Lancering nieuwe landelijke jeugdcompetitie

Lancering nieuwe landelijke jeugdcompetitie

Badminton Nederland lanceert vanaf het seizoen 2023-2024 een nieuwe landelijke jeugdcompetitie. Met een nieuwe landelijke jeugdcompetitie willen wij het competitie spelen voor de jeugd aantrekkelijker en uitdagender maken. Tevens streven we naar een hogere participatie, meer plezier en een laagdrempelige instap voor alle jeugd.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Uitleg proces van totstandkoming

De landelijke jeugdcompetitie wordt geïntroduceerd om badminton voor de jeugd een impuls te geven. In meerdere regio's is er de afgelopen jaren een terugloop in het aantal teams geconstateerd. Door deze constatering is er een molen gaan draaien. Het begon met een analyse van de verschillende competitievormen die in de regio's georganiseerd werden. We hebben alle kenmerken op een rij gezet en er zijn verschillende competitievormen uitgewerkt. Deze verschillende competitievormen zijn samengevoegd tot één competitieopzet. Bij de herziening van de competitie is er ook gebruik gemaakt van de onderzoeksresultaten van het Mulier Instituut. In dat onderzoek stond de vraag hoe het plezier in sporten toe te laten nemen bij jeugd centraal (zie het document 'Hervorming jeugdcompetitie, via plezier naar groei!').

Deze opzet is voorgelegd aan de RCW en LCW. Zij waren positief maar gaven wel een paar punten mee om over na te denken. Vervolgens is er een jeugdcompetitieteam opgericht en hebben we drie verenigingsbijeenkomsten georganiseerd. Vanuit de verenigingsbijeenkomsten en het jeugdcompetitieteam is feedback gekomen over de competitieopzet. Aan de hand van deze feedback hebben we nog een aantal wijzigingen doorgevoerd. In de Q&A (zie het document 'Q&A Jeugdcompetitie') staan alle vragen die gesteld zijn door verenigingen met daarbij het antwoord daarop en de doorgevoerde wijziging(en).

Klik hier voor de opzet van de nieuwe landelijke jeugdcompetitie.

Deadlines/tijdspad Jeugdcompetitie

Fase 1 inschrijven en publicatie:

  • 1. Uiterlijk 10 april: inschrijvingen openen
  • 2. 1 mei: Deadline inschrijven
  • 3. Medio juni: concept indeling naar vereniging
    • a. 10 dagen om te reageren
    • b. Opmerkingen worden verwerkt
  • 4. Eind juli: definitieve indeling op badmintonnederlandtoernooi.nl
  • 5. 10 dagen voor start competitie spelers invoeren op badmintonnederland.toernooi.nl (1 september)

Ondersteuning

Om verenigingen te helpen bij de aanpak van het nieuwe competitiehuis hebben we een handboek (zie het document 'Handboek jeugdcompetitie') geschreven. Daarin staat stap voor stap uitgelegd hoe je dit aanpakt. Daarnaast kunnen alle vragen omtrent de nieuwe landelijke jeugdcompetitie worden gemaild naar jeugdcompetitie@badminton.nl.

Wij willen iedereen die heeft geholpen bij de realisatie van de nieuwe jeugdcompetitie bedanken voor hun hulp en feedback. Nu is de opzet voor de landelijke jeugdcompetitie definitief en klaar om uitgerold te worden. Samen met alle betrokkenen gaan wij er een succes van maken!

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!