Denmark Open 2023: Robin Tabelings coach staat naast hem

Denmark Open 2023: Robin Tabelings coach staat naast hem

Door een verzoek van een trouwe lezer heeft de redactie van badmintonline.nl besloten om mij weer af te vaardigen naar de Denmark Open. Geheel op eigen kosten, dat dan weer wel. Maar gezien de ervaringen van andere jaren niet echt een vervelende opdracht.

clubzoeker

Ken je BC Drachten al?

Vorig jaar was het toernooi verhuisd van een kleinere hal naar een grotere hal omdat het toernooi uit zijn jasje gegroeid was. Het evenement was groter aangepakt dan de jaren ervoor. Er was meer ruimte voor toeschouwers, meer ruimte voor standhouders en adverteerders en minstens zo belangrijk - meer ruimte voor de VIPs.

Dit jaar waren de wereldkampioenschappen in Kopenhagen en dat hadden de Denen veel beter aangepakt dan het vorige WK in Denemarken. Men heeft geleerd van vorige fouten. Zo heeft men ook veel geleerd van de vorige Denmark Open. Ze hebben de zaken nog groter aangepakt. De ruimte voor het publiek is hetzelfde gebleven, het is alleen iets beter verzorgd. Maar de ruimte voor de adverteerders en het streetfood gedeelte is aanzienlijk vergroot. De VIPs hebben nog meer ruimte gekregen.

De Deense bond heeft onlangs een verbeterd contract met Victor (het badmintonmerk) getekend en de financiële kant lijkt bij de Deense bond redelijk op orde. Of het aan de badmintontechnische kant ook zo is, daar kan je wat kanttekeningen bij plaatsen. Viktor Axelsen en Anders Antonsen hebben de bond voor een groot deel verlaten. Ze zijn nog beschikbaar voor het nationale team en trainen nog regelmatig in Denemarken in voorbereiding op die wedstrijden.

Een aantal andere spelers, die de grote sprong naar de absolute top net niet maken, heeft er voor gekozen op de nationale selectie te verlaten. Dat geeft uiteraard ruimte en mogelijkheden voor jongere, aankomende spelers, maar die hebben nog niet het niveau van hun voorgangers en dat heeft uiteraard zijn invloed op het niveau van de training en selectie. Dat zal zijn uitwerking hebben op de absolute toppers binnen de selectie. Maar vooralsnog lijken de resultaten van de nationale selectie er niet onder te lijden.

We gaan dit toernooi weer kijken of ze de verwachtingen gaan waar maken. Met toppers als Viktor Axelsen, Anders Antonsen en de herendubbel die zilver won op het laatste WK zijn die hoog. Er zijn heel veel kaarten verkocht en afgaande op de bezetting aan het einde van de dinsdag wordt het de hele week druk in de hal. Dinsdagochtend tijdens de wedstrijd van Robin en Selena was het nog niet zo druk op de tribune.

Robin Tabeling slecht verstaander?

Er doen slecht twee Nederlandse koppels mee aan het toernooi en deze zijn zonder coach naar het toernooi afgereisd. Robin heeft al eens aangegeven dat een coach voor hem niet zo belangrijk. Dat zou zo maar kunnen zijn omdat zijn coach naast hem staat op de baan. Je zou kunnen verwachten dat een koppel dat al zo lang samenspeelt aan een half woord genoeg heeft. Maar Robin lijkt een slecht verstaander, want Selena blijft veel tegen hem praten.

Sommige gewoonten zitten blijkbaar diep ingesleten bij mensen. Ze weten allebei dat er niemand zit op de stoel achter de baan, maar na een goed gescoord punt kijken ze in enkele gevallen toch richting de stoel om de bevestiging die ze normaal gesproken van de coach op de stoel krijgen te ontvangen. Maar daar zit nu niemand. Het was geen geweldige wedstrijd, maar de winst was binnen. En dat is wat telt.

Reserveracket niet klaar

Tijdens een herendubbel brak een snaar van één van de spelers. Normaal hebben spelers een reserveracket klaar liggen op hun tas. Dat had deze speler al gebruikt of hij had er geen klaargelegd. Tijdens de rally ging hij naar de kant om het reserveracket te pakken, zag dat er geen racket klaar lag, moest een racket uit zijn tas pakken, een tas die nog dicht geritst was, een rits die in alle haast uiteraard niet in één keer open ging. Toen hij weer terug kwam op de baan sloeg de tegenstander net de shuttle in het net.

Zijn partner had hem gedekt tijdens zijn afwezigheid op de baan. Dat lijkt steeds belangrijker te worden in dubbels. Het dekken en ondersteunen van je partner. Als je partner in de aanval gaat, dek je de rest van het veld zodanig dat de tegenstander geen ruimte heeft om de shuttle in terug te spelen. Als je samen met je partner in de verdediging gaat, dek je de rest van het veld dat je partner niet dekt, je geeft de tegenstander geen ruimte om de shuttle in te plaatsen.

Om die ruimte dan toch te vinden als aanvallers vraagt veel tactisch inzicht en controle van de shuttle. Het is vaak de zachte geplaatste bal die voor de opening van de harde aanval zorgt. En hoe vaak trainen we in Nederland de geplaatste zachte bal? Ik denk veel te weinig en we concentreren ons te veel op de harde bal. Hoe vaak winnen we een net rally, hoe vaak slaan we door de verdediging van de tegenstander heen. Stof ter overdenking.

Meer flickservices?

Ook stof ter overdenking voor de mensen die mee kijken op de livestreams. Hebben jullie ook het idee dat vaker een flickservice gespeeld wordt dan in voorgaande jaren? Ik ga het in ieder geval weer bekijken vandaag. En misschien leest u er hier morgen meer over.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Officiële mededeling: Principekalender 2025-2026

Officiële mededeling: Principekalender 2025-2026

Het bondsbestuur heeft vorige maand de principekalender voor het seizoen 2025-2026 goedgekeurd.

26 june 2024

Tweede badmintonhub in Nederland is een feit

Tweede badmintonhub in Nederland is een feit

Badminton Nederland en Badminton Academy Eindhoven hebben vorige week donderdag een handtekening gezet onder een…

25 june 2024

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!