clubzoeker

Interview met scheidsrechter Marcel Schormans

Interview met scheidsrechter Marcel Schormans

Marcel Schormans is al jaren een zeer gewaardeerde scheidsrechter in de badmintonwereld.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Waarom ben je scheidsrechter geworden?

In 1984 werd in het toenmalige district Limburg een leveringsplicht ingesteld. Een vereniging met een team in de competitie moest een scheidsrechter leveren. Toen 'heb ik me maar gemeld'.

Is het een lastige opleiding tot scheidsrechter?

Het is niet lastig om het diploma Nationaal Scheidsrechter Badminton Nederland te halen. Het is wel lastig om een goede scheidsrechter te worden.

Wat is het leukste aan scheidsrechter zijn?

De mensen die je ontmoet, de wedstrijden die je vanaf de beste plek in de hal kunt bekijken, als je eenmaal op niveau bent, de reisjes die er aan vast zitten, de ervaring die je opdoet, de levenswijsheid die je en passant meepikt, je mensenkennis die groeit, etc. Ervaringen, die ook in mijn werk heel goed van pas komen.

Wat wil/hoop je hiermee te bereiken?

Niets. Ik doe het voor mijn plezier, dus eigenlijk helemaal alleen voor mijzelf. Een aan-tal mensen hebben blijk gegeven van een stuk dankbaarheid voor het werk dat je doet, een aantal mensen kan het helemaal niets schelen dat ik er ben, zolang er maar iemand is zodat er geen boete volgt.

Wat is de mooiste/beste wedstrijd waarbij je op de scheidsrechtersstoel zat?

Dat was een mannendubbel jaren terug op de Dutch Open in 1994 of 1995. Twee Schotten tegen twee Australiërs. Laatste wedstrijd van de dag, natuurlijk in drie games, maar nog specialer, alle drie de games met verlenging. Alle vier de heren gingen tot het uiterste en probeerden alles wat er maar te proberen viel om deze wedstrijd te winnen. Er zat best nog wat publiek te kijken en niemand wilde het einde van die wedstrijd missen. Uiteindelijk wonnen de Australiërs.

We hebben daarna nog met z'n vijven in de kantine gezeten en een biertje gedronken. Met één van die Schotten heb ik een heel goed contact overgehouden. Iedere keer als we elkaar tegen kwamen in het buitenland en de kans was er, hebben we een biertje samen gedronken. Wat wrang is, is dat hij anderhalve week terug na een langdurige ziekte is gestorven. 44 jaar oud is hij geworden en laat een vrouw met twee kinderen achter.

Verder heb ik wedstrijden in Azië geleid, voor 15.000 á 16.000 mensen publiek en twee Olympische Spelen meegemaakt, allemaal geweldige ervaringen.

Hoe ga je als scheidsrechter om met kritieken van spelers?

Welke kritiek? Er is wel eens verschil van mening over een beslissing van mij, maar echte fundamentele kritiek is er van spelers eigenlijk nooit. Ik weet niet of ze niets hebben, of dat ze 'bang' zijn om over iets dergelijks te beginnen. Zou er kritiek zijn, wil ik daar graag over praten, alleen niet gedurende een wedstrijd...

Wat vind je van de Week van de Scheidsrechter?

Het is een van de initiatieven om het scheidsrechtersvak aantrekkelijk te maken. Voor mogelijk toekomstige scheidsrechters is het misschien iets om ze over een drempel heen te helpen. Als actieve scheidsrechter moet ik bekennen, dat ik er helemaal niets van merk. Dit interview is het eerste. Ik heb zelfs op internet moeten zoeken om te ontdekken dat die week deze week (6/14 oktober) is, de week van de Dutch Open.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

De Spelersraad van Badminton Nederland is een zelfstandig adviesorgaan binnen de bond. De spelersraad vertegenwoordigt binnen…

19 juli 2024

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Aanstaande vrijdag vindt de openingsceremonie plaats van de Olympische Spelen 2024 in Parijs, Robin Tabeling en Selena Piek…

19 juli 2024

Nieuwe website Badminton Nederland

Nieuwe website Badminton Nederland

Welkom op de nieuwe badminton website die je up-to-date houdt over alle zaken rondom badminton in Nederland.

19 juli 2024

Selena Piek en Robin Tabeling tegen Zuid-Koreaanse wereldkampioenen in Parijs tijden Olympische Zomerspelen

Selena Piek en Robin Tabeling tegen Zuid-Koreaanse wereldkampioenen in Parijs tijden Olympische Zomerspelen

Vrijdag is de loting verricht voor het badmintonevent op de Olympische Spelen 2024 in Parijs. Selena Piek en Robin Tabeling…

12 juli 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!