SportSport

Denmark Open Inside: woensdag 14 oktober 2015

Denmark Open Inside: woensdag 14 oktober 2015

De woensdag is uiteindelijk een lange dag geworden. Ik was al vroeg op pad om allerlei badminton te gaan bekijken. Begonnen bij de badmintonacademie van Odense.

› alles over de Nederlandse Badminton Eredivisie!

Het was volle bak tijdens de training, niet alleen het aantal spelers in de hal, maar ook de intensiteit van de training. De training is van 08.00 tot 10.00 uur. Er waren geen spelers met een ochtendhumeur.

Alle spelers trainden volle bak. Met een intensiteit die ik 's avonds zelden mee maakt. Er waren spelers die de dag ervoor nog tijdens de kwalificaties van de Denmark Open actief geweest waren. Niks uitslapen of bijkomen, maar de volgende dag weer volle bak trainen in de ochtend.

Daarna op zoek gegaan naar de Denmark Open voor veteranen. Ik heb de hal wel gevonden maar de veteranen niet. Het zou een groot en lang toernooi worden, maar zo kort na de wereldkampioenschappen voor veteranen was er onvoldoende belangstelling voor dit lange toernooi, het is nu ingekort tot 2 dagen. Daarvoor in de plaats was er een jeugdtoernooi voor onder 17 en onder 19 spelers in de A-categorie. In Denemarken zijn nog zo veel jeugdspelers dat ze onderverdeeld kunnen worden in verschillende klasse, iets wat wij alleen kennen vanuit de senioren.

Toen ik binnen kwam waren ze bezig met de herenenkels, er werd gespeeld op 11 banen en de eerste 3 uur van het toernooi werden er alleen herenenkels gespeeld, daarna waren de damesenkels aan de beurt en de dag erna werden de dubbels gespeeld. Het nivo was beter dan menig jeugdtoernooi in Nederland. En dan te bedenken dat erboven de A-klasse nog de M- en de E-klasse zitten. Groot voordeel van deze indeling is dat de jeugdspelers tegen gelijkwaardige tegenstanders spelen en interessantere wedstrijden spelen, waardoor ze meer plezier in het spel houden. Heel makkelijk winnen of zwaar verliezen motiveert niet echt.

Daarna doorgereden naar de Denmark Open. Daar was het programma fors uitgelopen op alle banen. De partijen duurden flink langer dan gepland, gelijkwaardige partijen en dus interessante partijen. De partij van Eefje en Selena liet nog op zich wachten, dus tijd voor wat water en brood in de perskamer. Daar hadden ze gelukkig dezelfde cateraar als vorig jaar.

Eefje en Selena speelden op baan 2 tegen de nummer 2 geplaatst. Dat is geen gemakkelijke opgave. Op de baan links ernaast speelde Lin Dan en op de baan rechts ernaast speelde Lee Chong Wei. Het valt dan als publiek niet mee op de aandacht bij de damesdubbel te houden. Eefje en Selena speelden een moeizame wedstrijd. De dames oogden vermoeid, het sprankelde niet en ze konden hun vertrouwde spel niet spelen. De smash van Eefje uit het achterveld was niet krachtig genoeg om de Chinese tegenstanders onder druk te zetten en Selena naar het net te schuiven en van daar de winnende slagen te spelen. Hoewel de uitslag op papier een spannende wedstrijd doet vermoeden was de realiteit echter anders.

Lin Dan en Lee Chong Wei speelden goed, maar lijken niet meer de vorm te hebben die ze in hun hoogtij dagen hadden. Lin Dan heeft nog steeds een fantastische controle over de shuttle maar maakte meer fouten dan ik van hem gewend ben.

Na Eefje en Selena kwam Carolina Marin op de baan. 's Ochtends had ik haar nog gezien op de badmintonacademie. Daar ging ze zonder problemen op de foto met kinderen van een Noorse selectie. Maar nu staat er een heel andere vrouw op de baan, een vrouw die wil winnen en daar alles voor doet. Door haar gegil probeert ze de tegenstanders te intimideren, het lukt niet altijd, maar veel spelers ergeren zich eraan en dat haalt ze uit hun spel.

