clubzoeker

Badminton Nederland verliest 30% ledenbestand in tien jaar

Badminton Nederland verliest 30% ledenbestand in tien jaar

Buiten padel zijn er weinig (racket)sporten die groeien in Nederland. Dat vertaalt zich niet alleen in minder leden bij de sportbonden, maar ook minder aangesloten sportclubs. Zo nam Badminton Nederland sinds 2010 afscheid van 23.346 spelers en 113 badmintonclubs.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

In het jaar dat badmintonline.nl van start ging (2010) had de Nederlandse badmintonbond 59.242 leden en waren er 565 clubs aangesloten als lidvereniging. Ver daarvoor, sinds 2004 is er nooit meer een stijging in clubs of ledenaantallen geweest. Het is een terugkerend thema...

Het is duidelijk dat de ledenafname flink afgeremd is in het eerste coronajaar 2020 (0,2% krimp) en ook in 2019 (0,7% krimp) zat het ver onder de normale krimp van >4,0%. In 2021 is een 'herstel' in de reguliere ledenafname bij Badminton Nederland waar te nemen: 1.353 spelers schreven zich uit, goed voor 3,6%.

Opheffingen en fusies

Het aantal lidverenigingen krimpt elk jaar tussen de 0 en 3%, gemiddeld 1,9% per jaar. Dat hangt enerzijds samen met clubs die volledig ophouden te bestaan, doordat het ledenbestand niet meer voldoende is voor een levensvatbare vereniging. Anderzijds lezen we elk jaar in het jaarverslag van het bondsbestuur over twee of meer clubs die kiezen voor fusie, waardoor het aantal lidverenigingen van Badminton Nederland ook afneemt.

Waar zijn al die badmintonners?

Oud-voorzitter Michel Bezuijen verklapte bij de onthulling van outdoor badminton dat de reguliere badmintonsport in Nederland door meer dan 400.000 mensen wordt beoefend. Een bijzondere statistiek. Indachtig het mogelijke gegeven dat Michel er 25% naast zat, gaat het nog steeds om 300.000 Nederlanders, waarvan er dus 265.000 geen lid zijn van een club die bij Badminton Nederland is aangesloten.

Een enorme groep badmintonners die niet goed in beeld is. Badmintonners die het nog hebben over 'serveren onder de heup'... Wacht, die heb je ook bij vrijwel elke BNL-lidvereniging.

Toekomstbeeld Badminton Nederland

Terwijl er vanuit Nieuwegein met Badminton World Federation geld vol ingezet wordt op buitenbadminton, is de sleutel tot groei in de 'normale' badmintonsport nog niet gevonden. ProbeerBadminton lijkt wel een goed gereedschap te zijn om niet-badmintonners de sporthallen in te krijgen en vanaf oktober gaat de mini-badmintoncursussen door heel het land weer van start.

Dat is ook hard nodig: als je nog net boven de 35.000 leden zit en je raakt er elk jaar 1.000-2.000 kwijt, dan verdwijnt je bestaansrecht met elke opzegging steeds meer. En wordt het 'om economische redenen' afscheid nemen van bepaalde deelnemers in de Nieuwegeinse werkorganisatie steeds reëler.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Christ de Rooij

Christ de Rooij

Christ voert de eindredactie van badmintonline.nl. Reacties bij artikelen onder de badmintonline-naam worden door hem geplaatst.

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Meerdere Nederlanders eerste geplaatst bij Yonex Dutch Open 2022 in Almere

Meerdere Nederlanders eerste geplaatst bij Yonex Dutch Open 2022 in Almere

Dinsdag 27 september is de loting verricht voor de Yonex Dutch Open 2022. In drie van de vijf onderdelen staan Nederlandse…

28 september 2022

Zakelijk overwinning op Smashing door Almere

Zakelijk overwinning op Smashing door Almere

Almere mocht zondagmiddag tegen Smashing uit Wijchen aantreden met een gewijzigde opstelling ten opzichte van de afgelopen twee…

27 september 2022

Zo speel jij een onbezorgd potje badminton

Zo speel jij een onbezorgd potje badminton

Wanneer we het hebben over badminton, dan ziet iedereen vaak het beeld voor zich van een stel mensen die onbeholpen proberen de…

27 september 2022

Wereldranglijst Badminton op 27 september 2022: Gayle Mahulette passeert eeuwige rivale Soraya de Visch Eijbergen

Wereldranglijst Badminton op 27 september 2022: Gayle Mahulette passeert eeuwige rivale Soraya de Visch Eijbergen

De wereldranglijst badminton wordt elke week bijgewerkt. Singelaar en badmintonvlogger Gayle Mahulette staat voor het eerst in…

27 september 2022

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!