SportSport

Imke van der Aar doet aan partnerruil in Estland

Imke van der Aar doet aan partnerruil in Estland

Nu Jelle Maas zich voor korte tijd volledig richt op zijn afstuderen moet Imke van der Aar tijdelijk aan de slag met een andere dubbelpartner. De Estonian International 2018 is een international series toernooi met US$ 10,000 en vijf Nederlanders jagen deze week op een deel van dat geldbedrag.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Aangezien dubbelspecialist Ruben Jille in Azië verkeert, gaat Van der Aar in Tallinn de badmintondans aan met Mathieu Gangloff. De Franse tiener deed het eerder met Debora Jille: hij mixte met de inmiddels nieuwbakken senior tijdens de Orléans International 2017.

In Estland treft het Nederlands-Franse tandem deze donderdag 11 januari twee Russen: Tatjana Bibik en Andrey Parakhodin. Tatjana is een oude bekende van het badmintonwereldje en heeft haar rackets weer afgestoft. Andrey staat met een andere partner 109e op de wereldranglijst en het zal interessant zijn om te zien hoe Imke van der Aar (WR65 met Jelle Maas) de leiding in de partij weet te nemen.

Kweekel back in business

De rankinggrafiek van Joran Kweekel zou in de beurswereld omschreven worden met één woord: crash. Na Kweekels sensationele deelname aan het EJK in april 2017 moest de lange jongeling aan de kant wegens een blessure. Maanden later bleek ook de Italian International 2017 in december nog te vroeg te komen voor Joran.

De 19-jarige badmintonner, hij is nog 4 maandjes tiener, heeft nooit hoog gereikt op de wereldranglijst: 20 april 2017 tikte hij WR684 aan. Inmiddels is hij afgezakt naar nummer 1188, maar de filmtitel 'True Grit' zou weleens Kweekels motto kunnen zijn: Joran lijkt vastberaden om zijn terugkeer invulling te gaan geven.

Dat mag hij in Tallinn doen met een kwalificatiepartij tegen Hans-Kristjan Pilve, een 17-jarige Est zonder ranking. Vermoedelijk is het daarna Wunderkind Christo Popov uit Frankrijk die Joran een quick exit bezorgt, maar ook dat zou allerminst een onverwachte of teleurstellende nederlaag zijn.

Al... al is het altijd maar afwachten wat een junior speler als Popov weet te doen in het senioren circuit. Game on for Joran Kweekel!

Jille en Van der Aar terug bij elkaar

Ten langen leste herenigd: net als Joran herbetreedt Debora Jille na maanden weer de badmintonbaan maar zij doet het aan de lange zijde van Imke van der Aar. Inmiddels afgezakt naar WR120 mag het Nederlandse paar de rackets kruisen met twintigers en bijna naamgenoten Anika Dörr en Annika Horbach.

De oosterburen zijn niet bijzonder op elkaar ingespeeld getuige eerdere partnerschappen, maar gezien de Duitse individuele rankings in het vrouwendubbel zouden Jille en Van der Aar zich moeten doen gelden. Moest ze dat lukken, dan treffen ze in de tweede ronde een paar uit de kwalificatie.

Singelaars geplaatst

Het is bij internationale toernooien van dit bescheiden niveau vrij gewoon om Nederlands Kampioene Gayle Mahulette [4] op de plaatsingslijst te zien. Gelukkig krijgt de plaatsingslijst wat extra kleur met Soraya de Visch Eijbergen op nummer 6. Het is nog geen regenboog, maar de rood-wit-blauw kleuren van de twee Nederlandse vlaggen ogen goed.

Mahulette start 2018 als nummer 80 van de wereld en in Estland moet ze met thuisspeler Kristin Kuuba (WR131) afrekenen om in ronde twee tegen een qualifier of Maryana Ilyinskaya (WR139, Oekraïne) te kunnen spelen. Getuige de plaatsing zou een halve finale haalbaar zijn voor de prudente Mahulette, de praktijk bewijst echter en nogal eens weerbarstig te zijn voor haar.

Minstens kwartfinale voor De Visch?

In de andere, bovenste helft staat Soraya de Visch Eijbergen (WR94) wie in ronde een een kwalificatiespeler mag trotseren. Doet ze dat met voldoende succes dan zal Getter Saar (WR130, Estland) of Anastasiya Cherniavskaya (WR201, Wit-Rusland) het volgende slachtoffer zijn.

Kenners - en wannabe-kenners - richten hun blik echter op de kwartfinale. First seed Ksenia Polikarpova (WR61, Israel; de oud-Russin verkreeg in mei 2017 het Israelische staatsburgerschap) is slechts twee jaar ouder dan kwart-eeuwin De Visch Eijbergen en was op 3 september 2015 nog nummer 43 van de wereld.

Wie uit deze partij wegloopt als winnares? De speler die het het meeste wil. Hoewel met of dankzij een beetje Indonesisch bloed in de aderen lijkt dat toch de badmintonspeler met de Nederlandse nationaliteit te zijn. Met wat we de afgelopen maanden, (halve) finale na (halve) finale, hebben gezien, lijken ambitie en prestatie elkaar steeds dichter te naderen.

Klik hier voor de Nederlandse wedstrijden.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Christ de Rooij

Christ de Rooij

Christ voert de eindredactie van badmintonline.nl. Reacties bij artikelen onder de badmintonline-naam worden door hem geplaatst.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!