SportSport

Geen Nederlandse singledames tijdens Olympische Spelen van 2024?

Geen Nederlandse singledames tijdens Olympische Spelen van 2024?

In de doelstellingen van de technische staf van Badminton Nederland voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs staat het vrouwenenkelspel niet vermeld.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

In aanloop naar de bondsvergadering van 2 april a.s. heeft de technische staf haar prestatiedoelen voor de Nederlandse badmintonners binnen de vijf disciplines bekendgemaakt.

Voor mannenenkel (Mark Caljouw), mannendubbel (Ruben Jille en Ties van der Lecq) en vrouwendubbel (Cheryl Seinen en Debora Jille) wordt gemikt op een kwartfinale. In het gemengddubbel (Robin Tabeling en Selena Piek) wordt zelfs rekening gehouden met een halve finale in Parijs.

Damesenkelspel ontbreekt

In de huidige nationale senioren selectie ontbreken dames voor het enkelspel. Voor S-1 spelers zoals eredivisioniste Jaymie Laurens van BC Drop Shot komt 2024 - ze staat 352e op de wereldranglijst - nog te vroeg. In de prestatiedoelstellingen wordt vrouwenenkelspel genoemd voor OS2028 en dan is 'deelname' het hoogst haalbare waarnaar gestreefd wordt.

Alsnog laatste moonshot voor twee topsingelaars?

Hoe het zit met onze onafhankelijke damesenkelspelspecialistes Gayle Mahulette en Soraya de Visch Eijbergen, samen goed voor acht jaar NK-titels in dat onderdeel?

Eerstgenoemde speelde sinds maart 2020 tien internationale toernooien en haar positie op de wereldranglijst veranderde van 111 toe naar 119 nu. Voor De Visch Eijbergen geldt dat ze in die periode aan negen toernooien deelnam en van 66 naar 79 zakte.

Ter vergelijking: hun Belgische evenknie (tweeënhalf jaar ouder) Lianne Tan klom van 45 naar 36, speelde 16 toernooien, stond in Tokyo op de Olympische Spelen en kroonde zich voor de 13e keer tot Belgisch kampioene in het enkelspel.*

Voorlopig is onbekend wat gaat komen: rackets die aan de wilgen gehangen worden of - voor het eerst in hun beider carrières - een olympisch kwalificatietraject als sportieve culminatie van hun atletenloopbaan...

* = Enige nuance is op zijn plaats. Het BOIC (het NOC*NSF maar dan van de Belgen) volgt de kwalificatie-eisen van het IOC, terwijl het NOC*NSF significant strengere eisen stelt. Onder de internationale kwalificatie-eisen had met name De Visch Eijbergen al kans gemaakt op eerdere OS-deelname.

UPDATE: In een eerdere versie van dit artikel stond vermeld dat Ties van der Lecq dubbelt met Robin Tabeling. Dat klopt natuurlijk niet.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Christ de Rooij

Christ de Rooij

Christ voert de eindredactie van badmintonline.nl. Reacties bij artikelen onder de badmintonline-naam worden door hem geplaatst.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Mark Caljouw en Joran Kweekel uitgeschakeld in achtste finale EK Badminton 2024

Mark Caljouw en Joran Kweekel uitgeschakeld in achtste finale EK Badminton 2024

In het mannenenkel speelden Mark Caljouw en Joran Kweekel sterke partijen, maar een plek in de kwartfinale zat er helaas niet in.…

11 april 2024

Robin Tabeling en Selena Piek gekwalificeerd voor Olympische Spelen 2024 in Parijs

Robin Tabeling en Selena Piek gekwalificeerd voor Olympische Spelen 2024 in Parijs

Badmintonners Robin Tabeling en Selena Piek hebben zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs deze zomer.

11 april 2024

Mixkoppel Robin Tabeling en Selena Piek naar kwartfinale EK Badminton 2024

Mixkoppel Robin Tabeling en Selena Piek naar kwartfinale EK Badminton 2024

Op het EK Badminton 2024 in Saarbrücken (Duitsland) hebben Selena Piek en Robin Tabeling de kwartfinale van het…

10 april 2024

Mixduo Ties van der Lecq en Alyssa Tirtosentono naar tweede ronde EK Badminton 2024

Mixduo Ties van der Lecq en Alyssa Tirtosentono naar tweede ronde EK Badminton 2024

Op het EK Badminton 2024 in Saarbrücken (Duitsland) hebben Ties van der Lecq en Alyssa Tirtosentono de tweede ronde bereikt.

9 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!