clubzoeker

Hoe groot is een speelveld bij badminton?

Hoe groot is een speelveld bij badminton?

Het speelveld van badminton is 13,40 meter lang en 6,10 meter breed (dubbelspel). Voor enkelspel is de badmintonbaan iets smaller: 13,40 meter lang en 5,18 meter breed.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Wat is het verschil tussen het badmintonveld voor enkelspel en dubbelspel?

Bij het enkelspel telt de tramrails van de badmintonbaan niet mee: dit zijn de zijkanten langs de lengtezijde van het speelveld. Hierdoor is het badmintonveld voor enkelspel lang en smal.

Tijdens het dubbelspel telt de héle badmintonbaan inclusief tramrails aan de zijkant mee: het veld voor dubbelspel is hierdoor lang en breed.

Wat is een serveervak?

Het serveervak is het gebied van het speelveld waar jij als serveerder staat en de tegenstander als ontvanger staat. Je mag niet op of buiten de lijnen staan tijdens de badmintonservice.

Een badmintonservice speel je vanuit een serveervak in het diagonaal er tegenover gelegen speelvak. Als de shuttle na de service in het serveervak of op de lijnen van het serveervak valt, dan win je het punt. Valt de shuttle erbuiten, dan verlies je het punt.

Belangrijk

In het dubbelspel verlies je het punt als de shuttle na de badmintonservice in de achterste tramrails valt. Deze regel geldt alléén tijdens de service: tijdens de rally die volgt direct na de service mag je de shuttle overal in het speelveld op de grond slaan.

badminton speelveld serveervak

Wanneer sta je in het linker serveervak of rechter serveervak?

Zowel in het enkelspel als het dubbelspel staat de serveerder in het linker serveervak bij een oneven score en in het rechter serveervak bij een even score. Het gaat om je eigen puntenaantal (even of oneven) in de game, niet het puntenaantal van je tegenstander.

Je start een game (de stand is dan 0-0) altijd in het rechter serveervak. Als je dubbelspel speelt, dan spreek je vooraf wie van de twee rechts begint.

Belangrijk

Tijdens de rally die volgt op de badmintonservice mag je overal in het speelveld bewegen, zolang je maar aan je eigen kant van het badmintonnet blijft.

Wat zijn de afmetingen van een speelveld bij badminton?

Een badmintonveld is 13,40 meter lang en 6,10 meter breed. De lijnen van een badmintonveld zijn 40 millimeter breed. De tramrails aan de zijkant is 0,46 meter breed en de tramrails aan het uiteinde is 0,76 meter diep. Het serveervak van het enkelspel is 2,554 meter breed en 4,72 meter diep. Het voorveld tussen het net en de voorste servicelijn is 1,98 meter diep.

badminton speelveld afmetingen

Badminton Unlimited | Quiz on the Badminton Court | BWF 2021

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!