Jules Bakker: we moeten niet alleen ons eigen eilandje beschermen

Jules Bakker: we moeten niet alleen ons eigen eilandje beschermen

Ik ben inderdaad door BNL benaderd om namens Duinwijck aan te schuiven bij de meeting. In het eredivisie-overleg had ik welbewust mijn hand niet opgestoken om in de werkgroep plaats te nemen, maar toen de bond meldde dat er twee clubs verhinderd waren ben ik alsnog -met frisse tegenzin, wat het is een OV-trip van bijna twee uur- naar Nieuwegein gekomen.

clubzoeker

Ken je BV Unicum al?

Een delegatie van twee clubs aan tafel met de bond en een adviesbureau leek mij wat weinig. Als er iets heeft geschort aan het uitnodigingsbeleid van BNL, dan is dat kwalijk. Ik ben echter aangeschoven omdat ik dacht een goede daad te verrichten.

De suggestie dat ik daar een ander belang heb verdedigd dan het belang van het (eredivisie-)badminton klinkt mij vreemd in de oren. Volgens mij hebben we met zijn allen in het eredivisie-overleg geconstateerd dat de eredivisie in zijn huidige opzet een aantal nadelen heeft, met name het grote aantal 'loze' wedstrijden naar het einde toe. Dit geldt voor de play-off teams, maar misschien nog wel meer voor de nummers 5-8. In de laatste meeting met het adviesbureau is het misschien wel 75% van de tijd over die groep gegaan.

In het nieuwe systeem verandert voor de 'topteams' niet zo veel; je probeert zoveel mogelijk te winnen en op een gegeven moment beginnen de play-offs. Zo zijn we dat al jaren gewend en ieder team dat het genoegen heeft gehad om in die play-offs te spelen weet wat voor een boost zo'n avond aan je spelers, je toeschouwersaantallen en je club kan geven.

Voor de 'middenmoot' is er nu ook zo'n do-or-die-wedstrijd. En natuurlijk -bij winst- daarna nog 1. Het lijkt mij een enorme kans voor clubs die zich nog nooit bij de beste vier hebben gespeeld om het play-off-gevoel te ervaren. Mocht het vervolgens onverhoopt mislopen in die play-offs dan volgen wedstrijden tegen teams van gelijke sterkte in de poule met de uitgeschakelden.

De 'middenmoot' is in de discussies constant onderwerp van gesprek geweest. Het is inderdaad bijzonder spijtig dat er niemand uit die groep aanwezig was (hoewel; de nr 5 van afgelopen jaar was er wel), waardoor er van buitenaf naar gekeken is, in plaats van van binnenuit. Het idee aan tafel was om voor alle teams in de eredivisie meer spannende wedstrijden te creëren. Over hoe je dat bereikt kun je natuurlijk discussiëren.

Ik ben in ieder geval niet vooringenomen aan tafel gaan zitten. Ik ben redelijk vers in mijn rol en draag geen verleden van aanvaringen met clubs of BNL met me mee. Ik ken echter wel de verhalen; altijd gesteggel, teveel verschillende belangen, clubs die altijd dwars liggen, de bond die niet durft, een eredivisie-vertegenwoordigingsorgaan dat aan gebrek aan vertrouwen ten onder gaat, gekonkel en onderling wantrouwen. Met dat gegeven in het achterhoofd was het op zich geen slecht idee om dan een externe partij te vragen de eredivisie eens onder de loep te nemen, voor een frisse blik.

Het is vaak lastig om je scepsis onder controle te houden als de consultants het woord nemen. Ik heb in mijn werkzame leven in managementcursussen ook al de nodige SMART-, SWOT- en piramide van zus en cirkel van zo voor mijn kiezen gekregen. Het is soms even op je tanden bijten en proberen eruit te halen wat voor jou relevant is. Uiteindelijk zijn de mannen van dit adviesbureau wel met een uitgebreid plan gekomen dat veel meer adviezen bevat dan alleen het speelschema veranderen. De eredivisie heeft in dat opzicht veel meer verbeterpunten dan alleen de wedstrijden zelf. Ik neem aan dat BNL in een later stadium nog eens over die andere adviezen naar buiten zal treden.

Misschien ben ik enorm naïef, maar het lijkt mij veel belangrijker dat we als eredivisieverenigingen elkaar niet met Argusogen bekijken of alleen maar hun eigen eilandje beschermen. We zullen altijd tien clubs met tien verschillende meningen blijven en er is geen enkel competitiesysteem dat voor iedereen perfect is. Ik hou wel van een beetje verandering. Het dwingt je om je positie te heroverwegen en goed na te denken over hoe je om wil gaan met de nieuwe dynamiek. Zo'n verandering biedt ook altijd kansen. Ik hoop dat we over 5 jaar weer iets totaal anders aan het doen zijn, maar voor nu heb ik vooral erg veel zin in veel play-off wedstrijden. Natuurlijk wil Duinwijck graag binnenkort weer eens kampioen worden, maar dat gaat echt niet afhangen van de competitievorm. Het beste team wordt kampioen, of je nou 10 of 20 wedstrijden speelt in de competitie. Duinwijck gaat er alles aan doen om te zorgen dat wij binnenkort weer eens het sterkste team zijn.

Ik wil maar zeggen: de meeting was er niet op gericht om eigenbelang te borgen. Er is aan tafel veel gesproken en nagedacht om het voor de hele breedte van de eredivisie tot het einde spannend in interessant te houden. Als de uitkomst niet voor iedereen de gewenste is, is dat erg spijtig. Aan de intentie heeft het in ieder geval niet gelegen.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

De Spelersraad van Badminton Nederland is een zelfstandig adviesorgaan binnen de bond. De spelersraad vertegenwoordigt binnen…

19 juli 2024

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Aanstaande vrijdag vindt de openingsceremonie plaats van de Olympische Spelen 2024 in Parijs, Robin Tabeling en Selena Piek…

19 juli 2024

Nieuwe website Badminton Nederland

Nieuwe website Badminton Nederland

Welkom op de nieuwe badminton website die je up-to-date houdt over alle zaken rondom badminton in Nederland.

19 juli 2024

Selena Piek en Robin Tabeling tegen Zuid-Koreaanse wereldkampioenen in Parijs tijden Olympische Zomerspelen

Selena Piek en Robin Tabeling tegen Zuid-Koreaanse wereldkampioenen in Parijs tijden Olympische Zomerspelen

Vrijdag is de loting verricht voor het badmintonevent op de Olympische Spelen 2024 in Parijs. Selena Piek en Robin Tabeling…

12 juli 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!