De start van de trainersopleiding van Ron Daniëls

De start van de trainersopleiding van Ron Daniëls

Na eerst meegelopen te zijn bij de training van de Ritte en daarna veel mailcontact te hebben gehad met Ron, was ik afgelopen vrijdag bij de eerste training van Erik Meijs in de Duijnwijckhal. Een hele andere ervaring dan bij De Ritte, maar wederom een hele leerzame ervaring.

› alles over het Badminton Festival!

Een talentvolle speler als Erik die alle opmerkingen van Ron goed begrijpt en ook uitvoert is al een mooie ervaring. Ik heb elementen gezien die Ron mij al had verteld en die Erik voordeed, maar als Erik het doet lijkt het allemaal zo makkelijk. Vooral de gedachte er achter is zo goed en duidelijk, want het lijkt allemaal zo simpel maar dat is het niet.

Badminton gaat ook niet enkel en alleen over de shuttle terugslaan, maar eerst goed nadenken en kijken en dan pas slaan. Tenslotte moet je ook een speler hebben die het kan uitvoeren, want zelfs bij Erik gaf Ron af en toe weleens aan dat dat absoluut niet zijn favoriete slagbeweging zou gaan worden. En doordat ze dat beide weten gaat Ron er ook niet te lang op door, maar probeert er een verandering aan te geven die dan wel kan werken voor Erik. Enorm mooi op te zien en mee te maken, maar vooral enorm leerzaam.

En toen iets later Jerry en Bart erbij kwamen en er toen over twee banen gespeeld werd, was het voor mij gelijk een hele goede ervaring om te kijken of ik de fouten en verschillen in de oefeningen zie. En wat mij verbaasde is dat je het wel degelijk ziet, want ze maken allemaal fouten. Alleen hun leerproces gaat veel sneller en dat vind ik echt zo mooi. Het inzicht van de spelers zelf in hun eigen doen en laten tijdens de oefeningen is ook mooi en leerzaam om te zien, want zij kunnen het vaak ook bevestigen het als je iets constateert.

Na de training heb ik even met Ron zitten napraten over wat de verdere mogelijkheden zouden kunnen zijn tussen hem en mij en daar zouden we het weekend verder over mailen. En zaterdag, twee mails verder, was de definitieve knoop doorgehakt en dat betekende gelijk voor mij dat de start van de trainingsopleiding al afgelopen vrijdag was begonnen!

Waarom begin ik eigenlijk aan deze trainersopleiding van Ron en hou ik me niet gewoon aan de trainingen die ik nu geef en hou ik het daar lekker bij? Eigenlijk heel simpel: omdat ik niet zo ben! Ik wil mezelf ontwikkelen en verder komen, maar wel op mijn eigen manier. En de manier zoals Ron dit allemaal aanpakt en doet staat mij enorm aan. Hij heeft zijn eigen manier van alles te benaderen en die manier staat je aan of helemaal niet. En als je de website van Piet Ridder en badmintonline.nl vaak genoeg bekijkt en de artikelen leest, dan zie en merk je dat ook wel. Dat is ook helemaal niet erg en het zal ook zeker wel voorkomen dat ik een bepaalde manier van Ron niet zal overnemen, maar dat zei hij ook heel mooi: "Het is niet de bedoeling dat je de tweede Ron Daniëls probeert te worden, want dat lukt je nooit."

Ik doe deze trainersopleiding om ervoor te zorgen dat ik met de kennis die ik hiermee vergaar, de kennis die ik zelf heb, maar ook die van de trainers die ik regelmatig bekijk tijdens hun trainingen mijn eigen manier van training geven en inzicht kan overgeven aan alle spelers die ik nu en in de toekomst training (en coaching) ga geven. Daarbij vind ik training geven ook weer te simpel gezegd, want net als dat badminton niet alleen maar terugslaan is, is training geven niet alleen maar even de oefeningen laten uitvoeren. Juist dat maakt het allemaal zo mooi en interessant, want je moet nadenken hoe je je speler of de groep spelers beter kan laten worden, want dat gebeurt niet door zomaar even de oefeningen te laten doen.

Dat allemaal om er uiteindelijk voor te zorgen dat ik van de jeugd tot de topspelers training kan gaan geven om ook hun doelstelling te kunnen bereiken.

Ronald Wetzel

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Japanse bijltjesdag voor Nederlandse badmintonploeg in Tokio

Japanse bijltjesdag voor Nederlandse badmintonploeg in Tokio

De Nederlandse A-ploeg is inmiddels van Jakarta doorgereisd naar Tokio voor de Japan Open 2019 en vandaag ging dat BWF World Tour…

23 juli 2019

Badmintonner Brian Wassink: Ik heb lymfklierkanker

Badmintonner Brian Wassink: Ik heb lymfklierkanker

Nationale S-1 selectie jeugdbadmintonner Brian Wassink deelt vandaag via zijn facebookpagina zeer heftig nieuws: hij heeft…

17 juli 2019

Dutch badminton player Jacco Arends retires from his professional career

Dutch badminton player Jacco Arends retires from his professional career

After thinking and contemplating over the last weeks, I have decided to quit my professional badminton career.

17 juli 2019

Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Van dinsdag 16 tot en met zondag 21 juli vindt in Jakarta de BLIBLI Indonesia Open 2019 plaats, onderdeel van de HSBC BWF World…

15 juli 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Bij de Yonex US Open 2019 in het Amerikaanse Fullerton zijn Mark Caljouw en het koppel Jacco Arends/ Ruben Jille er niet in…

11 juli 2019

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille vlogen verleden week als enige Nederlandse badmintonners van Team NL Badminton alvast naar…

7 juli 2019

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Technisch directeur (Victor Anfiloff keert terug naar het beachvolleybal. Anfiloff, die sinds 1 oktober 2018 in dienst is, gaat…

3 juli 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Bij de tweede European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) hebben Selena Piek en Cheryl Seinen een geweldige prestatie geleverd…

29 juni 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!