SportSport

Clemens Wortel: 'Badminton moet weer glanzen'

Clemens Wortel: 'Badminton moet weer glanzen'

Clemens Wortel, nieuwe voorzitter Badminton Nederland: "Badminton moet weer glanzen en dit vereist een cultuuromslag in het denken en doen van bestuursleden."

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

De allereerste Week van het Badminton in Nederland (18 t/m 23 september 2012) zal de ommekeer moeten inluiden tegen de dalende ledenaantallen in de badmintonsport. “In de wijze van besturen – zowel op landelijk niveau als bij de verenigingen zelf - zijn we jarenlang te conservatief geweest en is het de hoogste tijd geworden om elkaar goed wakker te schudden. We verlangen andere competenties van bestuursleden in vergelijking met 10 jaar geleden,” zegt Clemens Wortel, de nieuwe voorzitter van Badminton Nederland.

"Badminton moet weer gaan glanzen," vervolgt Wortel. "We hebben te veel leden verloren. Daar zijn allerlei oorzaken voor aan te wijzen maar de essentie zit met name bij onszelf – als bond - én bij de verenigingen. Vanaf nu moeten we kritischer op elkaar durven zijn, we moeten het lef hebben om taboes te doorbreken en de sport te promoten op een hoger strategisch niveau. Je komt er niet meer mee weg door louter te zeggen dat 'badminton snel en dynamisch is' en dat je vereniging een 'gezellige club' is. Als we zeggen dat we stoer zijn, dan móeten we ook stoer durven zijn."

Conservatisme

Wortel wil het conservatisme van badmintonnend Nederland snel achter zich laten. "Met de Week van het Badminton hopen we de verschillende facetten van de sport te laten zien. Na afloop van de Week evalueren we en kijken we hoe in de komende jaren de Week van het Badminton verder vormgeven. Deze eerste keer is met name om de badmintonverenigingen in het land er op te attenderen dat er nu echt iets moet gebeuren en dat de Week bestaat. Vanaf volgend jaar gaan we met nog meer kracht er tegenaan."

Wortel gelooft vanzelfsprekend wel in het enthousiasme en de liefde voor de sport die de badmintonners in het land hebben. "Alle vrijwilligers koesteren we. Alleen hebben we het in een situatie van ernstig dalende ledentallen wel over de hernieuwde verkoopstrategie van onze sport. Dat is iets anders. Je hebt het dan over ontwikkelen van visie, het formuleren van een missie en op hoog niveau durven opereren. Besturen van de bond én van verenigingen moeten weer vooraan durven staan, pro-actiever handelen, kennis hebben van de waarde van de eigen netwerken (zoals sponsors, onderwijs en bedrijfsleven) en ook kritisch durven zijn op zichzelf. We moeten staan voor onze idealen en keuzes durven maken. Nee, bestuurders kunnen niet stilstaan, ze moeten mee met de veranderende omgeving. We hebben effectieve besturen nodig om de sport nieuwe impulsen te geven. Er is een grote cultuuromslag nodig in badmintonnend Nederland."

Samenwerken

Volgens Wortel zal Badminton Nederland nadrukkelijker de samenwerking zoeken met de verenigingen in het land alsook met de collega badmintonbonden. "We gaan het met elkaar hebben over wat bestuursverantwoordelijkheid feitelijk inhoudt. Ik wil weten wat de ideeën zijn van de verenigingen om de sport te promoten. Maar ook wil ik dat al onze stakeholders (van (potentiëe) sponsors tot aan NOC*NSF) zien dat we een sport zijn met ambitie. Als we die ambitie niet uitstralen, dan zakken we af naar B-niveau en ik vraag me af of verenigingen in het land zich daar wel bewust van zijn. Het is twee voor twaalf. Maar nog niet te laat. Ik ben er om iedereen wakker te schudden."

Clemens Wortel zal gedurende de Week van het Badminton (18 t/m 23 september) het hele land doorreizen om de activiteiten te bezoeken en met verenigingen in gesprek te gaan.

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Tabeling en Piek door naar tweede ronde Malaysia Open

Tabeling en Piek door naar tweede ronde Malaysia Open

In een spannende driesetter - driegamer voor de puristen - hebben Robin Tabeling en dubbelpartner Selena Piek hun eerste partij…

29 juni 2022

Oranje ploeg actief in Kuala Lumpur

Oranje ploeg actief in Kuala Lumpur

Cheryl Seinen en Debora Jille zijn terug in Europa, maar voor dubbelaars Tabeling-Piek en Jille-Van der Lecq en singelaar Mark…

27 juni 2022

Wanneer passie een handicap wordt

Wanneer passie een handicap wordt

In ons land is er geen plaats voor mensen met een passie voor onze sport, want de mensen zonder enige emotionele passie hebben de…

25 juni 2022

Ook in 2022 zomerbadminton op meer dan 20 locaties in heel Nederland!

Ook in 2022 zomerbadminton op meer dan 20 locaties in heel Nederland!

Is de sporthal van jouw badmintonclub deze zomer gesloten, maar wil je toch lekker doorsporten? Op de officiële…

25 juni 2022

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!