Selena Piek draagt Nederlands badminton richting Rio 2016

Selena Piek draagt Nederlands badminton richting Rio 2016
StudentenlevenStudentenleven

Vier jaar geleden, in Londen 2012, was Yao Jie de enige Nederlandse vertegenwoordiger bij het badminton. In Rio lijkt de equipe groter te worden. Selena Piek is het nieuwe boegbeeld.

› alles over de Nederlandse Badminton Eredivisie!

Blijf op de hoogte van de Olympische Spelen in Rio bij Bet.nl.

Dubbel en mixed dubbel voor Selena Piek in Rio 2016

Elf jaar oud was Selena Piek, toen Yao Jie in 2002 in Malmö Europees kampioen werd. De vrouw van Eric Pang is inmiddels gestopt en Selena Piek moet nu op haar 24e het Nederlandse badminton dragen, weliswaar in het dubbelspel. In de twee jaar oudere Eefje Muskens heeft ze een sterke dubbelpartner gevonden. De twee lijken kwalificatie voor Rio 2016 niet meer te kunnen mislopen met een fantastische tiende plaats op de BWF World Ranking.

Boven Piek en Muskens op de wereldranglijst staan acht Aziatische koppels en het Deense koppel Rytter Juhl/Pedersen. Onder de twee Nederlandse vrouwen ook nog een keur aan Aziatische koppels. Piek en Muskens weten dat kwalificatie al knap is, maar ze gaan ook voor een prestatie. "Badminton is gewoon een grote Aziatische sport. Maar we gaan niet om er in de eerste ronde uit te vliegen."

Piek lijkt in Rio de Janeiro zelfs in twee toernooien te mogen uitkomen. Want met Jacco Arends staat ze momenteel veertiende op de BWF World Ranking. Dat komt ook grotendeels door hun kwartfinale op het WK in augustus 2015 in Jakarta. En daarmee kan kwalificatie bijna niet meer mis voor de twee. Een goede ontwikkeling voor het Nederlandse badminton, omdat Arends ook nog jong is met zijn 25 jaar.

Barning en Tabeling hopen nog op Olympische Spelen

Bij het enkelspel lijkt Nederland helaas niemand af te vaardigen naar Rio. Erik Meijs staat met zijn 111e plaats als hoogste bij de mannen, Soraya de Visch Eijbergen staat 77e bij de vrouwen. Bij de vrouwen dubbel hopen Samantha Barning en Iris Tabeling met hun 32e plek nog een kansje te maken om bij de 24 vrouwen dubbels op de Spelen te komen. De kans wordt vergroot als andere dubbels afvallen doordat hun land al het maximale aantal inzendingen heeft.

China wil weer domineren in Rio

Sinds badminton officieel Olympisch werd in 1992, heeft China de sport gedomineerd. Het land won 16 van de 29 gouden medailles en 38 van de in totaal 91. Zuid-Korea en Indonesië volgen met beiden 6 goud en 18 medailles totaal. In 2012 in Londen nam China alle vijf de gouden plakken mee naar huis. Bij de mannen won Lin Dan in het enkelspel. Nu is de nummer drie van de ranking weer een grote kanshebber.

De grote concurrentie komt vooral uit Azië. Landgenoot Chen Long haalde brons in Londen, maar is nu de wereldranglijstaanvoerder. Bovendien werd hij in 2014 en 2015 wereldkampioen. Long en Dan zullen moeten afrekenen met de Maleisiër Chong Wei Lee, in 2012 nog verliezend finalist tegen Dan.

Bij de vrouwen is er een verrassende Europese aanvoerder van de wereldranglijst. De pas 22-jarige Spaanse Carolina Marin werd in 2014 en 2015 wereldkampioen, en in 2014 ook Europees kampioen. Zij kan de eerste Spaanse medaillewinnaar bij het badminton worden en pas de elfde Europese medaillewinnaar. Maar ze zal voor het goud willen gaan. Een strijd met de titelverdediger van Londen, de Chinese Xuerui Li, lijkt onvermijdelijk.

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
VELO pakt maximale winst tegen AMOR

VELO pakt maximale winst tegen AMOR

Op zondagmiddag 19 december heeft VELO met 8-0 gewonnen van AMOR GS uit Groningen. Hiermee staat het team uit Wateringen met…

19 januari 2020

Stuur jouw kampioensfoto naar badmintonline.nl!

Stuur jouw kampioensfoto naar badmintonline.nl!

Ben jij met je badmintonteam kampioen geworden dit seizoen? Stuur je kampioensfoto met clubnaam en team naar…

19 januari 2020

Almere met 7-1 te sterk voor DKC in Nederlandse Badminton Eredivisie

Almere met 7-1 te sterk voor DKC in Nederlandse Badminton Eredivisie

Met nog twee wedstrijden voor de boeg in de kampioenspoule gaat Almere riant aan kop. Opnieuw winst en nu moest DKC er met 7-1…

19 januari 2020

Victor Swedish Open 2020 met Amy Tan en Iris Tabeling

Victor Swedish Open 2020 met Amy Tan en Iris Tabeling

Van donderdag 16 tot en met zondag 19 januari vindt in het Zweedse Uppsala de Victor Swedish Open 2020 plaats, onderdeel van de…

16 januari 2020

Jelle Maas en Robin Tabeling uitgeschakeld bij DAIHATSU Indonesia Masters 2020

Jelle Maas en Robin Tabeling uitgeschakeld bij DAIHATSU Indonesia Masters 2020

In Jakarta (Indonesië) heeft het koppel Jelle Maas / Robin Tabeling zich niet geplaatst voor de tweede ronde van de DAIHATSU…

15 januari 2020

Duinwijck zet grote stap richting play-offs

Duinwijck zet grote stap richting play-offs

Zaterdagavond 11 januari was het de beurt aan Duinwijck om aan te treden in Den Haag tegen DKC. Voordat de wedstrijd begon was er…

13 januari 2020

Goede overwinning in Limburg voor VELO

Goede overwinning in Limburg voor VELO

Het eerste team van VELO heeft zaterdagavond een knappe 6-2 overwinning behaald tegen Roosterse BC. Na de nederlaag tegen de…

12 januari 2020

Almere blijft winnen: 8-0 zege op Hoornse

Almere blijft winnen: 8-0 zege op Hoornse

Opnieuw heeft Almere een grote stap gezet richting de finale om het landskampioenschap. In en tegen Hoorn werd de maximale score…

12 januari 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!