SportSport

Krom ontmoet (bl)aad(je) in Denemarken

Krom ontmoet (bl)aad(je) in Denemarken

Zoals al eerder in artikelen vermeld heb ik de voorzitter van de VBO tijdens de Denmark Open ontmoet. Even dacht ik dat hij speciaal naar Denemarken gekomen was om mij te ontmoeten, maar helaas... Eric Krom is nu bezig aan zijn tweede jaar als voorzitter van de Vereniging Badminton Oefenmeesters.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

In 2006 raakte hij betrokken bij de organisatie van de VBO en sindsdien is hij niet meer weg geweest bij de vereniging. Hij heeft diverse functies gehad en is nu voorzitter van de vereniging.

Tijdens de Denmark Open hebben we ruim de tijd gehad om kennis te maken. In 2020 bestaat de VBO 50 jaar en dat moet gevierd gaan worden. De eerste activiteiten zijn al gepland. Een van de dingen die gepland staan is een jubileumweekeinde met een cursus die geleid wordt door een aansprekende docent. Dat was een van de redenen dat de voorzitter in Denemarken was. Om te spreken met de beoogde docent. Andere redenen waren de verhalen die hij steeds hoorde over het badminton in Denemarken. Hij wilde de verhalen wel eens controleren.

Rondom de Denmark Open waren er diverse andere toernooien georganiseerd, een veteranentoernooi, een para-badminton toernooi en jeugdtoernooien voor verschillende leeftijdsklassen. Hij heeft met eigen ogen kunnen zien dat de faciliteiten inderdaad anders zijn dan in Nederland, meer en betere hallen. Hij was ook verbaasd over de aantallen jeugdspelers, het niveau van de spelers en de mentaliteit van de jeugdspelers. Ook de rust in de hallen viel hem op. Geen schreeuwende spelers, geen grote discussies over in en uit ballen.

We waren het er snel over eens dat dit een kwestie is van opvoeden. Als wij als trainers in Nederland de spelers van jongs af aan opvoeden met de goede sportmentaliteit moet die mentaliteit er van zelf in komen. Helaas zijn we in Nederland iets te veel op het resultaat gericht en denken we dat de middelen de doelen heiligen. We weten allemaal dat sommige trainers hun spelers meegeven dat er hier en daar wel eens een beetje vals gespeeld mag worden, dat een puntje pikken niet echt heel erg is en dat er vrij veel geoorloofd is om de tegenstander uit zijn spel te halen.

De Nederlandse selectie onder 15 jaar was aanwezig voor een jeugdtoernooi, dat in opzet gelijk is aan de Danish Junior cup. Eerst landenwedstrijden en daarna een individueel toernooi. Nederland heeft het landentoernooi niet gewonnen, op het individuele toernooi waren er wel individuele resultaten. Dit bracht ons bij de discussie over het niveau van het Nederlandse badminton. Ook daar zijn we het snel over eens. Het niveau laat veel te wensen over, we raken achterop in Europa en dan nog maar te zwijgen over de achter stand die we oplopen ten opzichte van Azië. De oplossing is volgens ons beide TRAINING. Dan hebben we het over training in al zijn aspecten.

Uiteraard zijn er, naast training, randvoorwaarden. De randvoorwaarden zijn onder andere goede hallen, goede begeleiding binnen en buiten de baan en een goede organisatie van het badminton in Nederland. Over dat laatste is de VBO regelmatig in gesprek met Badminton Nederland. De voorzitter is erg te spreken over de vorige technisch directeur, Victor Anfilof. Deze heeft helaas Badminton Nederland inmiddels weer verlaten voor zijn droombaan. Op dit moment is het lastig om afspraken te maken met Badminton Nederland, er is geen bondscoach, geen technisch directeur en de assistent bondscoach zit in Denemarken.

Van oudsher is de VBO verantwoordelijk voor de na- en bijscholing van badmintontrainers en het licentiesysteem dat er bij hoort. Badminton Nederland is verantwoordelijk voor de opleiding van de trainers. Ook daar hoort veel overleg met Badminton Nederland bij. In de ogen van de VBO laat de opleiding van Badminton Nederland de laatste tijd te wensen over. Ook zou de VBO graag zien dat het niveau van de eigen na- en bijscholingen omhoog zou gaan. Dit allemaal om het niveau van het badminton in Nederland omhoog te krijgen. Dit heeft inmiddels geleid tot het starten van een eigen opleiding. De eerste berichten over de opleiding zijn positief. De opleiding wordt gegeven door docenten die ervaring hebben opgedaan in Nederland, België, Denemarken en Italië.

De reis naar Denemarken en de Denmark Open was voor de voorzitter een gedenkwaardige reis. Het heeft hem weer een positieve impuls en motivatie gegeven, veel stof tot nadenken, veel nieuwe ideeën opgeleverd en niet te vergeten het badminton gezien dat op wereldniveau gespeeld wordt. Het gaat in ieder geval voor zorgen dat hij zich nog beter en harder gaat inzetten voor de badmintonsport en de VBO.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!