Nederlandse badmintonteam talrijk vertegenwoordigd in halve finales Scottish Open 2017

Nederlandse badmintonteam talrijk vertegenwoordigd in halve finales Scottish Open 2017
StudentenlevenStudentenleven

Het lijkt erop dat de Nederlandse topbadmintonners deze week boven zichzelf uit stijgen in Glasgow. In liefst zeven halve finales treden hollanders aan en de snelle rekenaar concludeert dan ook dat er tenminste US$ 8.904 prijzengeld mee het vliegtuig in gaat naar de lage landen. Van één Nederlandse finaleplek zijn we op voorhand verzekerd.

› alles over de Nederlandse Badminton Eredivisie!

De ervaring van Selena Piek en de strijdlust van Cheryl Seinen. Ja, die combinatie blijkt toch écht wel wat waard op een badmintonbaan. Het kleine duo won met een afgemeten 21-18 21-18 van de Engelsen, om daarna te overtuigen tegen Julie Dawall Jakobsen (eigenlijk singelaar) en Ditte Søby. Deze Deense speelsters, amper 20 jaar, staan 186e op de wereldranglijst en maakten voor het eerst kennis met het fenomeen #seipie: 21-19 en 21-12. In de halve finale zal het paar bergopwaarts moeten gaan tegen de Russinnen Olga Morozova en Anastasia Chervyakova, de nummers 23 van de wereld en reekshoofd in Glasgow.

\n\n

Jelle Maas en Robin Tabeling hadden donderdag natuurlijk een bye cadeau gekregen, maar zetten vrijdag met 21-19 21-15 een duidelijke score op het bord tegen Oliver Leydon-Davis (Australië, oud-partner van talentcoach Ruud Bosch) en Lasse Mølhede (Denemarken). Ook regen ze Denen Frederik Søgaard en Mathias Bay-Smidt (WR72) in twee games aan hun zegekar: 15-21 en 17-21. In de halve finale treffen ze de Engelsen Ben Lane en Sean Vendy (WR58) van wie ze tijdens het EK in april dit jaar nog afgetekend wonnen in twee games.

\n\n

Het andere mannendubbelkoppel van Nederland neemt het deze zaterdag op tegen Bastian Kersaudy en Julien Maio (WR53, Frankrijk). Jacco Arends en Ruben Jille staan elf plaatsen hoger op de wereldranglijst, maar het laat zich lastig voorspellen wat er in deze halve finale gebeuren gaat. Met name Bastian Kersaudy kan een aardig potje ballen als ervaren top 60 speler.

\n\n

Sterke vertegenwoordiging in het gemengddubbel

\n\n

Zoals al eerder in deze voor- en nabeschouwingen te lezen is geweest, kampt Badminton Nederland met een gezonde overvloed aan sterke gemengddubbelkoppels. Zuiver het feit dat je tegenwoordig op bladzijde twee van de BWF World Rankings al twee Nederlandse koppels ziet (d.w.z. 'binnen de top 50'), geeft aan dat er in ieder geval in deze specifieke discipline een bredere competentie voor handen is. Robin en Cheryl op WR39, Jacco en Selena op WR44 en Jelle en niet-zo-stiekeme Rude Health ambassadrice Imke van der Aar op WR73.

\n\n

Helaas heb je met drie koppels in de halve finale meteen ook de logische conclusie te pakken dat broedermoord niet te voorkomen is en wat dat betreft is het misschien wel jammer dat Arends en Piek in dezelfde helft staan als Maas en Van der Aar. Vermoedelijk zou zich een spannender soort krachtmeting ontvouwen als Tabeling en Seinen tegenover het Olympische koppel verschenen. Zij strijden echter tegen Mikkel Mikkelsen (de Deense equivalent van Jan Janssen?) en Mai Surrow die precies één plaatsje hoger op de wereldranglijst staan en eenzelfde ontwikkeling doorgemaakt hebben op diezelfde ranglijst.\n\n

