clubzoeker

Wat is een smash?

Wat is een smash?

Een smash is een aanvallende, harde badmintonslag waarbij de shuttle meestal steil naar de grond geslagen wordt. De smash speel je vooral vanaf halfveld met je forehand of round-the-head.

Ken je BV Ribad al?

Waar sla je een smash vandaan?

Meestal wordt een effectieve smash gespeeld vanuit half veld: precies tussen het net en de achterlijn. Je kunt ook vanaf de achterlijn smashen, maar de effectiviteit neemt dan erg af. Bij een smash raak je de shuttle bovenhands en zo hoog mogelijk boven je lichaam.

Smashen aan het net kan ook: deze korte badmintonslag wordt ook wel een dab of een net kill genoemd.

Zijn er verschillende soorten smashes?

Je kunt variëren met kracht, bladstand van je racket, richting en plaatsing wanneer je een smash slaat. Je kunt rechtdoor smashen, maar ook schuin vanuit je slagpositie: een cross smash. Ook kun je ervoor kiezen om te springen wanneer je de smash speelt: bij een jump smash verhoog je het raakpunt van de shuttle en kun je de shuttle steiler naar beneden slaan.

Forehand, round-the-head of backhand smash?

Vrijwel alle smashes worden forehand of round-the-head (dat is ook forehand, maar dan boven het hoofd) gespeeld. Het is ook mogelijk om een backhand smash te spelen, maar deze slag is minder populair. Het is veel lastiger om met de backhand smash aan te vallen.

Waarom speel je een smash?

De smash is een aanvallende slag en je dwingt je tegenstander daarmee in de verdediging.

Na een effectieve smash valt de shuttle bij je tegenstander op de grond en je wint het punt óf de shuttle komt opwaarts terug over het net. Door de eventuele smash return goed op te volgen, kun je de rally proberen te winnen.

VIDEO: Badminton SMASH Tutorial - Improve Your POWER and Timing!

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!