Wat is de spinservice?

Wat is de spinservice?

Bij de spinservice bij badminton geeft de speler de badmintonshuttle een spin - een draaiende beweging - mee, waardoor deze met een onvoorspelbare tuimeling over het net vliegt.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

In mei 2023 ging de nieuwe spinservice bij badminton door Marcus Rindshoj uit Denemarken viraal in de mainstream media. RTL Nieuws, NOS Sport, Het Laatste Nieuws en diverse andere publicaties maakten er filmpjes over. Ineens wisten journalisten de badmintonners op Papendal te vinden.

Waarom is de spinservice zo lastig om te ontvangen?

Door de tollende beweging van de shuttle is het voor de ontvangende partij bijna onmogelijk om een goede return te spelen. De spinservice resulteert bijna altijd in een foutslag of een lift (hoge, opwaartse slag) en dan kan de serveerder vaak snel met een smash de rally beslissen.

Waarom is de spinservice verboden?

Doordat de serverende partij met een spinservice (ook wel tornado-service genoemd) veel eenvoudiger de rally kan beslissen, wordt badminton als kijksport stukken eenzijdiger en saaier. De BWF heeft daarom eerst een tijdelijk en daarna een langdurig verbod ingesteld, waardoor deze service niet gebruikt mag worden in internationale toernooien.

Op 29 mei 2023 maakte de BWF bekend dat de spinservice t/m de Olympische Spelen van Parijs 2024 verboden is. Hiertoe worden de Laws of Badminton aangepast.

Gewijzigde spelregels Badminton Nederland

Badminton Nederland heeft het verbod overgenomen in spelregel 9:

"Bij een correcte service moet de serveerder de shuttle loslaten zonder deze in rotatie te brengen en moet het racket van de serveerder eerst de dop van de shuttle raken."

(Spelregel 9, officiële spelregels.)

Hoe speel je de spinservice?

Je houdt de dop van de shuttle tussen je duim en je wijsvinger of middelvinger. Op het moment van loslaten geef je de shuttle een tollende beweging mee en sla je de shuttle over het net. Het vergt behoorlijk wat oefening om de spinservice onder de knie en onder controle te krijgen.

VIDEO: Legendarische badmintonservice verboden

VIDEO: The New Serve In Badminton That Is IMPOSSIBLE To Return!

clubzoeker

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!