Talent heeft geen tijd

Talent heeft geen tijd

Afgelopen week hebben we met een aantal trainers een avond lang gesproken over wat er voor nodig is om een talent speelster de volgende grote stap vooruit te laten maken.

› alles over het Badminton Festival!

Het ging in dit gesprek over een 17-jarig meisje uit Kopenhagen dat het afgelopen jaar zeer redelijk is doorgebroken en op haar school een topsportstatus heeft gekregen. Huynh en ik zijn op OroDenmark betrokken bij haar training en we zijn een deel van een trainersgroep van vier trainers die regelmatig met haar werken.

Je zou het niet verwachten maar ook in Denemarken zijn er niet veel trainers die spelers persoonlijk begeleiden met 1-op-1 training. Je ziet wel meerdere kleine groepjes, maar het overgrote deel van de trainingen is nog steeds groepstrainingen met veel te weinig trainers. Door onze grote ervaring met juist persoonlijke training worden we meer en meer gevraagd naar onze mening over de aanpak van de training. Die vragen komen van spelers, ouders, soms een club en nu dus ook van andere trainers.

Uit het gesprek waarbij de speelster zelf ook aanwezig was, kwamen een hoop onverwachte dingen naar voren. Op de eerste plaats was het voor de andere trainers en de speelster moeilijk om ook maar voorstelling te maken over wat er de komende drie jaar nodig is om op het volgende niveau te komen en al helemaal niet hoe je dit zou moeten bereiken en wat de (meetbare) tussen stappen zouden moeten zijn.

De speelster wil liever niet bij Badminton Denemarken trainen. Spelers van de nationale selectie hebben een hechte groep waar je moeilijk tussen komt en het is alom bekend dat juist de dames nou niet bepaald met open armen staan te wachten op nieuw meisjes. Maar deze keuze geeft ook een aantal problemen waar ze niet op de eerste plaats op had gerekend. Het spelen van buitenlandse toernooien bijvoorbeeld is een groot probleem, want Badminton Denemarken heeft net als alle nationale bonden een exclusief recht op het uitzenden van spelers.

Om de benodigde minimum aantal trainingsuren te kunnen maken, moesten er oplossingen gevonden worden voor de veel te lange transporttijd die ten koste ging van de rust (slapen). Samen met haar ouders zit ze gemiddeld 14 uur per week in de auto van en naar trainingen en vaak ook school. De keuze van club wordt dus heel erg belangrijk en de mogelijkheid om een aantal vakken op school via het internet te doen. Zolang er geen geld gekregen wordt van een club is competitie spelen niet zo belangrijk, maar het spelen van wedstrijden op de training juist weer wel want met persoonlijke training is daar veel behoefte aan.

De club moet dus goede sparring kunnen bieden en de groep mag niet te groot zijn, want dan worden er alleen dubbels gespeeld. Dit is een groot probleem in veel Deense clubs. Je kunt wel uitrekenen dat de clubs niet staan te dringen om een speelster te hebben die niet veel waarde hecht aan de 12 competitiewedstrijden, graag alleen maar single wil spelen en niet veel belangstelling heeft voor de gezamenlijke club training die vaak veel te algemeen is. Het krijgen van persoonlijke training is vaak alleen maar mogelijk vroeg in de morgen of overdag als er ruimte is in de hal. In Denemarken zijn er voldoende full-time trainers dus het is niet zo moeilijk om iemand te vinden die overdag of vroeg in de morgen training kan geven, maar omdat het hun beroep is en ze er van moeten leven kost het wel geld.

Hiervoor moet de speelster dus een klein baantje hebben waarmee ze wat geld kan verdienen om bij te dragen in de kosten die voor het grootste gedeelte door haar ouders worden betaald. Al deze dingen kosten tijd en daarmee wordt het plannen van de toekomst heel lastig want de trainingsuren moeten worden gehaald en er is geen vooruitgang zonder restitutie.

De speelster heeft een aantal keer veel tijd verloren door blessures en dat kost echt enorm veel tijd. Er is dus geen plaats voor blessure en daarom wordt er elke week vier uur core stability training gedaan. Dat kan gelukkig thuis worden gedaan en kost geen extra tijd voor vervoer.