Successen in het enkelspel

\n\n

De voorspelling dat Beatriz Corrales een 'tough cookie' zou worden voor regerend Nederlands Kampioene Gayle Mahulette, dat was een open deur. En de Spaanse furie smeet die deur juist op tijd dicht: 22-20 en 21-16. Mahulette is zelden - en ook nu niet - kansloos tegen Corrales, maar heeft tegelijkertijd nog nooit een game weten te winnen van de Zuid-Europese tattoo-liefhebber. De vloek van eerste of tweede ronde exits heeft Gayle vooralsnog niet van zich weten af te schudden. Tik-tak.

\n\n

Selectiegenote Soraya de Visch Eijbergen doormaakt gans een andere week in Glasgow. De Scottish Open 2017 is haar vijfde toernooi sinds ze hersteld is van haar enkelbandblessure, maar brengt ook de vierde halve finale die ze sindsdien bereikt heeft. De bloedvorm van de periode september-november 2015 lijkt teruggekeerd te zijn. Dat de Nederlandse speelster net als haar tegenstander Sofie Holmboe Dahl (WR56, Denemarken) weet hoe het is om in de top 60 van de wereld te staan, bekrachtigde ze vandaag. Holmboe Dahl leek niet te 'kunnen dealen' met hetgeen De Visch Eijbergen haar serveerde: 21-14 en 21-16.

\n\n

En toen kwam Linda Zetchiri. Een Bulgaarse (zes jaar oudere) diesel die tijdens de Prague Open van eind september 2015 met 21-19 in de derde game een finaleplek afpakte van haar Nederlandse tegenstander. Zo zuur als het destijds voor De Visch Eijbergen gevoeld moet hebben op het vliegtuig terug naar Nederland, zo zoet zal het nu smaken dat ze Zetchiri met 17-21, 21-12 (!) en 21-16 het toernooi uitspeelde. Daar kan geen Raspberry & Mint organic green tea tegenop.

\n\n

En dan sta je in Schotland op zaterdag tegenover de Schotse trots (en Chambly Bad teamgenote) Kirsty Gilmour. De voormalige pupil van Chris Bruil is first seed in Glasgow en staat momenteel nipt buiten de top 20 van de wereld. Honderden regenbogen en meer dan zes jaar geleden was hun eerste en enige onderlinge partij: Kirsty won in Haarlem met 12-21 en 17-21. Of de standen morgen wederom zo conclusief zullen zijn, dat is nog maar de vraag, maar na Holmboe Dahl en Zetchiri - toch écht niet de minsten - zou de Schotse muur weleens net te hoog kunnen zijn. Bij het ontbijt maar een Danoontje Power eten?

\n\n

Mark Caljouw in de top 40

\n\n

Haagse Mark doet ook deze week wat hij goed kan: heel... goed... badmintonnen. Wanneer je niet elke week de wereldranglijst in de gaten houdt - en dan heb je het over vrijwel de hele wereldbevolking - dan is je wellicht ontgaan dat deze DKC-jongeman opgeklommen is naar de 40e plaats op de wereldranglijst. Dat is ongeveer 7 plaatsen hoger dan Eric Pang stond toen hij besloot dat-ie zich niet meer kon en wilde toeleggen op het ingaan van een Olympisch kwalificatietraject.

\n\n

Donderdagmiddag rekende Caljouw af met Toma Junior Popov, de Europese Jeugdkampioen jongensenkel en jongensdubbel uit Frankrijk. Op vrijdag stond Victor Svendsen (WR91, Denemarken) op het menu. Ondanks de forse hogere ranking van Mark had hij toch weer behoorlijke moeite met de Deen, zoals dat in eerdere ontmoetingen ook iedere keer het geval was. Na een benauwende 23-21 in de eerste game en een verloren 14-21 in de tweede ging bij Caljouw het licht branden en overrompelde hij Svendsen met 21-10. In de kwartfinale speelde Mark tegen R.M.V. Gurusaidutt (WR476, India), die helaas in de tweede game opgeven moest. De Indiër zelf was overigens in de kwartfinale beland doordat een ronde eerder een landgenoot aan de overkant van het net opgaf.

