clubzoeker

Een bos bloemen van Rob Ridder

Een bos bloemen van Rob Ridder

Click to delete.

Er zit een kaartje bij. 'Sorry, ik heb een fout gemaakt met het Yonex-contract. Mijn oprechte excuses. Met sportieve groet, Rob Ridder' Zo had het kunnen gaan. Zo ging het niet.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

De Rechtbank Utrecht deed afgelopen woensdag uitspraak in de zaak tegen Badminton Nederland. Een rechtszaak die resulteerde uit het Yonex-sponsorcontract dat de vorige voorzitter Rob Ridder ondertekende, waarmee alle niet Yonex-spelers uit de nationale selectie werden gedwongen.

BNL was vooraf veelvuldig gewaarschuwd voor problemen, maar die adviezen werden in de wind geslagen.

Mark Brasser / @brasser8

Hoor het #RobRidder nog zeggen tijdens de ondertekening van het contract: 'nee, ik verwacht geen problemen...' #Badminton

Rob Ridder werd als gevolg de slepende juridische kwestie niet herkozen voor een tweede periode als voorzitter van Badminton Nederland. Gelukkig stond daar een sportief lichtpunt tegenover: hij werd samen met zijn vrouw Marjan dit jaar wereldkampioen 55+.

In augustus schreef ik op persoonlijke titel een ingezonden brief naar het Haarlems Dagblad in reactie op het handelen van Ridder. De communicatiecommissie - op dit moment bemand door Karina de Wit, Tim Oosterbroek, Bart Gerrits en clubvoorzitter Patrick Steenkist - van badmintonclub Duinwijck uit Haarlem betichtte mij van het voeren van een hetze.

Mark Brasser / @brasser8

En maar blijven roepen dat 'een hetze' de oorzaak is van je downfall... #Badminton #Carlton #Forza #Palyama #Pang #Jie #Meulendijks

Na het aantreden van voorzitter Ted van der Meer werd er openheid en transparantie verkondigd. Die belofte is gedeeltelijk ingelost: bijna wekelijks kunnen we lezen over 'de week van Ted'. Er is ook natuurlijk ook kritiek op die columns: wij willen horen wat BNL doet aan die rechtszaak en niet of Ted op vrijdag een potje tennis speelt!

Nu is er dan eindelijk de uitspraak. Dicky, Eric en Judith mogen - als ze zelf nog willen - tijdens het EK in februari uitkomen voor Oranje en spelen met hun eigen rackets en sponsorlogo's. Daarnaast dient BNL een nog nader vast te stellen schadevergoeding te betalen voor geleden en nog te lijden schade.

Mark Brasser / @brasser8

Zijn #RobRidder en #MartijnvanDooremalen hoofdelijk aansprakelijk voor de schadevergoeding die #BadmintonNederland moet betalen?

Van der Meer grijpt zijn kans en geeft in het BNL-persbericht aan op welke punten de eisers géén gelijk hebben gekregen én hij distantieert zich van de puinhopen van het vorige bestuur. Goed. Het publiek hoort het huidige bestuur niet verantwoordelijk te houden voor het sponsorcontract. Waar Ted en de zijnen wél verantwoordelijk voor zijn, is hoe zij vanaf nu invulling geven aan dit contract.

Uit het persbericht van Dunlop Slazenger Int'l blijkt dat een hoger beroep wordt overwogen om ook (een aantal van) de niet toegewezen vorderingen te weerleggen. De vergelijking met voetbalschoenen die Peter Blommaert, productmanager van Dunlop, maakte tijdens het NK begin dit jaar blijft namelijk bestaan.

Tot zover de juridische uitkomsten. We hebben het hier echter niet over advocaten en rechters. Het gaat hier om professionele topsporters en talentvolle juniorspelers. Mensen waarvan de rechtbank nu ook omonstotelijk vaststelt dat Badminton Nederland hen met een opgerold Yonex-contract de hoek in heeft gedreven.

Volwassenen die door technisch directeur Martijn van Dooremalen zijn behandeld als oud vuil. Een man die tijdens persconferenties semantische spelletjes speelt met mensen die het dúrven hem vragen te stellen. En dan de de verhalen over jeugdspelers die op woensdagmiddag op Papendal kwamen trainen en Nike-sokken aanhadden. Wellicht onder het mom van 'je moet eerst iemand helemaal afbreken voor je ze weer opbouwt', kregen zij van een boze meneer te horen dat je niet meer terug hoeft te komen als je de volgende keer geen Yonex-sokken draagt.

Tijd voor excuses

Het zou het bestuur van Badminton Nederland sieren als ze openlijk op de startpagina van haar website en op de voorkant van de eerstvolgende CLEAR haar excuses aanbiedt voor hoe de (uitgesloten) spelers zijn behandeld en dat dat vanaf nu ánders zal zijn.

Mark Brasser / @brasser8

@TedvanderMeer 'Aanzetten tot het plegen van een wanprestatie.' Praat dat maar eens goed... #Badminton #Forza #Carlton

Laat de Nederlandse badminton- en sportwereld zien dat zelfs een organisatie met een angstcultuur zoals Badminton Nederland op weg is naar een betere toekomst.

Ted, de bal lag voorheen bij Rob, nu ligt-ie bij jou. En Ger... soms is het tijd om de eer aan jezelf te houden. Dat moment is woensdag gekomen.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Terugblik Bondsvergadering 25 maart 2023

Terugblik Bondsvergadering 25 maart 2023

Afgelopen zaterdag 25 maart 2023 vond in Den Bosch de Bondsvergadering plaats. Naast afgevaardigden, bestuursleden en de…

29 maart 2023

DKC ten onder in finale Nederlandse Badminton Eredivisie

DKC ten onder in finale Nederlandse Badminton Eredivisie

De badmintonners van DKC zijn er niet in geslaagd om voor de tweede keer in de clubgeschiedenis de landstitel te veroveren. De…

27 maart 2023

Selena Piek en Robin Tabeling verliezen halve finale Swiss Open 2023

Selena Piek en Robin Tabeling verliezen halve finale Swiss Open 2023

Selena Piek en Robin Tabeling hebben de halve finale in het gemengddubbel op de Yonex Swiss Open in Basel verloren.

25 maart 2023

Duinwijck uit Haarlem prolongeert landstitel Nederlandse Badminton Eredivisie tijdens finale in Maaspoort Den Bosch

Duinwijck uit Haarlem prolongeert landstitel Nederlandse Badminton Eredivisie tijdens finale in Maaspoort Den Bosch

Duinwijck heeft voor de 28e keer het landskampioenschap veroverd. In de finale play-off Nederlandse Badminton Eredivisie in de…

25 maart 2023

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!