SportSport

Ron Daniëls: Knappe winst van Samantha en Jorrit

Ron Daniëls: Knappe winst van Samantha en Jorrit

Ballerup is zeer bekend terrein voor mij en dus bijna een thuiswedstrijd. Goed op tijd vertrokken naar de hal, want ik wilde de eerste van mijn lijstje wedstrijden niet missen.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

De binnenkomst was rommelig. Toegangskaarten waren niet gemaakt of lagen op een verkeerde plaats, er was ook nog eens een computerstoring en dus duurde het bijna een uur voor we binnen waren. Dit zijn dingen die je in Azië zou verwachten maar niet in Denemarken. Een vervelend begin van een week lang wereld topbadminton.

Ik zeg het een beetje ironisch, want de eerste dag was niet indrukwekkend. Er waren veel spelers met een matig niveau.

Je kunt ook niet zeggen dat de Deense organisatie er alles aan doet om de spelers uit Azië in de kaart te spelen. Het klimaat in de hal is warm en klam. Je zou zeggen als je het WK in Europa afwikkelt: zet dan de koelinstallatie hoog er zorg er voor dat het voordeel bij ons ligt en niet bij de spelers uit warme landen, maar daar is waarschijnlijk niet over nagedacht.

De eerste wedstrijd - die van Samantha en Jorrit - was al voor een deel gespeeld toen ik eenmaal binnen was door de stroef lopende organisatie. Nederland heeft hier een behoorlijk voordeel, want de Duitsers trainen bijna nooit samen door de gescheiden selecties bij onze oosterburen. Ik wilde graag weten of Isabel en Peter enige training hadden gehad voor het WK en vroeg dat dus aan haar ouders en goede vrienden van mij, Ussie en Thomas, beiden ook nog steeds volop actief als speler op hoog niveau.

Het voordeel was dan ook duidelijk zichtbaar. Het Nederlandse koppel is goed op elkaar ingespeeld en maakte beduidend minder fouten zodra de rally langer ging duren. In servicesituaties lieten ze echter vaak een gat vallen en als de Duitsers direct in de aanval gingen was het voordeel ook gelijk aan hun kant. De Nederlanders zullen dan ook meer moeten werken aan de eerste drie slagen na de service, zowel hun eigen als die van de tegenstander. Wat er goed uitpakte was de tactiek om Isabel weg te houden bij het net en haar verder naar achter te dwingen. Hierdoor verloor ze haar beste wapen en dat is het beheersen van het net. Deze rol ging nu naar Samantha. De overwinning was te verwachten, maar je moet het nog wel even waarmaken en dat hebben de Nederlanders knap gedaan.

Erik Meijs zijn naam verscheen op het grote bord dat langzaam uit de nok naar beneden kwam om net boven het net tot stilstand te komen. Joe Wu was zijn tegenstander. Erik ging goed van start en kwam met rustig, beheerst spel op een voorsprong van 7-1. Daarna werd hij wat overmoedig en maakte domme fouten door gretigheid. Kwam niet meer met snelheid in zijn ARH-hoek en nam veel te veel BH. Wu kwam dan ook flink terug. Ook maakte Erik te weinig gebruik van de voorspelbaarheid van Wu. Op letterlijk elke cross drop vanaf de ARH van Erik kwam de shuttle rechtdoor kort terug, maar Erik was veel te langzaam met zijn oplopen. Er waren in deze wedstrijd maar twee zwakke plekken in het spel van Erik aan te geven: de verdediging op zijn FH-kant en aanvallen op zijn lichaam. Wu scoorde vaak met een cross smash op de FH-kant van Erik en kon hem onder druk zetten met aanvallen op zijn lichaam. Bij de stand van 13-13 kwam er weer wat rust in zijn spel en de controle over de ARH was weer terug. Hij loopt uit naar 18-13 en komt weer in een - gelukkig kleine - dip waardoor hij Wu onnodig met drie punten vereerd.

Na de winst in de eerste game was de tactiek van Wu dan ook hierop gericht. Erik wist een van de aanvallen op zijn lichaam in de eerste paar rally's gelijk goed af te handelen en Wu scheen daarna deze aanval niet meer zo vaak te gebruiken. De FH-verdediging blijft ook in de tweede game een zwak punt maar Erik komt niet echt meer in gevaar en speelt de wedstrijd goed uit.

De tweede mix dubbel van Selena en Jacco liep stroef. Er moest voor gewerkt worden om een achterstand in de eerste game weg te werken. Met name Selena zat niet perfect in de wedstrijd, had wat moeite met de verdediging speciaal op haar lichaam, was wat passief op het net en kwam weinig of niet aan de contra toe. De eerste game werd met winst afgesloten door hard werken, een schoonheidsprijs kreeg het niet. Drie fouten van de Polen geeft ze een 3-1 voorsprong in de tweede game. De tegenstander komt door agressief spel goed terug en bij 7-6 is het duidelijk dat Selena buiten het spel wordt gehouden en er ook niet goed tussen kan komen. Jacco moet het opvangen door erg veel werk te verrichten rondom zijn partner.

Selena moet er meer en harder aan werken het net te WILLEN beheersen en niet af te staan. Op de stand van 14-12 is er een lange rally die Selena zeer beheerst afsluit. Ze begint haar draai te vinden in het einde van de wedstrijd die netjes met winst wordt bezegeld.

De damesdubbel van Iris en Samantha was een bijproduct omdat de hele zaal rondom de baan van Lee Chong Wei samentrok. De eerste twee games waren rommelig. Weinig structuur en veel, heel veel fouten. Pas bij de derde game kwam er meer structuur in de opbouw, werkte Iris meer vanuit het voorveld en was de verdediging meer beheerst. Deze game trok het niveau van de dubbel weer omhoog, want de eerste twee vielen toch behoorlijk tegen met zoals gezegd meer verliespunten door gemaakte fouten dan door gemaakte punten.

Terug naar Oro, de frisse wind in en weg uit die klamme, warme hal.

Ron Daniëls en Duong Nhut Huynh

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Virtuele games zijn de afgelopen jaren snel geëvolueerd en bieden spelers de mogelijkheid om verschillende sporten op…

10 june 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Afgelopen weekend vond het NJK Badminton 2024 plaats in Sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg. Joep Strooper en Flora Wang wonnen in…

10 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!