clubzoeker

Intelligentie is in ieder detail het geheel kunnen zien

Intelligentie is in ieder detail het geheel kunnen zien

Deze woorden hebben mijn manier van denken als trainer totaal veranderd.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Ook al vond ik toen dat ik een goede trainer was... Ik wist ook van mezelf dat ik delen van de puzzel miste en dat ik absoluut niet genoeg in detail ging. Dingen waar ik niet zoveel van af wist liet ik vaker links liggen dan de dingen waar ik me wel zeker over voelde en al helemaal als ik het niet in het grote geheel kon plaatsen.

Als ik het met bevriende trainers hierover heb, dan is het ook voor hen herkenbaar. Maar er is nog nooit iemand zelf over begonnen. Het kwam er alleen uit als ik vertelde dat ik dat zo beleefde. Met spelers is dat ook zo heb ik ervaren. Als ik iets opschrijf op technisch vlak, dan komen daar vaak reacties op die ik dan weer niet kan plaatsen en vraag ik me af waarom iemand dit niet kan zien, want het is zo verschrikkelijk duidelijk. Hoe ik er ook naar kijk, ik kan het elke keer weer in het grote geheel zetten en in andere verbanden terug zien komen.

Er zijn maar twee trainers in Nederland waar ik deze dingen mee kan delen. Die het op de eerste plaats begrijpen en op de tweede plaats daar ook nog wat zinnigs op terug kunnen zeggen.

Het woord water lest niet je dorst, H2O laat niets drijven en in het woord zee kan je niet zwemmen. Iedereen begrijpt de woorden maar je moet het beleven om daar ook een gevoel bij te krijgen. Zo zie ik ook het technische debat in Nederland over onze sport. Er zijn veel mensen die de woorden wel lezen en begrijpen maar het gevoel er bij missen, is mijn indruk. Dit had ik ook met iets wat Pierre schreef als reactie op een van de stukken die ik had geschreven over Oro.

"Ron, je krijgt de spelers nooit zover dat ze 10,5 maanden per jaar in het buitenland gaan zitten. Ze hebben hun school, hun vriend of vriendin waar ze niet van weg willen en ze hebben hun vertrouwde omgeving."

Als je de spelers mag geloven, dan hebben ze er ALLES voor over de top te halen. Ze werken kei- en keihard, maar toch lukt het op de een of andere manier niet. Je zou de vraag aan zo'n speler dan ook om moeten draaien. Laat deze een lijst maken met de dingen die hij/zij niet bereid is te doen om de top te halen. Het is namelijk heel makkelijk om te zeggen dat je er alles voor over hebt en het wordt pijnlijk duidelijk dat dit helemaal niet zo is als je deze dingen gaat opschrijven. Over de Nederlandse top werd me dit al duidelijk op 25 augustus. Daar was er een enorm verschil tussen het woord regen en het daadwerkelijk nat worden.

Onthechting is de enige manier op ergens anders terecht te komen. Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker de onthechting kan plaats vinden. Onthechting is iets waar je talenten toe moet stimuleren op jonge leeftijd, omdat elke topper daar heel sterk mee te maken gaat krijgen als ze eenmaal onderweg zijn naar die top.

Een heel leuk voorbeeld was Dorthe Kjaer in Denemarken. Zij was een van de top dubbelspelers in de wereld en iemand waar ik jarenlang mee heb samengewerkt. Ze vertelde me dat het enige wat ze altijd bij zich wilde hebben haar hoofdkussen was. Waar ze ook kwam in de wereld, ze had ALTIJD haar hoofdkussen bij zich, dat was haar 'thuis'.

Ik durf met grote stelligheid te zeggen dat er binnen de Nederlandse top niemand is die er alles voor over heeft om de wereldtop te halen. En Badminton Nederland zal er alles aan moeten doen om dat bij jonge talenten wel zo te laten zijn. Ik zie dat niet gebeuren in de komende jaren tot 2020. Ik lees het woord water, maar ik proef het niet.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
GeenStijl: Badminton boeit mensen geen ene hol

GeenStijl: Badminton boeit mensen geen ene hol

Website GeenStijl reageert op het voorstel van NOC*NSF om een basisinkomen voor topsporters te faciliteren. De redactie is…

20 juli 2024

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

De Spelersraad van Badminton Nederland is een zelfstandig adviesorgaan binnen de bond. De spelersraad vertegenwoordigt binnen…

19 juli 2024

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Aanstaande vrijdag vindt de openingsceremonie plaats van de Olympische Spelen 2024 in Parijs, Robin Tabeling en Selena Piek…

19 juli 2024

Nieuwe website Badminton Nederland

Nieuwe website Badminton Nederland

Welkom op de nieuwe badminton website die je up-to-date houdt over alle zaken rondom badminton in Nederland.

19 juli 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!