SportSport

Onze club is van iedereen - OCIVI

Onze club is van iedereen - OCIVI

Als Badminton Nederland staan we voor een inclusieve sport waar geen ruimte is voor uitsluiting op welke grond dan ook. Iedereen is welkom bij onze ruim 420 verenigingen ongeacht huidskleur, culturele achtergrond, ras, religie, gender, seksuele voorkeur, leeftijd, fysieke/mentale mogelijkheden of beperking.

SportSport

Ken je BV Shuttle Up al?

Een inclusieve vereniging, wat is dat?

Inclusie binnen verenigingen is van cruciaal belang voor het creëren van een gezonde, positieve en stimulerende omgeving. Sport is niet alleen een fysieke activiteit; het heeft ook de kracht om gemeenschappen te verbinden, zelfvertrouwen te bevorderen en sociale vaardigheden te ontwikkelen. Als inclusieve vereniging verwelkom je mensen van diverse leeftijden, geslachten, etnische achtergronden, culturen, vaardigheidsniveaus en fysieke mogelijkheden etcetera. Dit creëert een atmosfeer waarin iedereen zich gewaardeerd en gerespecteerd voelt, ongeacht hun verschillen.

Een inclusieve vereniging klinkt mooi, maar er zijn ongetwijfeld uitdagingen waar ook jouw vereniging tegenaan loopt. Lukt het jouw vereniging bijvoorbeeld om iedereen zich thuis te laten voelen en onderdeel te laten voelen van je vereniging? Hoe maakt jouw vereniging het mogelijk plezierig te sporten voor mensen met financiële uitdagingen of hoe ga je om met genderdiversiteit? Op de website weeswelkomindesport.nl kun je een inclusiecheck doen en kijken waar jouw vereniging staat als het gaat om inclusie.

OCIVI

Om verenigingen te helpen om de eerste stappen te zetten en toe te werken naar een inclusievere sport is Badminton Nederland vanaf november 2023 gestart met Onze Club Is Van Iedereen (OCIVI). Binnen dit project gaat Badminton Nederland, samen met negen andere sportbonden, aan de slag met procesbegeleiding en is er concrete ondersteuning mogelijk voor verenigingen op het gebied van het thema diversiteit en inclusie. Zo krijg je binnen je vereniging nog meer oog voor drempels die mensen (kunnen) ervaren en handvatten hoe je kunt zorgen dat je vereniging echt een plek wordt en blijft voor iedereen.

Trainingsprogramma

Middels OCIVI helpt NOC*NSF samen met Badminton Nederland jouw vereniging te leren omgaan met diversiteit en inclusie. Het trainingsprogramma is erop gericht om op basis van de behoeftes en wensen vanuit de club zelf de juiste interventies in te zetten gericht op het tegengaan van uitsluiting (inclusiever worden), tegengaan van racisme en het tegengaan van discriminatie. Als vereniging doorloop je een aantal stappen op basis van een specifieke behoefte en de huidige situatie. Elke vereniging begint met een intake door een procesbegeleider die jouw vereniging gaat helpen. Daarna zijn er diverse ondersteuningsmogelijkheden die passen bij jouw situatie. Verenigingen kunnen kosteloos aan dit programma deelnemen. Geef je op voor een intake door een mail te sturen naar info@badminton.nl of neem contact op met jouw lokale clubondersteuner.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Workshop afgerond: een diversvaardig bondsbureau in Nieuwegein

Workshop afgerond: een diversvaardig bondsbureau in Nieuwegein

Badminton is van én voor iedereen! Iedereen moet zich welkom voelen binnen onze sport bijvoorbeeld ongeacht huidskleur,…

29 february 2024

Veranderen van vereniging: geef het voor 1 april door

Veranderen van vereniging: geef het voor 1 april door

De competitie is afgelopen en de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen zijn weer in gang gezet.

27 february 2024

De principekalender 2024-2025 van Badminton Nederland goedgekeurd

De principekalender 2024-2025 van Badminton Nederland goedgekeurd

Tijdens de bestuursvergadering van 19 februari jl. is de principekalender voor het seizoen 2024-2025 goedgekeurd. Voor het…

26 february 2024

Nederlandse mannen strijdend ten onder tegen Engeland

Nederlandse mannen strijdend ten onder tegen Engeland

De Nederlandse mannen zijn er helaas net niet in geslaagd om de halve finale te bereiken op de Europees Kampioenschappen…

16 february 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!