\n\n

In de halve finale dient Lucas Corvee uit Frankrijk zich aan. De nummer 68 van de wereld hielp Caljouw in april dit jaar nog aan toernooiwinst tijdens de Orléans International. Het zijn doorgaans wat grillige wedstrijden tussen de twee nog vrij jonge spelers; gelukkig trekt Caljouw meestal aan het langste eind. Hopelijk klaar-ie ook deze keer de klus op weg naar de finale.

\n\n

Klik hier voor de Nederlandse wedstrijden en uitslagen.\n

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Christ de Rooij

Christ de Rooij

Christ voert de eindredactie van badmintonline.nl. Reacties bij artikelen onder de badmintonline-naam worden door hem geplaatst.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Duinwijck boekt grote zege tegen Hoornse

Duinwijck boekt grote zege tegen Hoornse

Zaterdagavond 25 januari kwam het eerste team van Hoornse naar Haarlem om het op te nemen tegen Duinwijck. Deze laatste wedstrijd…

27 januari 2020

VELO: Teleurstellend slot van een teleurstellend seizoen

VELO: Teleurstellend slot van een teleurstellend seizoen

Gisterenavond was VELO in de wedstrijd tegen Amersfoort niet bij machte om in de slotwedstrijd nog een laatste positieve draai te…

26 januari 2020

Tweede fase Nederlandse Badminton Eredivisie eindigt voor Almere met ongeslagen status

Tweede fase Nederlandse Badminton Eredivisie eindigt voor Almere met ongeslagen status

Ook de laatste wedstrijd leverde winst op voor Almere. In Sporthal Raggers werd Drop Shot met 6-2 verslagen. Een unieke prestatie…

26 januari 2020

Loting NK Badminton 2020 bekend: Mark Caljouw en badmintonexpat De Visch Eijbergen topfavoriet

Loting NK Badminton 2020 bekend: Mark Caljouw en badmintonexpat De Visch Eijbergen topfavoriet

Van vrijdag 31 januari tot en met zondag 2 februari vinden de FZ FORZA Nederlandse Kampioenschappen 2020 plaats in…

24 januari 2020

Nederlanders snel klaar bij Princess Sirivannavari Thailand Masters 2020

Nederlanders snel klaar bij Princess Sirivannavari Thailand Masters 2020

Bij de Princess Sirivannavari Thailand Masters 2020 in Bangkok zijn alle Nederlandse koppels al in de eerste ronde uitgeschakeld.

22 januari 2020

Missie voltooid? Badminton Nederland jaagt singelaars succesvol weg uit Papendal in Arnhem...

Missie voltooid? Badminton Nederland jaagt singelaars succesvol weg uit Papendal in Arnhem...

Na het vrijwillige Zwitserland-vertrek van Soraya de Visch Eijbergen heeft ook haar eeuwige rivale Gayle Mahulette de conclusie…

21 januari 2020

Synthetische veren shuttles per 2021 toegestaan bij internationale badmintontoernooien

Synthetische veren shuttles per 2021 toegestaan bij internationale badmintontoernooien

De badmintonwereldbond heeft bekend gemaakt dat ze het gebruik van synthetische veren shuttles tijdens internationale…

20 januari 2020

Princess Sirivannavari Thailand Masters 2020 met Nederlandse topbadmintonners

Princess Sirivannavari Thailand Masters 2020 met Nederlandse topbadmintonners

Van dinsdag 21 tot en met zondag 26 januari vindt in Bangkok (Thailand) de Princess Sirivannavari Thailand Masters 2020 plaats,…

20 januari 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!