Woensdag Dagverslag Denmark Open 2018: een handtekening van Mia Blichfeldt

Woensdag Dagverslag Denmark Open 2018: een handtekening van Mia Blichfeldt

Zoals eerder geschreven begon het programma van de woensdag al om 09.00 uur. De damesdubbelwedstrijd van Cheryl en Selena stond als tweede partij gepland op baan 2.

› alles over het Badminton Festival!

Ik was op tijd op gestaan om deze wedstrijd te gaan volgen, maar door een geval van vakantiestress heb ik de wedstrijd toch gemist.

Het was een geweldige wedstrijd volgens de andere Nederlanders die ik sprak. Maar om de een of andere reden hadden ze zelf de wedstrijd ook niet gezien. De wedstrijd was helaas ook niet op TV.

De liefhebbers die de wedstrijd alsnog willen zien zullen zich moet richten tot Badminton Nederland en daar de beelden van de wedstrijd opvragen. Badminton Nederland heeft namelijk een eigen camera mee. Daar worden alle wedstrijden mee op genomen. Die kunnen dan later in alle rust geanalyseerd worden. Je zou je zelfs kunnen voorstellen dat ze als lesmateriaal gebruikt zouden kunnen worden bij de opleidingen die Badminton Nederland verzorgt en organiseert. En misschien, als er dringend vraag naar is, zou de bondscoach zelfs kunnen voorstellen om met geïnteresseerde trainers samen naar de wedstrijd te kijken en samen een analyse te maken, op die manier zou de kennis in de badmintonnend Nederland vergroot en verspreid kunnen worden. Maar dit zou wel eens als een bijscholing gezien kunnen worden en die organiseert Badminton Nederland helaas niet.

Als je daar over nadenkt is dat best vreemd. Een organisatie die het kenniscentrum zou moeten zijn maar die op beperkte basis de informatie deelt. Zou best een idee kunnen zijn voor de nieuwe technisch directeur. Veel meer kennis verspreiden en het op die manier mogelijk maken om talenten eerder op te vangen, beter te begeleiden, op te leiden en te ontwikkelen.

Gelukkig was ik wel ruim op tijd voor de wedstrijd van Jelle Maas en Robin Tabeling tegen Carsten Mogensen en Mathias Boe. Carsten had weer een paar nieuwe tatoeages laten zetten. Zaten de vorige nog onder zijn shirt, de nieuwe zitten zichtbaar op zijn onderarm en in zijn nek. Ook in het badminton worden tatoeages steeds meer gangbaar.

De vorige ontmoeting hadden Jelle en Robin gewonnen. De Denen hadden waarschijnlijk de vorige wedstrijd opgenomen in alle rust geanalyseerd. Na afloop verteld Mathias ook dat ze wisten hoe Jelle en Robin zouden spelen en waren daarop in gesteld. In de eerste game was het een gelijk opgaande strijd, maar was de routine toch doorslaggevend en wonnen de Denen. In de tweede game veranderden de Denen de tactiek iets. Er werd meer vlak gespeeld. Daar waren de Denen vandaag beter in dan de Nederlanders. Onder de druk van het vlakke spel van Carsten en Mathias maakten de Nederlanders teveel fouten.

De flick service lijkt ook bezig aan een come-back. In de eerste game scoorde Robin er een keer mee, volgens de Deense ontvanger was de service niet helemaal correct uitgevoerd. Protest bij de scheidsrechter en de servicerechter leverde echter niets op.

Sinds kort zijn er nieuwe regels voor de service. De servicerechter zit dit toernooi op een stoel naast de netpaal, voor hem staan twee paaltjes met daarop gemonteerd twee plexiglas platen met daarop een horizontale streep. Als hij door de plexiglas platen kijkt, moeten de horizontale lijnen samen vallen. Onder deze lijnen moet de serviceplaats vinden.

In het begin was er de nodige discussie over deze regel, de discussie lijkt nu verstomd. Er lijken ook minder services te worden afgekeurd. Er is in ieder geval minder discussie over waarom de service wordt afgekeurd, er is immers een objectieve maat voor. Bij een flick service was er veel ruimte voor discussie, het was voor de servicerechter moeilijk om te zien wanneer en hoe hoog de shuttle geraakt werd tijdens de service. Bij twijfel kon de servicerechter hem altijd afkeuren en over de beslissing kon niet gediscussieerd worden.

In het vervolg van de wedstrijd kregen de Nederlanders nog een aantal keer een flick service tegen, met wisselend succes voor de Denen. Doordat de service rechter nu achter de plexiglas platen zit doet hij wel wat denken aan een conducteur op een station die achter de toegangspoortjes zit te wachten.

