aar / Tirtosentono en Jille / Seinen en het gemengddubbel Piek / Tabeling hebben de halve finales…

16 oktober 2021

Nederlandse vrouwendubbels naar kwartfinales op Yonex Dutch Open

Nederlandse vrouwendubbels naar kwartfinales op Yonex Dutch Open

De Nederlandse vrouwendubbels Debora Jille / Cheryl Seinen en Alyssa Tirtosentono / Imke van der Aar hebben zich geplaatst voor…

15 oktober 2021

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!