Terugblik op WJK 2013 in Thailand: 'Weer stap verder in hun ontwikkeling'

Terugblik op WJK 2013 in Thailand: 'Weer stap verder in hun ontwikkeling'

Vorige week streden Alida Chen. Mark Caljouw, Ruben Jille en Justin Teeuwen op de WJK in Thailand. Caljouw reikte op het prestigieuze juniorentoernooi knap tot de achtste finale in het mannenenkel. Een terugblik op de WJK 2013 door de ogen van bondscoach Rune Massing.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Het is zaterdagmiddag 2 november. Een directe vlucht vanuit Bangkok brengt ons na drie weken Azië weer terug naar Nederland. Ik heb als bondscoach van Badminton Nederland nog niet heel veel grote toernooien meegemaakt, maar ik bespeur toch elke keer enige vorm van droevigheid. Ongeveer vergelijkbaar met de dag na je vakantie. Ik ben dag en nacht met dit toernooi bezig geweest, dat is nu even voorbij. Het WJK van 2013 is geweest.

Het toernooi heeft niet gebracht waar ik vooraf op had gehoopt. Ik wilde een kwartfinale halen, dat was mijn doelstelling. Hoewel we de vorige editie twee plaatsen hadden bij de laatste 16, had ik het gevoel dat het deze keer echt had gekund. De voorbereidingen waren goed geweest. Hoge noteringen op de wereld junioren ranglijsten leverden ons maar liefst vier plaatsingen op, vorig jaar hadden we er slechts éé.

In een voorbeschouwing heb ik gezegd dat spelers moeten leren om het beste van zichzelf te laten zien op een groot toernooi. Het is de taak van de coach ervoor te zorgen dat ze staan te trappelen om te mogen spelen. Wat dat betreft is het trainingskamp in Jakarta erg goed geweest. Er is daar getraind en geleefd in omstandigheden die ik op Papendal nooit kan nabootsen. Veel trainingswedstrijden spelen tegen verschillende spelers was voor mij een belangrijke reden om vooraf in Jakarta te trainen, maar dat mijn spelers inzicht krijgen in de toewijding en mentaliteit van Aziatische spelers is natuurlijk van veel grotere waarde. Als de coach zegt dat om 07.00 's ochtends de training begint, staan de spelers uit zichzelf om 06.15 tegen de muur te tikken om hun racketvaardigheid te trainen.

Technische en/of tactische verbetering moet ook niet je verwachting zijn als je besluit om naar Azië af te reizen voor een trainingskamp. Spelers krijgen een spiegel voor hun neus en komen zichzelf meerdere malen tegen. Spelers leren zichzelf beter kennen onder deze omstandigheden.

In de wedstrijdhal van Bangkok stond heel veel wind. Vooral de buitenbanen waren erg lastig om te bespelen. Ruben Jille had pech en heeft twee van zijn drie wedstrijden op een buitenbaan moeten spelen. Hij heeft zijn niveau bij lange na niet kunnen halen en dat is zonde op zo'n groot toernooi. Datzelfde gold voor Justin Teeuwen. Ook twee wedstrijden op diezelfde buitenbaan, maar Justin is tweedejaars dus van hem had ik meer mogen verwachten. Alida Chen had een goede loting, maar strandde in de derde ronde. Alida is de afgelopen maanden vooral tactisch verbeterd en ik was tevreden over haar derde single. Over de resultaten van Mark Caljouw ben ik het meest teleurgesteld. Niet omdat hij het niet goed heeft gedaan, integendeel, maar omdat als ik een kwartfinale had willen halen, het van hem had moeten komen. Ik kon wel door de grond zakken na zijn verlies, maar zijn tegenstander was op dat moment beter. Mark werd te ongeduldig toen die Maleisiër gedurende de eerste game een antwoord kreeg op zijn aanval.

Uiteindelijk wint de speler die het beste om kan gaan met verandering. Dat geldt overigens voor elke tak van sport. Het WJK 2013 was weer een prooi voor Azië. In alle onderdelen slechts drie kwartfinales met Europeanen. Winnares in de vrouwenenkel komt uit Japan en is pas 16 jaar. Waar het niveau bij de jongens erg breed is, worden de talenten bij de meisjes steeds jonger en jonger. Alle top meisjes draaien al moeiteloos mee met de senioren.

Het zit erop. De kinderen zijn drie weken in Azië geweest en ik hoop dat deze trip ze weer een stuk verder brengt in hun ontwikkeling. Ik heb in ieder geval van ze genoten, zowel op als naast de baan. Komende week weer drukke en lange dagen op Papendal. Veel overleg en vergaderingen buiten de baantrainingen om en de dagelijkse gesprekken met de spelers.

Vanaf nu richt de Nationale Selectie zich op april 2014. Voor de Onder 19 dan het WJK in naar alle waarschijnlijkheid Maleisië, voor de senioren het EK in Rusland.

Rune Massing
Bondscoach Badminton Nederland

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Officiële mededeling: Principekalender 2025-2026

Officiële mededeling: Principekalender 2025-2026

Het bondsbestuur heeft vorige maand de principekalender voor het seizoen 2025-2026 goedgekeurd.

26 june 2024

Tweede badmintonhub in Nederland is een feit

Tweede badmintonhub in Nederland is een feit

Badminton Nederland en Badminton Academy Eindhoven hebben vorige week donderdag een handtekening gezet onder een…

25 june 2024

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!