Nederlandse badmintonteam talrijk vertegenwoordigd in halve finales Scottish Open 2017

Nederlandse badmintonteam talrijk vertegenwoordigd in halve finales Scottish Open 2017

Het lijkt erop dat de Nederlandse topbadmintonners deze week boven zichzelf uit stijgen in Glasgow. In liefst zeven halve finales treden hollanders aan en de snelle rekenaar concludeert dan ook dat er tenminste US$ 8.904 prijzengeld mee het vliegtuig in gaat naar de lage landen. Van één Nederlandse finaleplek zijn we op voorhand verzekerd.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

De ervaring van Selena Piek en de strijdlust van Cheryl Seinen. Ja, die combinatie blijkt toch écht wel wat waard op een badmintonbaan. Het kleine duo won met een afgemeten 21-18 21-18 van de Engelsen, om daarna te overtuigen tegen Julie Dawall Jakobsen (eigenlijk singelaar) en Ditte Søby. Deze Deense speelsters, amper 20 jaar, staan 186e op de wereldranglijst en maakten voor het eerst kennis met het fenomeen #seipie: 21-19 en 21-12. In de halve finale zal het paar bergopwaarts moeten gaan tegen de Russinnen Olga Morozova en Anastasia Chervyakova, de nummers 23 van de wereld en reekshoofd in Glasgow.

\n\n

Jelle Maas en Robin Tabeling hadden donderdag natuurlijk een bye cadeau gekregen, maar zetten vrijdag met 21-19 21-15 een duidelijke score op het bord tegen Oliver Leydon-Davis (Australië, oud-partner van talentcoach Ruud Bosch) en Lasse Mølhede (Denemarken). Ook regen ze Denen Frederik Søgaard en Mathias Bay-Smidt (WR72) in twee games aan hun zegekar: 15-21 en 17-21. In de halve finale treffen ze de Engelsen Ben Lane en Sean Vendy (WR58) van wie ze tijdens het EK in april dit jaar nog afgetekend wonnen in twee games.

\n\n

Het andere mannendubbelkoppel van Nederland neemt het deze zaterdag op tegen Bastian Kersaudy en Julien Maio (WR53, Frankrijk). Jacco Arends en Ruben Jille staan elf plaatsen hoger op de wereldranglijst, maar het laat zich lastig voorspellen wat er in deze halve finale gebeuren gaat. Met name Bastian Kersaudy kan een aardig potje ballen als ervaren top 60 speler.

\n\n

Sterke vertegenwoordiging in het gemengddubbel

\n\n

Zoals al eerder in deze voor- en nabeschouwingen te lezen is geweest, kampt Badminton Nederland met een gezonde overvloed aan sterke gemengddubbelkoppels. Zuiver het feit dat je tegenwoordig op bladzijde twee van de BWF World Rankings al twee Nederlandse koppels ziet (d.w.z. 'binnen de top 50'), geeft aan dat er in ieder geval in deze specifieke discipline een bredere competentie voor handen is. Robin en Cheryl op WR39, Jacco en Selena op WR44 en Jelle en niet-zo-stiekeme Rude Health ambassadrice Imke van der Aar op WR73.

\n\n

Helaas heb je met drie koppels in de halve finale meteen ook de logische conclusie te pakken dat broedermoord niet te voorkomen is en wat dat betreft is het misschien wel jammer dat Arends en Piek in dezelfde helft staan als Maas en Van der Aar. Vermoedelijk zou zich een spannender soort krachtmeting ontvouwen als Tabeling en Seinen tegenover het Olympische koppel verschenen. Zij strijden echter tegen Mikkel Mikkelsen (de Deense equivalent van Jan Janssen?) en Mai Surrow die precies één plaatsje hoger op de wereldranglijst staan en eenzelfde ontwikkeling doorgemaakt hebben op diezelfde ranglijst.\n\n

Successen in het enkelspel

\n\n

De voorspelling dat Beatriz Corrales een 'tough cookie' zou worden voor regerend Nederlands Kampioene Gayle Mahulette, dat was een open deur. En de Spaanse furie smeet die deur juist op tijd dicht: 22-20 en 21-16. Mahulette is zelden - en ook nu niet - kansloos tegen Corrales, maar heeft tegelijkertijd nog nooit een game weten te winnen van de Zuid-Europese tattoo-liefhebber. De vloek van eerste of tweede ronde exits heeft Gayle vooralsnog niet van zich weten af te schudden. Tik-tak.

