clubzoeker

Dag twee EK individueel Kazan

Dag twee EK individueel Kazan

Gisteren zijn de eerste rondes gespeeld. Bondscoach Rune Massing stuurt iedere dag een verslag uit Rusland.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Vandaag de eerste rondes in alle onderdelen.

10.30 Jorrit en Samantha versus Coles/Lim (Eng)

Kim had zijn werk goed gedaan. Jorrit en Samantha wisten precies wat er ging komen en werden zowel in de servicesituatie als in de rally niet verrast en maakten na de eerste break 10 punten op een rij. In de tweede set werd het nog wel even spannend. Jorrit en Samantha hadden de tocht nu mee en speelde daardoor te weinig in het achterveld, waardoor de rally's heel onrustig werden. Jorrit kreeg de opdracht om de ruimte naar het net sneller te dichten en zijn eigen achterveld wat weg te laten. Dit pakte goed uit in een goede overwinning voor Jorrit en Samantha. Bovendien strooide Samantha op de beslissende momenten met heerlijke services.

12.30 Jacco en Selena versus Mateusiak/Wojtkowska (Pol)

Een zware loting voor Jacco en Selena. Mateusiak is titelhouder in het gemengddubbel, weliswaar met een andere partner. Als Mateusiak halfveld doorkomt op zijn backhand halfveld dan weet je dat hij altijd met snelheid komt en doorstapt. Wojtkowska schuift dan heel goed uit en dekt haar eigen forehand af. De ruimte achter Wojtkowska zou kunnen met een cross hoog verplaatsing, maar dat is met wind tegen geen 100%-slag waarmee je onder de druk uitkomt en weer kan vechten voor initiatief. Blok midden zou kunnen maar is wel heel erg afhankelijk van de kwaliteit. Jacco en Selena misten vooral de snelheid in hun racket om ruimte te creëren in de vlakker rally. In de tweede set konden we geen vuist maken en liepen we de gehele set achter de feiten aan.

16.00 Soraya versus Ulitina (Ukr)

Soraya begon goed. Ondanks dat dit haar eerste internationale individuele kampioenschap is, was ze ontspannen en voerde ze haar tactiek goed uit: de rally aangaan en de Oekraďense veel diagonalen laten lopen. Twee snelle clears naar het achterveld gevolgd door snelle gekapte of reverse dropshot. Een veel voorkomend patroon maar vaak erg effectief. De tweede set werd wat onrustiger. Vanwege de tocht speelde Soraya te weinig in het achterveld en werd het spel wederom onrustig. Op 17-17 vier tactische fouten (meteen willen scoren met een slag uit het achterveld) en dus een derde set. Degene die als eerste het net had, maakte meestal het punt. Rally's kwamen er nauwelijks uit. Ultina bleek de meest ervaren en won de wedstrijd. Teleurstellend. Ik had deze pot als winst gerekend.

19.45 Jelle/Jacco versus Magee/Dolan (Ire)

Dit werd een hele spannende wedstrijd. De boys in green speelde een foutloze eerste set met Magee als opbouwer en Dolan als werker. Onze jongens kwamen niet voorbij de drukkende slagen van Magee vanaf de eerste lijn. In de tweede set kantelde de wedstrijd. Je weet dat als je tegenstanders foutloos spelen er altijd een moment komt dat de fouten toch gaan komen. Jelle en Jacco grepen het moment en wonnen de tweede set. De laatste set leek fout te gaan, maar net op tijd werd het achterveld weer meer benut. Je geeft weliswaar initiatief weg, maar je creëert wel meer ruimte in het veld. Bovendien had Jelle een paar heerlijke derde returns bewaard voor het laatst. 21-19 en Kim schreeuwde een kreet van opluchting. Het is zo belangrijk om potten te winnen terwijl je helemaal niet zo lekker hebt gespeeld.

21.45 Koen en Ruud versus Morgan/Strange (Wal)

Geen moment kwam winst in gevaar. Als een speler bij servicereturn veelal hard en cross wegspeelt, laat hij daarmee eigenlijk weten de volgende shuttle niet te willen hebben. De tactiek is dus om juist die speler uit te dagen met zachte slagen bij het net. Je krijgt dan hele voorspelbare slagen en loopt dus altijd een slag voor op je tegenstander. Anderzijds is het vaak zo dat je de speler die wel meteen het net opzoekt, zoveel mogelijk in het achterveld wilt houden. Deze speler zal een moment kiezen om naar het net te rushen. De cross block is dan heel erg effectief en zal op zijn minst voor enige verwarring zorgen, mits de verdedigende partij actief naar voren verdedigt natuurlijk.

23.00

Weer terug naar het hotel. De camera moet eerst overgezet worden naar de harde schijf. Er moet nog een stuk voor de site worden geschreven en ik wil een update van Kim en Gerrit de fysio die eerder naar het hotel zijn teruggegaan om de spelers te behandelen en na te bespreken. Daarna snel naar bed. Wekker gaat volgende ochtend wederom om half zeven. Ik baal wel nog steeds van onze verliespartijen.

Rune Massing
Bondscoach Badminton Nederland

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Playoffs voor Almere na overwinning op VELO

Playoffs voor Almere na overwinning op VELO

Almere heeft zich geplaatst voor de playoffs van de eredivisie en zal de eerste wedstrijd thuis spelen. Dit zal in het weekend…

30 januari 2023

DKC moet zich opmaken voor halve finales

DKC moet zich opmaken voor halve finales

De badmintonners van DKC zijn er niet in geslaagd om zich rechtstreeks te plaatsen voor de finale van de Nederlandse Badminton…

30 januari 2023

DKC speelt rechtstreeks duel om finaleplek tegen Duinwijck

DKC speelt rechtstreeks duel om finaleplek tegen Duinwijck

Plaatst DKC zich direct voor de finale van de Nederlandse Badminton Eredivisie of zijn de Hagenaars veroordeeld tot play-offs? Er…

27 januari 2023

Vacature: BNL zoekt een enthousiaste projectmedewerker

Vacature: BNL zoekt een enthousiaste projectmedewerker

Badminton Nederland is per direct op zoek naar een projectmedewerker. Wat zoeken we? Een enthousiaste teamspeler met minimaal…

26 januari 2023

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!