Ted's Column (week 34)

Ted's Column (week 34)

Op 25 juni 2011 werd Ted van der Meer gekozen als bondsvoorzitter van Badminton Nederland. In de twee maanden daarvoor, en eveneens daarna, is hij volop ‘de boer op’ (geweest) om zoveel mogelijk contacten te onderhouden

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Dit onder het motto: Ik wil weten wat er leeft in het land zodat we daar als bondsbestuur zo goed mogelijk op kunnen inspelen. In het kader van de beloofde openheid dit weekbericht. De vorm kan verschillen. Reacties kunnen gestuurd worden naar: voorzitter@badminton.nl.

Maandag 15/8

Vandaag heb ik alle reacties gelezen naar aanleiding van de benoeming van de nieuwe (kandidaat-)bestuursleden. Voor wie het nog niet weet, inmiddels zijn er zeven bestuursleden benoemd. Die benoeming moet op 15 oktober overigens nog wel bekrachtigd worden op de bondsvergadering.

Het gaat om de volgende personen en voorgenomen functies:

 • Clemens Wortel - secretaris
 • Ton Wijers - penningmeester
 • Marloes van Heteren - nieuwe strategie
 • Ger Tabeling - wedstrijdzaken & competitie
 • Betty Timmerman-Krab - topsport
 • Maartje Verheul - opleidingen & jeugdbeleid
 • Henkjan Woltinge - regio's & vrijwilligers

We hebben nu nog één vacature.

In het bericht vorige week op www.badminton.nl stond dat iedereen kon reageren via voorzitter@badminton.nl. Dat heb ik geweten. Mijn mailbox raakte behoorlijk vol. Ik heb alle berichten gelezen en de meeste beantwoord, soms telefonisch. De meningen waren over het algemeen zeer positief. Natuurlijk hadden sommigen over deze of gene wel een opmerking, maar gewaardeerd werd dat er – qua achtergrond en leeftijd – sprake is van een behoorlijke differentiatie.

Echter, er was wel één opinie die ik in maar liefst tien reacties las: "Het is wel een erg topsportgericht bestuur." Dat laatste had te maken met het feit dat de helft van de kandidaat-bestuursleden iets (of veel) met topsport heeft. Zo is Betty een voormalige Oranjespeelster en nog altijd zeer waardevol voor Europa Cup-winnaar en landskampioen Duinwijck. Maartje werd met VELO landskampioen en is een prominente eredivisiespeelster. Ger heeft kinderen in selecties en is manager van de Oranjejeugd. Clemens tenslotte was ooit Nederlands kampioen dubbelspel en vice-kampioen van Nederland in de single.

Ik begrijp de reacties wel, maar ik durf te zeggen dat de bezorgde lezers (onder wie enkele afgevaardigden) niet bang hoeven te zijn. Alle bestuursleden zijn uitgekozen omdat ze een zeer warme band hebben met ALLE aspecten van de badmintonsport. Ze hebben een geweldige ’drive’ om te badmintonsport groter en sterker te maken. Het bestuur zal er alles aan doen om deze ambitie waar te maken. Als voorzitter is dit van meet af aan mijn insteek geweest. Maar alle begrip voor diegenen die zeggen: "Eerst zien, dan geloven!"

Vandaag ook enkele Skype-gesprekken gevoerd, o.a. met Clemens. We nemen in zo´n bijeenkomst op efficiënte wijze de dagelijkse zaken door. (Skype kan ik trouwens iedereen aanbevelen. Het is gratis. Je spreekt via je computer, waardoor je tegelijkertijd gemakkelijk notities kunt maken. Als je je camera aanzet, kun je elkaar ook zien en dat is soms ook wel prettig. Het vervangt natuurlijk het ‘echte’ contact (elkaar zien en ontmoeten) niet, maar voor niet al te lange, enigszins zakelijke besprekingen is het reuze handig.)

Voorts twee gesprekken gevoerd die beiden te maken hadden met hoe je eventueel gemeenten als partner kunt gebruiken om de badmintonsport te stimuleren. VELO-topper Rikkert Suijkerland werkt voor de gemeente Den Haag in de sportsector. Rikkert heeft o.a. te maken met de Krajicekcourts – die worden aangelegd dankzij de Richard Krajicek Foundation – en hetzelfde geldt voor de velden die worden aangelegd via de Johan Cruyff Foundation. Dankzij Rikkert ben ik weer veel ideeën rijker en heb ik er belangrijke contacten bij.

's Middags was ik op het Raadhuis van Hoofddorp te gast bij Maurits van Tubergen Lotgering. Maurits is daar beleidsadviseur sport. Daarnaast is hij o.a. ook hoofdtrainer van Duinwijck. Hij vertelde me over zijn eigen ambities in het badminton, zijn ideeën over opleidingen maar ook over de grootse plannen die Hoofddorp (centrum van de gemeente Haarlemmermeer) heeft. Er komt een Huis van de Sport met een indoorsportstadion waardoor deze regio een belangrijke 'speler' kan gaan worden als het gaat om grote en interessante sportevenementen. Hoofddorp onderhoudt ook goede banden met Amsterdam. Er zijn samenwerkingsverbanden op sportgebied.