Vandaag waren er veel kinderen in de zaal, het is onderdeel van een groot jeugdtoernooi dat verbonden is aan de Denmark Open. Op dit soort dagen wordt er door de bond georganiseerd dat een Deense topspeler handtekeningen uitdeelt. Vandaag waren dat Mia Blichfeldt en Jan O Jorgensen. De sessie met Jan O werd uit gesteld omdat Viktor Axelsen aan het spelen was. Ik dacht even dat Mia het qua populariteit zou winnen van Jan. Helaas voor Mia was de rij wachtende bij Jan groter dan de rij van 10 meter die bij Mia stond te wachten.

Bij de wedstrijd van Viktor was de zaal uiteraard geheel gevuld. De eerste game van Viktor was overtuigend, de tweede game echter niet. Zijn Japanse tegenstander kwam met 18-14 voor. Dan mag je verwachten dat de Japanner dat rustig uitspeelt, maar hij maakte vier fouten op rij aan het net, daar waar hij de rest van de game weinig fouten gemaakt had. Op die manier hielp hij Viktor weer helemaal in de wedstrijd en uiteindelijk aan de overwinning.

Donderdag speelt Viktor tegen Anders Antonsen. Anders speelde zijn eerste ronde wedstrijd tegen Mark Caljouw. Anders is een heel rustige en bedachtzame speler, Mark was vandaag een heel andere speler. Het leek alsof Mark er heel erg op gebrand was vandaag goed te spelen en iets te bewijzen. Je weet dat je tegen spelers als Anders veel geduld moet hebben, rustig moet opbouwen en dat je niet veel kansen krijgt. Maar je weet ook dat je de kansen die je krijgt moet benutten. Daar maakte Mark vandaag te veel fouten: hij was te ongeduldig en had teveel haast bij het benutten van de kansen die hij kreeg. Daardoor maakte hij teveel fouten. Hij raakte daardoor zelf geïrriteerd en haalde zichzelf steeds meer uit de wedstrijd.

Wie zichzelf ook uit de wedstrijd haalden, waren Mads Conrad en Mads Kolding. De eerste game wonnen ze en ze stonden ruim voor in de tweede game. Toen kwamen er een aantal showballen van Mads Conrad dat misgingen, de tegenstanders roken hun kans en de twijfel sloop erin aan de kant van de Denen. Wedstrijd in drie games verloren, geen schijn van kans meer in de derde game.

Donderdag begint het programma weer om 09.00 uur en loopt dan achter elkaar door. Ik ga vandaag weer kijken, maar of ik het zo gek maak als de vader en zoon die ik sprak denk ik niet. Ze hadden de eerste dag van het toernooi 13 uur in de zaal gezeten. U leest het morgen weer.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Imke van der Aar: come back stronger

Imke van der Aar: come back stronger

Last period I have been struggling with my old injury again. So for now no tournaments...

14 juni 2019

Tweede ronde Spanish International 2019 voor badmintonvlogger Gayle Mahulette

Tweede ronde Spanish International 2019 voor badmintonvlogger Gayle Mahulette

Gayle Mahulette is na overtuigende winst door naar de tweede ronde bij de Spanish International 2019.

14 juni 2019

Malaysian top shuttler Lee Chong Wei retires

Malaysian top shuttler Lee Chong Wei retires

To all my family friends and fans. To everyone of you who have been a part of my life, thank you. A real big sincere thank you.

13 juni 2019

Jeugdbadmintonner Jaymie Laurens runner-up vrouwendubbel bij German Open U17

Jeugdbadmintonner Jaymie Laurens runner-up vrouwendubbel bij German Open U17

Bij de Babolat German U17 Open 2019 in Bergisch Gladbach (Duitsland) heeft Jaymie Laurens afgelopen weekend de tweede plaats…

12 juni 2019

Assistent-bondscoach Jonas Lyduch toch niet weg bij Nederlandse badmintonbond

Assistent-bondscoach Jonas Lyduch toch niet weg bij Nederlandse badmintonbond

Badminton Nederland is blij dat de Deen Jonas Lyduch besloten heeft om zijn werk voort te zetten als projectcoach van de…

12 juni 2019

Voorspeeldag Badmintonschool Barendrecht op maandagavond 1 juli 2019

Voorspeeldag Badmintonschool Barendrecht op maandagavond 1 juli 2019

Na een paar jaar van afwezigheid komt de badmintonschool weer helemaal fris terug. We gaan weer bouwen aan een sterke fundering…

12 juni 2019

FZ Forza spelers Gayle Mahulette en Joran Kweekel bij Spanish International 2019

FZ Forza spelers Gayle Mahulette en Joran Kweekel bij Spanish International 2019

Vanaf vandaag tot en met zaterdag 15 juni vindt in Madrid de Spanish International 2019 plaats. Voor Nederland komen de volgende…

12 juni 2019

Nederlandse topbadmintonner Debora Jille golden girl in Litouwen

Nederlandse topbadmintonner Debora Jille golden girl in Litouwen

Voor een speelster die september 2018 nog aankondigde een tijdelijke pauze in te lassen in haar badmintonloopbaan, heeft Debora…

9 juni 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!