clubzoeker

Denmark Open 2016: Brice Leverdez verslaat Lee Chong Wei

Denmark Open 2016: Brice Leverdez verslaat Lee Chong Wei

Ik had wel eerder meegemaakt dat de vrijdagavond uitverkocht was, maar zo druk als dat het vandaag was had ik nog niet eerder meegemaakt.

SportSport

Ken je BC Smashing al?

Tijdens de belangrijke partijen waren alle stoelen bezet en stonden en zaten er mensen waar ze eigenlijk van de brandweer niet mogen staan of zitten. Het was vandaag een lange zit, met de nadruk op zit. Als je opstond om even naar de perskamer te gaan, je kan natuurlijk niet leven op water alleen, had je de kans dat je weer iets gemist had.

De eerste wedstrijd op baan 1 was de gemengddubbel van Joachim Fisher en Christinna Pedersen. Daar waar ze gisteren te langzaam begonnen waren, begonnen ze vandaag met druk zetten vanaf de eerste bal. Dat gaf veel druk bij de tegenstander en voor hen zelf begon de wedstrijd direct te lopen. En als de wedstrijd eenmaal goed loopt bij Joachim Fisher dan is hij een heel moeilijk te bespelen tegenstander. Het resultaat verraste hen zelf ook enigszins was mijn indruk, winst in twee games binnen drie kwartier.

Heel anders was het in de partij van Carolina Marin. Achteraf kon je zeggen dat de voortekenen al niet goed waren: een rode jurk met een zwarte sliding broek eronder, blauwe tape op de zijkant van het bovenbeen en gele tape rond de polsen, een combinatie waar wat op af te dingen valt. Ze speelde tegen Sun Yu. Een pas 17-jarige Chinese. Sinds de een-kind politiek in China van kracht geweest is zijn er een flink aantal lange en grote Chinezen op de wereld bijgekomen. Sun Yu is zo'n voorbeeld. Ze is een kop groter dan Carolina Marin en een paar kilo zwaarder. Naar goed Chinees gebruik is Sun Yu stevig ingepakt in de tape. Beide knieën zijn zwaar ingetaped. Ik denk dat de training en de lichaamsbouw stevige invloed hebben gehad op de toestand van haar knieën. De angst besluipt je dan dat de carrière van haar wel eens niet te lang zou kunnen duren.

Voor de wedstrijd had ik de inschatting gemaakt dat Carolina haar op tempo alle hoeken in zou sturen en dat Sun Yu dat allemaal niet zo kunnen belopen en dat Carolina een redelijk eenvoudige overwinning zou behalen. Carolina speelde inderdaad de ballen naar alle hoeken en dan met name naar de forehand achterin, waarschijnlijk om op die manier het veld te openen voor een snelle aanvallende bal, het liefst een korte bal op de backhand van Sun Yu. Het voetenwerk van Sun Yu was echter veel beter dan vooraf op basis van haar postuur gedacht was. Ze bewoog snel, was goed in balans, was veel lichtvoetiger dan gedacht en hield dat ook veel langer vol dan gedacht. En als Carolina de ballen niet goed genoeg plaatste had ze door haar lengte een geweldige reach en kon ze veel ballen onderscheppen.

Bij de coaching bij de 11 punten in de derde game vergat de coach van Carolina zijn jas en moest hij even terug om die op te halen, een slordigheidje dat je niet veel ziet in het kamp van Carolina. We zullen zaterdag zien of deze slordigheidjes niet meer voorkomen en dat de kleding en tape van Carolina dan wel goed op elkaar zijn afgestemd. Want ze plaatste zich uiteindelijk voor de halve finale, na een uur en 35 minuten sloeg ze het matchpoint binnen.

Wat moeten liefhebbers eigenlijk met dit soort lange wedstrijden waar alles in zit, goed badminton, spanning en een bijna sensatie? Je zou voor minder thuis blijven. Waar de mensen ook geen spijt van gekregen hebben was de volgende wedstrijd op baan 1. Anders Antonson tegen Tanongsak Saensomboonsuk uit Thailand. Thailand is met een grote groep spelers aanwezig die het allemaal goed doen in het toernooi. Tanongsak had geen coach achter de baan zitten, net als in zijn vorige partijen. Bij de binnenkomst van Anders kreeg hij al een geweldig applaus van het publiek, je hoopt dan maar dat dat een stimulans is en geen extra druk geeft bij de druk die hij zichzelf ongetwijfeld heeft opgelegd. Een speler zegt dan wel dat hij vrij uit kan spelen en dat hij er vooral van gaat genieten, maar hij wil natuurlijk een goede prestatie neerzetten. Zeker een ambitieuze speler als Anders.

