Eric Pang: 'Ik ga er 100% voor!'

Eric Pang: 'Ik ga er 100% voor!'

Pang: "Training geven vind ik heel leuk."

1982, het jaar waarin Duitsland het Eurovisie Songfestival won met Ein bißchen Frieden. Het jaar waarin E.T. zijn 'phone home finger' liet zien. En... het jaar waarin topbadmintonner en tweevoudig Nederlands Kampioen Eric Pang geboren werd.

Ken je BV Swish al?

Let op: dit artikel mag niet in zijn geheel elders gepubliceerd worden.

Ik ontmoette Eric voor het eerst kort tijdens de Dutch Open vorig jaar. Stille jongen, dacht ik. En zich dan laten coachen door Neerlands meest vocale trainer Ron Daniëls. Tijd voor een interview met de mannelijke helft van het ultieme, Utrechtse badmintonkoppel.

Eric werd op zijn 19e Europees Jeugd Kampioen. Bij de Nederlandse heren gingen alleen Rob Ridder (1971) en Dicky Palyama (1997) hem voor. Dit jaar werd hij opnieuw, net als beide heren in het verleden, Nederlands Kampioen. Ik vraag hem hoe het voelt om opnieuw in dat rijtje te staan. "Dat voelt heel goed", vertelt Eric. "Zij hebben samen de meeste titels veroverd. Zij hebben allebei 9 herenenkelspel titels. Ik hoop daar nog in de buurt te kunnen komen."

Sportieve prestaties komen niet vanzelf. Wat heb je daar voor nodig? Zo'n kampioenschap is het gevolg van... "Een goede eerste trainer hebben. Dat was voor mij mijn vader Fabian Pang. Hij vertelde mij altijd wat je allemaal moest doen om kampioen te worden." En wat moest je doen om kampioen te worden Eric? "Dat was vooral veel trainen. Ik vertrouwde in mijn jonge jaren veel in alleen in mijn talent. Ik weet nu dat dat alleen niet genoeg is."

Zelfkennis is een waardevol goed. Over badmintonners (de meest individuele sport der teamsporten) wordt weleens gezegd dat ze egoïstisch moeten zijn om de top te halen. "Nee ik vind niet dat je egoïstisch moet zijn." Maar... "In je eentje is het onmogelijk om de top te halen. Je moet wel weten wat je wilt en daar alles voor doen", aldus Eric.

Voorbereiding LONDON2012

Pang speelt eredivisie in Denemarken bij Vendyssel Elite Badminton en hij werkt ook met trainers Fred van Wankum en Ron Daniëls samen. Kortom, de Nederlandse nummer 2 is hard aan het werk om in aanmerking te komen voor de Olympische kwalificatie.

Eric, hoe haalbaar is die ambitie met je huidige wereldranking van 40 (eind 2009 nog 22)? Dat is makkelijk te beantwoorden voor Eric: "Ik ben heel erg blij met Fred en Ron. Ik weet zeker dat ik met hun hulp beter ga spelen. Ik speel in Denemarken vaak tegen wereldtoppers en zit daar niet ver vanaf. Ik denk daarom dat het haalbaar is."

Ik kan het evenwel niet laten om m'n vraag iets scherper te formuleren: sta jij in 2012 als deelnemer op de Londense badmintonbanen? "Ik ga er 100% voor!", antwoordt Pang. Niet helemaal de 'Ja!' waarop ik hoopte, maar tegelijkertijd is zo'n antwoord iets wat je altijd achtervolgt.

Nog eventjes terug naar het begin. Eric wordt gecoacht door de schrik van Badminton Nederland, Ron Daniëls. Hij is uitgesproken. Hij is fanatiek. Ik wil graag van Eric weten hoe hij met hem in contact is gekomen en wat Daniëls volgens hem kan betekenen voor zijn spel. Het blijkt Peter Blommaert van Carlton te zijn die de eerste contacten heeft gelegd, daarvoor was Daniëls nog een onbekende voor Eric. "Ik vind Ron tactisch vooral heel goed. Ik kan daar nog veel van hem leren", besluit Pang.