Dinsdag 16/8

Vandaag een bijna badminton-loze dag. Een halve dag op kantoor in Amsterdam doorgebracht en eindelijk weer eens lekker buiten getennist. ´s Avonds nog wel diverse telefoontjes gepleegd en enkele niet al te lange Skype-meetings gehad. Een half uur lang gesproken met Ron Daniëls over zijn activiteiten in Denemarken. Hij traint daar regelmatig individuen en groepen (o.a. Erik Meijs, een van onze aankomende talenten) en dat doet hij op een eiland in een sporthal waar zeer geconcentreerd gewerkt wordt. Ik vind overigens de route die Erik gekozen heeft interessant. Wie de top wil halen moet voor zichzelf de beste weg kiezen. Dat heeft Erik nu gedaan. Of het uiteindelijk leidt naar die top vind ik eigenlijk niet zo relevant. Het feit DAT hij ervoor gaat, vind ik bewonderenswaardig.

Woensdag 17/8

's Middags het vernieuwde VELO-complex bezocht. Rob Konings, technisch directeur van de eredivisieclub, leidde me rond. Wat een fantastische locatie is dit geworden! Er is een nieuwe hal bijgebouwd met negen badmintonbanen. De 'oude' hal (twaalf banen) is gerenoveerd. Ik ben blij dat die heerlijke sfeer met de houten constructie is gebleven. Verder met Rob even een tijdje lekker gebrainstormd hoe de regio daar – met o.a. DKC en VELO – nog meer zou kunnen uitgroeien tot een geweldig badmintonbolwerk. Henk Weijs (oud-international en manager van de Yonex Dutch International) fietste nog even langs om de vernieuwde locatie te kijken. En met Henk erbij wordt het altijd nóg een beetje gezelliger...

Donderdag 18/8

Even langsgegaan voor een jaarlijkse check bij mijn huisarts. Ik ben nog altijd kerngezond. "Je mag nog altijd alles eten", grapte mijn huisarts, die ik al vele jaren ken. Verder op BNL-gebied even weinig actie. Je merkt dat het zomer is. Wel allerlei stukken doorgenomen die de bondsdirecteur voor ons voorbereidt.

Vrijdag 19/8

Voor mij is dit een zeer belangrijke dag. Toen ik in juni gekozen werd, had ik een stuk geproduceerd voor de afgevaardigden en daarin een verkorte 'regionale' visie gegeven:

"De regio's zullen versterkt worden. Het nieuwe bestuur gaat nadenken over een mogelijke provinciale naamgeving. Het voordeel van de naamgeving van (voorbeeld) Badminton Nederland Regio Zeeland is dat er herkenning ontstaat binnen de bond en ook daarbuiten. Denk hierbij aan overheden en potentiële sponsoren. In het bondsbestuur komt een bestuurslid Regio."

Vanmorgen en een deel van de middag had ik de regiomanagers op bezoek op het bondsbureau:

 • Ab Bezembinder (Noord)
 • Willem Goeijers (Noord-Brabant)
 • Mischa Rosanow (Oost)
 • Rob Salawan Bessie (Centrum)
 • Albert Valentijn (Limburg)

De overige regio's hebben geen eigen manager. Die functie wordt ingevuld door de bondsdirecteur, totdat er nieuwe functionarissen gevonden worden.

Het gesprek vond plaats in volstrekte openheid. Vragen (en antwoorden uiteraard) over zaken als:

 • Waarom zijn destijds de districten opgeheven?
 • Hoe functioneren de regio's op dit moment?
 • Wat zou, kijkend naar de toekomst, een goed nieuw model zijn?
 • Hoe zou de financiële structuur eruit moeten zijn?

Om een lang verhaal kort te maken: het was een onderhoud dat ruim drie uur duurde en dat voor mij, als bondsvoorzitter, zeer informatief was. Niemand nam een blad voor de mond en dat is altijd prettig. Ik hoorde ook details over zaken die ik niet kende. Voor mij voldoende stof om te bespreken binnen het bestuur en zeker met het bestuurslid Regio's & Vrijwilligers, Henkjan Woltinge. En als iemand zich afvraagt waarom Henkjan er niet bij zat is het antwoord: hij was op vakantie en deze afspraak was al weken tevoren vastgesteld. Maar in het vervolgtraject zal Henkjan beslist leading zijn.

Zaterdag 20/8

Ik kreeg de tip om eens te gaan kijken op www.badmintonline.nl. Dat is de site waarop het meest over badminton wordt gediscussieerd. Het gaat er vaak heftig aan toe. Maar één eigen reactie (van webmaster Christ de Rooij) trok mijn aandacht:

Hendrick, Caiyun, Mathias, Jenseriksen, Leeyongboschijtopje en al je andere nep-namen: kap eens met posten onder valse namen. Vijf anti-Ron Daniëls reacties vanuit Arnhem: wat een verrassing. Welke regelmatige bezoeker van Papendal is hier eigenlijk aan het woord?

