SportSport

Interview bondscoach Huaiwen Xu

Interview bondscoach Huaiwen Xu

Over een kleine week barst in de Chinese stad Wuhan de strijd los om de Uber Cup, oftewel het Wereldkampioenschap voor landenteams voor vrouwen.

SportSport

Ken je SV Avanti al?

'We hebben een zware loting, maar niets is onmogelijk'

Ook de Nederlandse vrouwenploeg is present. Onder leiding van bondscoach Huaiwen Xu gaat de jonge en gedreven ploeg op zoek naar succes in het Aziatische land.

Tijdens het EK landenteams half februari in Amsterdam behaalden de Nederlandse vrouwen een schitterende bronzen medaille en stelde daarmee tevens een plek op het WK zeker. Een prestatie waar bondscoach Xu zeer tevreden over was. ‘Ik was niet heel erg met het resultaat bezig, maar ik wilde gewoon dat we goed speelden. Het spelplezier en het vasthouden van de strategie tijdens de wedstrijd stonden bij mij voorop. De meiden moesten ook ervaring opdoen op het hoogste niveau. Maar we speelden sterk en in de wedstrijd tegen Rusland was ik erg onder de indruk van de meiden. Ze hebben een geweldige prestatie neergezet en lieten zien te beschikken over een vechtersmentaliteit.’

Teamspirit

Inmiddels traint de Nederlandse ploeg zich dagelijks flink in het zweet op het nationale trainingscentrum Papendal. En niet zonder resultaat. Xu ziet de teamspirit toenemen. ‘We zijn er klaar voor. De meiden zijn de laatste weken meer naar elkaar toegetrokken en het is een erg hechte groep geworden. Ook merk ik dat ze allemaal erg enthousiast en leergierig zijn. Dat is een goed teken’, vertelt Xu met een glimlach.

Onlangs maakte Lotte Jonathans, na jarenlang op internationaal niveau te hebben gespeeld, bekend per direct te stoppen met topbadminton. Een aderlating voor de vrouwenploeg, maar Xu ziet ook de andere kant van de medaille. ‘Het is jammer dat Lotte er niet meer bij is, want ze was een ervaren en belangrijke speelster voor ons. Maar ik snap haar keuze volledig. Aan de andere kant geeft dit de kans voor de jonge meiden om zich te bewijzen. Selena en Iris bijvoorbeeld vind ik erg sterk spelen en maken progressie. Dat is mooi om te zien. Zij zijn de toekomst van het Nederlandse badminton.’

Roots

Voor de 36-jarige bondscoach zal het een speciale reis worden naar China, ze keert immers terug naar haar roots. ‘Het is altijd speciaal als je terug gaat naar je geboorteland. Daar in China ben ik opgegroeid. Ook al ben ik er al twaalf jaar geleden weggegaan, het maakt toch wel wat emoties los.’

Het resultaat staat bij de voormalig Europees kampioene in het vrouwenenkelspel niet voorop. ‘De groep is jong en ik wil er niet teveel druk opleggen. Voor de meeste wordt het hun eerste grote internationale toernooi, dus het wordt een hele ervaring voor ze. Maar ik zie veel potentie, dus ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt!’

Lastige opgave

In China treedt Oranje in de groepsfase aan tegen Taiwan en Thailand. Het bereiken van de kwartfinale lijkt een moeilijke opgave, maar Xu acht haar team niet kansloos. ‘We hebben een zware loting, maar je hebt altijd een kans, zeker als we goed spelen. Niets is onmogelijk. Al moet je aan de andere kant wel realistisch blijven. Ik kijk niet zo zeer naar het resultaat, maar naar de prestaties van het team. Als zij hetzelfde kunnen brengen wat ze hier op Papendal in de trainingen doen, dan ben ik tevreden.

Voor mij is thuisland China favoriet nummer één. Maar ik vind ook dat Japan een heel sterke ploeg heeft. Tenslotte zie ik ook Zuid-Korea mee doen om de prijzen.’

Aanstaande woensdag stappen de Oranje-vrouwen in het vliegtuig naar China.

De Nederlandse ploeg voor het WK landenteams bestaat uit: Yao Jie, Judith Meulendijks, Patty Stolzenbach, Josephine Wentholt, Paulien van Dooremalen, Samantha Barning, Selena Piek, Iris Tabeling, Ilse Vaessen en Eefje Muskens.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Oranje ploeg actief in Kuala Lumpur

Oranje ploeg actief in Kuala Lumpur

Cheryl Seinen en Debora Jille zijn terug in Europa, maar voor dubbelaars Tabeling-Piek en Jille-Van der Lecq en singelaar Mark…

27 juni 2022

Wanneer passie een handicap wordt

Wanneer passie een handicap wordt

In ons land is er geen plaats voor mensen met een passie voor onze sport, want de mensen zonder enige emotionele passie hebben de…

25 juni 2022

Ook in 2022 zomerbadminton op meer dan 20 locaties in heel Nederland!

Ook in 2022 zomerbadminton op meer dan 20 locaties in heel Nederland!

Is de sporthal van jouw badmintonclub deze zomer gesloten, maar wil je toch lekker doorsporten? Op de officiële…

25 juni 2022

Gayle Mahulette versterkt badmintonselectie Duinwijck

Gayle Mahulette versterkt badmintonselectie Duinwijck

Badmintonclub Duinwijck heeft de selectie van het eredivisieteam aanzienlijk versterkt met het aantrekken van Gayle Mahulette.

24 juni 2022

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!