En dan lezen we ineens over TEAM Dutch Fource, waarin Eric, Dicky, Jie en Judith als spelers de handen ineenslaan met als voorlopige doel LONDON2012. Wat verwacht Eric van TEAM D4? Hij vertelt me dat hij met dit team een groep heel gemotiveerde mensen bij elkaar heeft. En niet onbelangrijk: het zijn allemaal mensen met veel know-how. "Ik hoop dat we met het team extra financiële middelen kunnen realiseren om het traject te kunnen optimaliseren."

De volgende stap

Eric is dus druk en op professionele wijze bezig met zijn Olympische ambitie. Daar blijft het niet bij. Deze zomer organiseert hij samen met echtgenote Jie een trainingskamp in Wuhan, China. Hij is ook bezig met een trainersopleiding, bewust in Denemarken. Is het trainerschap waar zijn ambities liggen voor ná de Spelen in 2012? Of loop ik vooruit en komt er daarna nog een RIO2016 voor Eric Pang?

Zijn antwoord verrast mij. Eric vertelt dat hij nog wil blijven spelen tot en met de Olympische Spelen van 2016, waar bijvoorbeeld ook Selena Piek zich op richt. De verrassing zit 'm in hoe Eric zijn antwoord vervolgt: "Als ik stop wil ik graag bondscoach worden." Opnieuw niet helemaal wat ik verwachtte van 'die stille jongen' zoals ik 'm ontmoette tijdens de Dutch Open in 2010. Eric houdt van de sport en wil het graag populairder maken, het liefst in Nederland. "Bezig zijn met toekomstige topspelers."

Topsport gebeurt natuurlijk niet alleen in de hal. Ik ben toch een beetje nieuwsgierig. Hoe gaat dat nu eigenlijk in huize Pang: twee topspelers die met elkaar getrouwd zijn en vaak onafhankelijk van elkaar internatonale toernooien spelen. Hebben jullie daar een balans in kunnen vinden? Dat valt nog niet mee, volgens Eric. "We zijn heel erg met onze eigen carrière bezig, maar we proberen elkaar zoveel mogelijk te ondersteunen. Ook al zijn we vaak niet samen." Topsport beoefenen én een privéleven hebben is dus een uitdaging.

Met die wijsheid sluiten we het interview af. Er gaat meer schuil achter de misschien wat stille façade van Eric Pang. Hij is een Nederlandse topspeler die niet alleen gek is van badminton, maar ook zijn sportieve aspiraties náást de baan nastreeft. Waarover gaan we het meeste horen de komende jaren?

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Christ de Rooij

Christ de Rooij

Christ voert de eindredactie van badmintonline.nl. Reacties bij artikelen onder de badmintonline-naam worden door hem geplaatst.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
DKC ten onder in finale Nederlandse Badminton Eredivisie

DKC ten onder in finale Nederlandse Badminton Eredivisie

De badmintonners van DKC zijn er niet in geslaagd om voor de tweede keer in de clubgeschiedenis de landstitel te veroveren. De…

27 maart 2023

Selena Piek en Robin Tabeling verliezen halve finale Swiss Open 2023

Selena Piek en Robin Tabeling verliezen halve finale Swiss Open 2023

Selena Piek en Robin Tabeling hebben de halve finale in het gemengddubbel op de Yonex Swiss Open in Basel verloren.

25 maart 2023

Duinwijck uit Haarlem prolongeert landstitel Nederlandse Badminton Eredivisie tijdens finale in Maaspoort Den Bosch

Duinwijck uit Haarlem prolongeert landstitel Nederlandse Badminton Eredivisie tijdens finale in Maaspoort Den Bosch

Duinwijck heeft voor de 28e keer het landskampioenschap veroverd. In de finale play-off Nederlandse Badminton Eredivisie in de…

25 maart 2023

Robin Tabeling en Selena Piek naar halve finale Swiss Open

Robin Tabeling en Selena Piek naar halve finale Swiss Open

De Nederlandse topbadmintonners Robin Tabeling en Selena Piek hebben de halve finale bereikt in het gemengddubbel op de Yonex…

24 maart 2023

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!