SportSport

Rune Massing: 'Oranje gaat verrassen!'

Rune Massing: 'Oranje gaat verrassen!'

Morgen (dinsdag 12 februari) beginnen 28 landen in het Russische Ramenskoe aan de jacht op de Europese titel voor gemengde landenteams.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Ook Nederland, als vijfde geplaatst in Rusland, is van de partij. We blikken vast vooruit op het eerste grote internationale evenement van het jaar met bondscoach Rune Massing.

Ben je al eens in Rusland geweest?

'Nee, ik ben er nog nooit geweest en nieuwe landen vind ik altijd wel spannend. Vooraf was er veel gedoe met het regelen van de visums etcetera, dus dat maakt het nog spannender.'

Wat zijn je verwachtingen van het EK?

'We zijn aan onze stand verplicht om de kwartfinale te halen op dit EK. Dat is ook het doel. Daarin spelen we dan waarschijnlijk tegen Rusland. Het lijkt me geweldig om in het hol van de leeuw in een volgepakte sporthal tegen de Russen te spelen en dan ook nog eens te winnen. Natuurlijk zou het hartstikke mooi zijn als we de halve finale halen, want dan hebben we een medaille en dan is iedereen heel tevreden.'

Groepsfase

In de poulefase speelt Oranje tegen Luxemburg, Hongarije en Zwitserland. Op papier lijkt dit een te klaren klus, vindt ook de bondscoach. 'Over Luxemburg weet ik niet zoveel. Hongarije had jarenlang een goede singlelaar die in de top van het circuit meedraaide, maar de laatste jaren zie ik zijn naam niet vaak meer terugkomen.' Zwitserland zal de meeste tegenstand bieden aan Oranje. 'Ik ken de coach, Pierre Pelupessy, goed en ze hebben zeker een goede ploeg. Twee jaar geleden speelden we ook tegen de Zwitserland op het EK in Amsterdam. Toen wonnen we met 3-2. Ze hebben een goede speelster in huis voor de vrouwenenkel met Nicole Schaller. De Zwitsers zijn vooral in de vrouwenonderdelen sterk.' Massing ziet Denemarken er net als de recente edities er met de titel van doorgaan. 'Ze zijn absoluut de topfavoriet. Voorheen hadden ze de luxe dat ze de topspelers op het laatst konden invliegen, maar dat gaat niet meer zo makkelijk. Toch hebben ze allemaal goede spelers.' Voor de overige medailles komen Engeland en Duitsland in aanmerking. 'Engeland komt altijd ver in het toernooi en de Duitsers zijn ook erg sterk. Rusland is een gevaarlijke outsider voor een prijs, zeker nu ze een thuiswedstrijd spelen.’

Bewuste keuze

Oranje reist met slechts acht spelers richting het EK en dat roept de vraag op of de selectie niet te klein is? Massing geeft een verklaring voor zijn keuze. 'Ik heb bewust gekozen voor een kleine selectie, vanwege het terugdraaien van de subsidie vanuit NOC*NSF. Elke euro die we namelijk in het EK investeren kunnen we niet meer gebruiken voor andere toernooien. Voorheen hoefde we hier niet over na te denken, maar nu wel.'

Het inkrimpen van de EK-selectie heeft ook z'n voordelen. 'Er is nu vooraf bij de spelers minder spanning of ze nou wel of niet spelen. De opstelling staat nu zo'n beetje vast.' De bondscoach denkt echter niet dat Nederland de andere tegenstanders in de groep onderschat. 'Zodra ik merk dat deze er wel is, is het aan mij de taak om meteen in te grijpen en de spelers op scherp te zetten.

Wie gaat er verrassen?

'Oranje! De spelers zijn door alle perikelen van de laatste tijd geprikkeld om graag te laten zien wat ze kunnen. Ik zei: We kunnen gaan zitten huilebalken of laten zien wat we kunnen! Onze kracht ligt vooral in de dubbels. Als we onverhoopt van Rusland verliezen dan hebben we in ieder geval een goed leermoment gehad. Zeker voor de jongere spelers.'

Vandaag werkt de het Nederlandse team nog een lichte training af als laatste voorbereiding op het EK. Morgen staat om 10.00 uur (plaatselijke tijd) de eerste wedstrijd tegen Luxemburg op het programma.

Nederlandse selectie: Eric Pang, Jacco Arends, Jelle Maas, Jorrit de Ruiter, Patty Stolzenbach, Iris Tabeling, Selena Piek en Samantha Barning.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!