\n\n

Selectiegenote Soraya de Visch Eijbergen doormaakt gans een andere week in Glasgow. De Scottish Open 2017 is haar vijfde toernooi sinds ze hersteld is van haar enkelbandblessure, maar brengt ook de vierde halve finale die ze sindsdien bereikt heeft. De bloedvorm van de periode september-november 2015 lijkt teruggekeerd te zijn. Dat de Nederlandse speelster net als haar tegenstander Sofie Holmboe Dahl (WR56, Denemarken) weet hoe het is om in de top 60 van de wereld te staan, bekrachtigde ze vandaag. Holmboe Dahl leek niet te 'kunnen dealen' met hetgeen De Visch Eijbergen haar serveerde: 21-14 en 21-16.

\n\n

En toen kwam Linda Zetchiri. Een Bulgaarse (zes jaar oudere) diesel die tijdens de Prague Open van eind september 2015 met 21-19 in de derde game een finaleplek afpakte van haar Nederlandse tegenstander. Zo zuur als het destijds voor De Visch Eijbergen gevoeld moet hebben op het vliegtuig terug naar Nederland, zo zoet zal het nu smaken dat ze Zetchiri met 17-21, 21-12 (!) en 21-16 het toernooi uitspeelde. Daar kan geen Raspberry & Mint organic green tea tegenop.

\n\n

En dan sta je in Schotland op zaterdag tegenover de Schotse trots (en Chambly Bad teamgenote) Kirsty Gilmour. De voormalige pupil van Chris Bruil is first seed in Glasgow en staat momenteel nipt buiten de top 20 van de wereld. Honderden regenbogen en meer dan zes jaar geleden was hun eerste en enige onderlinge partij: Kirsty won in Haarlem met 12-21 en 17-21. Of de standen morgen wederom zo conclusief zullen zijn, dat is nog maar de vraag, maar na Holmboe Dahl en Zetchiri - toch écht niet de minsten - zou de Schotse muur weleens net te hoog kunnen zijn. Bij het ontbijt maar een Danoontje Power eten?

\n\n

Mark Caljouw in de top 40

\n\n

Haagse Mark doet ook deze week wat hij goed kan: heel... goed... badmintonnen. Wanneer je niet elke week de wereldranglijst in de gaten houdt - en dan heb je het over vrijwel de hele wereldbevolking - dan is je wellicht ontgaan dat deze DKC-jongeman opgeklommen is naar de 40e plaats op de wereldranglijst. Dat is ongeveer 7 plaatsen hoger dan Eric Pang stond toen hij besloot dat-ie zich niet meer kon en wilde toeleggen op het ingaan van een Olympisch kwalificatietraject.

\n\n

Donderdagmiddag rekende Caljouw af met Toma Junior Popov, de Europese Jeugdkampioen jongensenkel en jongensdubbel uit Frankrijk. Op vrijdag stond Victor Svendsen (WR91, Denemarken) op het menu. Ondanks de forse hogere ranking van Mark had hij toch weer behoorlijke moeite met de Deen, zoals dat in eerdere ontmoetingen ook iedere keer het geval was. Na een benauwende 23-21 in de eerste game en een verloren 14-21 in de tweede ging bij Caljouw het licht branden en overrompelde hij Svendsen met 21-10. In de kwartfinale speelde Mark tegen R.M.V. Gurusaidutt (WR476, India), die helaas in de tweede game opgeven moest. De Indiër zelf was overigens in de kwartfinale beland doordat een ronde eerder een landgenoot aan de overkant van het net opgaf.

\n\n

In de halve finale dient Lucas Corvee uit Frankrijk zich aan. De nummer 68 van de wereld hielp Caljouw in april dit jaar nog aan toernooiwinst tijdens de Orléans International. Het zijn doorgaans wat grillige wedstrijden tussen de twee nog vrij jonge spelers; gelukkig trekt Caljouw meestal aan het langste eind. Hopelijk klaar-ie ook deze keer de klus op weg naar de finale.

\n\n

Klik hier voor de Nederlandse wedstrijden en uitslagen.\n

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Christ de Rooij

Christ de Rooij

Christ voert de eindredactie van badmintonline.nl. Reacties bij artikelen onder de badmintonline-naam worden door hem geplaatst.

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Doe mee aan de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024

Doe mee aan de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024

Op zaterdag 8 en zondag 9 juni vinden in het T-Kwadraat in Tilburg de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024 (NJK) plaats en…

8 may 2024

Drie nieuwe instromers in S-1 selectie Badminton Nederland

Drie nieuwe instromers in S-1 selectie Badminton Nederland

Per 1 augustus 2024 stromen Dion Hoegen, Vihaan Shah en Sterre Bang in bij de S-1 selectie op Papendal.

8 may 2024

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!