De doorbraak moet binnen drie tot vier jaar gebeuren anders is ze zo goed als zeker te laat om ook op internationaal niveau te komen. Terwijl spelers in Azië al een aantal jaar voorsprong hebben op deze speelster moet zij alles in deze drie tot vier jaar stoppen plus dat dit ook de jaren zijn waarin ze klaar moet zijn of net gestart is met de universiteit waar ze naar toe wil.

Er zijn natuurlijk nog veel meer onderwerpen aan de orde gekomen, over techniek en spelontwikkeling, trainingsstages, sponsors, netwerken, zelfpromotie, geld en nog veel meer. Het onderwerp dat als het meest belangrijke uit de bus kwam is TIJD. En dat is wat niemand op hun lijstje had staan, want iedereen dacht dat ze tijd genoeg hadden, want het doel over vier jaar ligt nog heel ver weg. Maar nee, het doel is enorm dichtbij en de tijd veel en veel te kort. Er hoeft maar iets fout te gaan en je hebt je achterstand ten opzichte van je concurrenten ontoelaatbaar vergroot.

Op de baan stel ik al mijn trainingen technisch zowel als tactisch in het teken van 'tijd en ruimte' en toets elke onderdeel van het spel aan deze uitgangspunten. Maar spelers moeten dat ten opzichte van hun doelstellingen ook doen, want als er iets is wat je niet hebt, dan is dat tijd en ruimte.

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Selena Piek en Cheryl Seinen door bij Victor China Open 2019

Selena Piek en Cheryl Seinen door bij Victor China Open 2019

In het Chinese Changzhou heeft het koppel Selena Piek / Cheryl Seinen de tweede ronde weten te bereiken van de Victor China Open…

18 september 2019

Hoornse koploper in Nederlandse Badminton Eredivisie na winst op Smashing

Hoornse koploper in Nederlandse Badminton Eredivisie na winst op Smashing

Na de 6-2 winst vorige week op BC Amersfoort tijdens de kickoff, stond dit weekend de uitwedstrijd tegen Smashing op het…

16 september 2019

Drop Shot wint Nederlandse Badminton Eredivisie topper tegen Limburgse Roosterse

Drop Shot wint Nederlandse Badminton Eredivisie topper tegen Limburgse Roosterse

De tweede wedstrijd van het seizoen bracht gelijk de nummers 1 (Roosterse) en 2 (Drop Shot) tegen elkaar in Sportcentrum…

16 september 2019

Smashing niet opgewassen tegen Hoornse in Nederlandse Badminton Eredivisie

Smashing niet opgewassen tegen Hoornse in Nederlandse Badminton Eredivisie

Zaterdag 14 september om 19:00 was het zover, de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen. De tegenstander van deze avond was…

15 september 2019

VELO speelt gelijk tegen landskampioen Duinwijck in tweede speelweek Nederlandse Badminton Eredivisie

VELO speelt gelijk tegen landskampioen Duinwijck in tweede speelweek Nederlandse Badminton Eredivisie

De eerste thuiswedstrijd van het seizoen is voor VELO in gelijkspel geëindigd tegen Duinwijck. Even leek VELO er in de…

15 september 2019

Almere wint ook tweede wedstrijd in Nederlandse Badminton Eredivisie 2019-2020

Almere wint ook tweede wedstrijd in Nederlandse Badminton Eredivisie 2019-2020

Na de winst op VELO afgelopen weekend heeft AviAir Almere ook zijn tweede wedstrijd in winst omgezet. Met 5-3 waren de Almeerders…

15 september 2019

Twee Nederlandse kwartfinales bij de Yonex Belgian International 2019

Twee Nederlandse kwartfinales bij de Yonex Belgian International 2019

Bij de Yonex Belgian International 2019 in Leuven (België) staan de koppels Ruben Jille / Ties van der Lecq en Debora Jille…

13 september 2019

De verdwenen 10.000 leden

De verdwenen 10.000 leden

Het is lang geleden, dat ik een column schreef over onze sport. Waarom ik aan Christ de Rooij, hoofdredacteur van dit platform,…

11 september 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!