Topbadmintonner Mark Caljouw door naar laatste 16 in mannenenkelspel

Topbadmintonner Mark Caljouw door naar laatste 16 in mannenenkelspel

In een fenomenale wedstrijd tegen Indiër Sai Praneeth (WR15) liet de Nederlands badmintonner Mark Caljouw (WR29) zien dat hij verdiend in Tokyo op de Olympische Zomerspelen staat. Caljouw won met tweemaal 14-21 en is daarmee groepswinnaar: een plaats bij de laatste 16 is zijn beloning.

clubzoeker

Ken je BC Iduna al?

Om 11:00 uur Nederlandse tijd ging de wedstrijd tussen Praneeth en Caljouw van start en de Nederlander was op dat moment nog de enige in de poule van drie (met Praneeth en Zilberman) zonder een verliespartij.

De eindstand van 14-21 van de eerste game toont een afgetekend resultaat in het voordeel van onze landgenoot. Overigens begon die game wel met een achterstand, die hij later goedmaakte. De flat game van Caljouw was sterker en Praneeth leek vorm en snelheid te ontberen.

Momentum kantelt in tweede game

Caljouw kon in de tweede game niet op zijn lauweren rusten en dat werd direct duidelijk toen hij tegen een 7-1 achterstand aan keek. De mentale weerbaarheid van Mark was in deze fase van de partij cruciaal om de tijdelijke verslapping van concentratie te keren.

Punt voor punt naderde hij een gelijke stand, die hij vanaf 11-10 kon uitbouwen naar een voorsprong. Mark durfde de aanval van de tegenstander uit te lokken, om vervolgens de rally over te nemen.

Het gemiddelde aantal slagen daalde in de tweede game naar 7 slagen per rally en het was de Nederlander die uiteindelijk tekende voor 14-21. Daarmee schreef hij de partij op zijn naam en komt hij als groepswinnaar door naar de volgende ronde.

Achtste finale tegen Kevin Cordon uit Guatemala

Komende donderdag is de ronde van 16 - ook wel achtste finales - ingeroosterd en dan speelt Mark Caljouw tegen Kevin Cordon (WR59) uit Guatemala. In november wordt deze Zuid-Amerikaan 35 jaar en mag hij gaan meedoen aan veteranentoernooien.

Dat de linkspoot daarom nog niet afgeschreven hoeft te worden, maakt zijn plek in de achtste finales wel duidelijk. Tien jaar geleden piekte hij naar de 25e plek op de wereldranglijst en sindsdien zweeft hij rondom de top 50-60. Duidelijk een speler die nog badminton beoefent voor de 'topsport lifestyle' inclusief reisjes, maar bij wie een streven naar de werkelijke top lang, lang geleden al is losgelaten.

In 2017 speelden Cordon en Caljouw in de US Open tegen elkaar: daar kostte het de Nederlander 41 minuten en drie games (21-15, 14-21 en 7-21) om zich te ontdoen van de vaak onderschatte Cordon.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Christ de Rooij

Christ de Rooij

Christ voert de eindredactie van badmintonline.nl. Reacties bij artikelen onder de badmintonline-naam worden door hem geplaatst.

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Win te gekke prijzen met je Dutch Open 2021 toegangskaartje!

Win te gekke prijzen met je Dutch Open 2021 toegangskaartje!

Over drie weken is het al zover! Dan begint de 72e editie van de Yonex Dutch Open! In Topsportcentrum Almere strijden…

23 september 2021

Update Badmintonprotocol per 25 september 2021

Update Badmintonprotocol per 25 september 2021

Vanaf aanstaande zaterdag 25 september treden er zowel nieuwe versoepelingen als coronamaatregelen op voor de badmintonsport.

23 september 2021

Derde speelronde Nederlandse Badminton Eredivisie: loopt Drop Shot nog verder uit?

Derde speelronde Nederlandse Badminton Eredivisie: loopt Drop Shot nog verder uit?

In de derde ronde van de Nederlandse Badminton Eredivisie worden alle wedstrijden op zaterdagavond 25 september gespeeld. Drop…

23 september 2021

Duinwijck pakt door met winst in Nederlandse Badminton Eredivisie

Duinwijck pakt door met winst in Nederlandse Badminton Eredivisie

Op zaterdagavond 18 september om 19:00 uur was de tweede competitie wedstrijd van team 1 tegen VELO. Deze werd gespeeld in onze…

20 september 2021

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!