Ze is zich bewust van alle details van de wedstrijd. Bijvoorbeeld, je mag als speler niet aan de veren van de shuttle zitten, wij gewone spelers zijn gewend om de veren glad te strijken als dat nodig is. Op dit soort toernooien mag dat niet. Op een gegeven moment strijkt de tegenstander van Carolina de veren glad, Carolina ziet dat en vraagt aan de scheidsrechter om de shuttle te wisselen, de scheidsrechter weigert dit en laat door spelen, de tegenstander serveert, serveert uit en Carolina vraagt direct om de shuttle te mogen wisselen. Geen enkel probleem vindt de scheidsrechter en de shuttle wordt gewisseld.

De lokale held uit Odense, Victor Axelsen had het niet makkelijk tegen Rajiv Ouseph uit Engeland. Victor leek gespannen en maakte het zich niet makkelijk. Op de momenten dat hij wel ontspant lukken zijn slagen beter, lukken de schijnslagen beter en vallen de ballen wel goed. Hij lijkt de wedstrijd niet helemaal onder controle te hebben, maar wint uiteindelijk toch in 2 sets. De kwartfinale tussen Lin Dan en Victor is nog steeds mogelijk.

Donderdag weer een lange dag Jacco en Selena spelen om 11.45 uur en mijn favoriete mix dame, mijn ijskoningin van vorig jaar, Ma Jin speelt op baan 1 de laatste partij van de dag, misschien had ik dat zitkussentje van thuis toch mee moeten nemen.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Duinwijck boekt grote overwinning tegen Roosterse

Duinwijck boekt grote overwinning tegen Roosterse

Op 20 oktober was het de beurt aan Roosterse BC om de reis naar Haarlem te maken. Na een paar verrassende uitslagen door de…

21 oktober 2019

Zondag Denmark Open 2019: Aziatische spelers bewegen makkelijker over de baan

Zondag Denmark Open 2019: Aziatische spelers bewegen makkelijker over de baan

Vandaag begon het toernooi pas om 12.00 uur. Dat betekende uitslapen en een ochtendwandeling. Dat was nodig na veel stil zitten…

21 oktober 2019

Coachen of niet coachen? Dat is de vraag!

Coachen of niet coachen? Dat is de vraag!

Eigenlijk wilde ik dit artikel schrijven als een soort open brief, maar ik besefte dat ik daarop toch geen antwoord zou krijgen.…

20 oktober 2019

Nederlandse Badminton Eredivisie: VELO verslaat Smashing met grote cijfers

Nederlandse Badminton Eredivisie: VELO verslaat Smashing met grote cijfers

In de strijd om een plaatsje in de kampioenspoule heeft VELO goede zaken gedaan door de 7-1 overwinning tegen Smashing. Na de…

20 oktober 2019

Nederlandse Badminton Eredivisie: Almere nog ongeslagen

Nederlandse Badminton Eredivisie: Almere nog ongeslagen

Opnieuw doet Almere goede zaken in de Nederlandse Badminton Eredivisie. Met een 8-0 overwinning op het Groningse AMOR kon de…

20 oktober 2019

Zaterdag Denmark Open 2019: Chen Long houdt Viktor Axelsen uit finale

Zaterdag Denmark Open 2019: Chen Long houdt Viktor Axelsen uit finale

Na een niet al te lange nacht, (u heeft hier kunnen lezen dat het vrijdagavond laat, of liever gezegd zaterdagochtend heel vroeg,…

20 oktober 2019

Vrijdag Denmark Open 2019: Carolina Marin terug van weggeweest

Vrijdag Denmark Open 2019: Carolina Marin terug van weggeweest

Vandaag begon het toernooi niet zo vroeg als gisteren, gisteren begon het al om 09.00 uur. Caroline Marin zou om 15.00 uur aan de…

19 oktober 2019

Donderdag Denmark Open 2019: Anders nog geen Viktor

Donderdag Denmark Open 2019: Anders nog geen Viktor

Het was een vreemd begin van de dag op het toernooi. Al om 09.00 was de damesdubbel van Selena en Cheryl gepland. Het toernooi…

18 oktober 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!