Als het waar is dat BNL-spelers (of één) op Papendal onder fakenamen reageren op zaken (en ik schrijf met nadruk ALS), dan vind ik dit op zijn zachtst gezegd verre van sjiek. Om het nog helderder op te schrijven: dit kan absoluut niet. Onze toppers, die met BNL een contract hebben afgesloten, moeten zich maar met één ding bezig houden en dat is topsport bedrijven. Dat op Papendal het Yonexcontract vaak onderwerp van gesprek is, vind ik jammer maar wel begrijpelijk. Alleen vind ik het onwenselijk dat er meerdere ‘kampen’ zijn ontstaan. We zouden met z´n allen toch maar één ding moeten willen: proberen om alles op alles te zetten om het hoogste doel te bereiken.

Ik krijg wel eens te horen: waarom treedt BNL niet op tegen 'negatieve' verhalen op websites. Daar ben ik heel duidelijk in: daar gaan wij als bond niet over. Natuurlijk zou ik het als bondsvoorzitter heel prettig vinden als iedereen alleen maar altijd bezig was om onze sport te promoten, maar we leven wel in 2011, en dan heb je te maken met online platforms waar van alles op gebeurt. Ik vind alleen wel dat mensen met wie wij (BNL dus) een professionele relatie hebben zich verre moeten houden van emotionele reacties. Af en toe eens feitelijk reageren om een verkeerde aanname te weerleggen kan natuurlijk geen kwaad.

Overigens is mijn insteek als voorzitter, dat ik met iedereen die op zijn of haar manier bezig is de badmintonsport sterker te maken, contacten wil onderhouden. Dus ook met Ron Daniëls, die weliswaar zeer kritisch is maar aan de andere kant ook zelf veel initiatieven onderneemt om het 'product' badminton te verbeteren. Als ik al opmerkingen zou hebben over zijn manier van communiceren, dan zou ik dat nooit op het internet zetten maar het persoonlijk met hem bespreken. Maar voor de duidelijkheid: Daniëls is geen BNL-werknemer, en dus gaan wij niet over zijn manier van communiceren.

Verder enorm genoten van fietstochten (o.a. feestend Loosdrecht aangedaan), lekkere hapjes gegeten en het Prinsengrachtconcert op N2 bekeken. Jaarlijks wordt dit uitgezonden door mijn oude werkgever de AVRO.

Zondag 21/8

Vandaag de mannenfinale bijgewoond van het NK tennis in Amstelveen. Hoewel bij tennis de grote kanonnen niet meedoen aan het buitenkampioenschap is graveltennis op dit niveau desondanks erg aantrekkelijk om te zien. Ik kom er ook altijd oude vrienden tegen. In badminton zit ik sinds 1969 (eerste evenement: EK jeugd in Voorburg) maar al voor die tijd zat ik als jochie op de beroemde METS-banen in Scheveningen vol bewondering te kijken naar de grootste tennissers van die tijd, onder anderen mijn grote held Rod Laver. Voor BNL enkele mails gelezen, telefoontjes gepleegd met o.a. secretaris en penningmeester. En zondagavond vaste prik: Zomergasten kijken. Top-tv met inhoud.

Agenda komende week

 • 22: optreden in sportforum BNR Nieuwsradio; onderhoud met KNLTB-voorzitter Rolf Thung; vergadering van dagelijks bestuur met directeuren
 • 23: brainstormsessie met Pascal Saul; vergadering met Metro Friends (vrienden van het Metropole Orkest)
 • 24 en 25: kantoordagen Amsterdam
 • 26: onderhoud met technisch directeur Martijn van Dooremalen
 • 27: privé
 • 28: bezoek aan Aangepast Badminton-selectie in De Hoogstraat in Utrecht; naar Gorredijk (Fr) voor het Satellitetoernooi

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
GeenStijl: Badminton boeit mensen geen ene hol

GeenStijl: Badminton boeit mensen geen ene hol

Website GeenStijl reageert op het voorstel van NOC*NSF om een basisinkomen voor topsporters te faciliteren. De redactie is…

20 juli 2024

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

De Spelersraad van Badminton Nederland is een zelfstandig adviesorgaan binnen de bond. De spelersraad vertegenwoordigt binnen…

19 juli 2024

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Aanstaande vrijdag vindt de openingsceremonie plaats van de Olympische Spelen 2024 in Parijs, Robin Tabeling en Selena Piek…

19 juli 2024

Nieuwe website Badminton Nederland

Nieuwe website Badminton Nederland

Welkom op de nieuwe badminton website die je up-to-date houdt over alle zaken rondom badminton in Nederland.

19 juli 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!