De eerste game speelt hij niet vrij uit en verliest dan ook. In de tweede game krijgt hij wel de rust in zijn hoofd die hij nodig heeft, hij lijkt zich minder bewust van zijn omgeving en gaat helemaal op in zijn eigen spel. Dan speelt hij mooie gecamoufleerde slagen en heeft fantastische reddingen op smashes van de Thai. In Nederland leren we spelers aan met korte slagen te spelen ook vanuit het achterveld. Maar als ze ziet waar de Thai zijn smashes vandaan speelt en hoe lang zijn slagen zijn dan zou menig Nederlandse trainer zich daar mateloos aan storen.

Voordeel van de lange slag is dat ze hard is en dat het moeilijk is om te voorspellen waar hij gaat komen. Het gebalde vuistje van Anders bij winst in de tweede game kan twee dingen betekenen: hij heeft zijn doel bereikt, game winst, en is hij tevreden met het resultaat of hij weet nu dat hij kan winnen, houdt de rust in zijn hoofd en speelt de Thai zoek in de derde game. Zoals hij dat deed tegen Rajiv Ouseph. Er was echter nog een derde mogelijkheid. Hij raakte de rust in zijn hoofd kwijt en wilde iets te graag winnen.

Hij ging vechtend ten onder en moest na een uur en zes minuten zijn meerdere erkennen in Tanongsak. Maar twee goede partijen van meer dan een uur binnen twee dagen voor een speler van deze leeftijd, pas 19 geworden, is een geweldige prestatie.

Een geweldige prestatie leverde ook de referee in de tweede game van de damesdubbel van Kamilla Juhl en Christinna Pedersen. De tassen van de spelers moet in een box staan die naast de baan staat, uiteraard staat er reclame op de box en daarom mag er niets uit de box steken of hangen. Dat staat niet netjes op de TV. Bij het wisselen van baanhelft na de eerste game kijkt Christinna in de box, ziet daar allemaal rommel in liggen en zegt tegen de scheidsrechter dat ze niet van plan is haar tas daar in te zetten. Het moet toch van de scheidsrechter, waarop Christinna besluit alle rommel uit de box te halen en voor het reclame bord op de grond te leggen, dan kan natuurlijk al helemaal niet. Gelukkig zijn de reclameborden hol van binnen en kan de rommel in het reclamebord. Probleem bijna opgelost, de box blijft vies van binnen en Christinna is nog steeds niet van plan haar tas in de box te zetten. Bij uitzondering mag de partij beginnen zonder dat de tas in de box staat en komt de referee tijdens de game met een doekje om de box schoon te maken zodat de tas van Christinna uiteindelijk toch nog in de box belandt.

Brice Leverdez leverde de sensatie van de avond door Lee Chong Wei uit te schakelen. Lee Chong Wei was vandaag jarig. Hij had in een interview aangegeven dat hij graag naar de Denmark Open kwam, dan kon hij zijn verjaardag hier vieren en hij wilde nog een keer de Denmark Open spelen voordat hij zou stoppen. Hij zal zich zijn verjaardag van vandaag anders voorgesteld hebben. Brice speelde goed, geconcentreerd en liet zich niet gek maken. Na het winnen van de eerste game keek hij zijn coach aan met een blik van 'wat gebeurd hier nu, dat kan toch helemaal niet ik een game win van Lee Chong Wei'.

In de tweede game doet Lee Chong Wei wat iedereen van hem verwacht, hij maakt een achterstand goed en wint net aan. Maar in de derde game lukt die truc niet opnieuw. Hij heeft een voordeel, hij kan het vanavond laat maken, misschien wel te veel drinken. Hij hoeft zaterdag niet te spelen.

Het was een lange dag, ook voor de cameraman van de TV. De wedstrijden duurde zolang dat hij tijdens de uitzending even zijn camera alleen moest laten om een sanitaire stop in te lassen.

Bij het verlaten van de perskamer laat op de avond vroeg de beheerder van de perskamer waar ik de hele tijd gezeten had. Hij had nog wat over, de insiders weten dan wel wat hij bedoelde.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Talenten laten zich zien op kwalificatietoernooi NK Badminton 2023

Talenten laten zich zien op kwalificatietoernooi NK Badminton 2023

In Topsportcentrum Almere werd vrijdag het kwalificatietoernooi van de FZ Forza - Nederlandse Loterij NK Badminton 2023 gespeeld.…

3 februari 2023

NK Badminton 2023 van start in Almere

NK Badminton 2023 van start in Almere

Badmintonliefhebbers opgelet! Het is tijd voor een weekend vol topbadminton. Vandaag is de start van de Nederlandse…

3 februari 2023

Playoffs voor Almere na overwinning op VELO

Playoffs voor Almere na overwinning op VELO

Almere heeft zich geplaatst voor de playoffs van de eredivisie en zal de eerste wedstrijd thuis spelen. Dit zal in het weekend…

30 januari 2023

DKC moet zich opmaken voor halve finales

DKC moet zich opmaken voor halve finales

De badmintonners van DKC zijn er niet in geslaagd om zich rechtstreeks te plaatsen voor de finale van de Nederlandse Badminton…

30 januari 2023

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!