Gerben Bruijstens tevreden teruggekeerd van EK in Zweden

Gerben Bruijstens tevreden teruggekeerd van EK in Zweden

Het brons voor Yao Jie in het vrouwen enkelspel was de voornaamste blikvanger van het Nederlands team bij de Europese kampioenschappen.

Maar ook door het bereiken van de kwartfinale van het duo Selena Piek en Iris Tabeling nam bondscoach Gerben Bruijstens een goed gevoel mee naar huis.

"Ik wil wel doorgaan tot en met de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro", aldus ziet hij de toekomst van het Nederlandse badminton met optimisme tegemoet.

Over de prestatie van Yao Jie, die met haar podiumplek in Karlskrona een goede stap zette richting deelname aan de Spelen in Londen deze zomer, praatte Bruijstens vol bewondering. "Ze speelde het toernooi met zóveel wilskracht, dat heb ik zelden gezien. De benen vol met bandages en zwachtels, maar dan toch zo goed presteren, daar heb ik heel veel respect voor." Vooral in de kwartfinale, die ze in drie games won van de Bulgaarse Petya Nedelcheva, was de geboren Chinese op haar best.

"Ze moest tot op het tandvlees, maar wel winnen." Dat Yao Jie in de halve finale verloor van Juliane Schenk, was geen schande. "Yao Jie is 35 jaar, heeft een ongelooflijke staat van dienst, maar toen was het echt op."

Dat Judith Meulendijks door een ongelukkige loting meteen op de latere kampioene Tine Baun stuitte (13‐21, 16‐21) was pure pech. Patty Stolzenbach verloor in drie games van Bauns landgenote Karina Jörgensen. Gerben Bruijstens: "Ik zie wel toekomstmogelijkheden voor Patty, de EK was een eye‐opener, we gaan meer aan kracht doen. Nu hard werken, later oogsten."

Bij de mannen stelde Dicky Palyama teleur door te verliezen van de Rus Ivanov. Zijn Deense coach Michael Kjeldsen moest het lijdzaam aan zien. Ook Eric Pang was na een nipte zege op de Fransman Leverdez snel klaar toen hij Viktor Axelsen ontmoette. "Eric is momenteel vooral met de carrière van zijn vrouw, Yao Jie, bezig. Trainen, reizen, dingen regelen, dan komt zijn eigen spel in het geding."

Piek/Tabeling wisten zich niet bij de laatste vier te scharen, voor hen was de kwartfinale het eindstation. Tegen de als eerste geplaatste en later ook winnende Deensen Pedersen/Rytter kwam een duidelijke score tot stand: 21‐8, 21‐7. "Daarin werden ze op hardheid en snelheid geklopt, maar ze hebben er veel van geleerd." De eerdere zeges op het Engelse en Schotse koppel was een lichtpunt. Bruijstens: "Een mooie stimulans om verder te gaan, het koppel met Selena en Iris heeft potentie, een tandje erbij en er kunnen nog mooie dingen gaan gebeuren."

Ook het mannenkoppel Dave Khodabux en Jorrit de Ruiter kreeg de complimenten van de BNL‐coach. Zij wonnen van Wit‐Russen en verloren maar nipt van het sterke Russische duo Ivanov/Sozonov. "Ze hebben heel goed gespeeld, dat was echt een openbaring."

Ruud Bosch, herstellend van een lange ziekte, en Koen Ridder misten een kans om ver te komen toen ze verloren van Frankrijk. "Jammer, want nu eindigden de Duitsers Fuchs/Roth als tweede, daar hadden Ruud en Koen ook kunnen staan."

Jelle Maas, samen met Jacco Albers kansloos tegen Fuchs/Roth, verkeerde niet in goeden doen. "Hij is de laatste weken zijn aanvankelijk goede vorm wat kwijt geraakt. Da's jammer." In de mixed doubles kon Maas zich met Iris Tabeling evenmin onderscheiden. Dat gold evenzeer voor Khodabux/Piek. De Ruiter en Samantha Barning behaalden één zege. "Dat was best goed."

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Badminton en corona update (week 23)

Badminton en corona update (week 23)

Gisteren werd in de diverse media nogmaals bevestigd dat de sportsector de komende maanden verder open zal gaan. Per 1 juli mogen…

5 juni 2020

Badminton en corona update (week 22)

Badminton en corona update (week 22)

In een wekelijkse update willen wij jullie graag op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen omtrent de badmintonsport en…

29 mei 2020

Mogen we weer badmintonnen per 1 juli?

Mogen we weer badmintonnen per 1 juli?

Tijdens de persconferentie van de overheid op woensdag 27 mei werd duidelijk dat sportscholen per 1 juli weer open mogen mits zij…

28 mei 2020

Badminton en corona update (week 21)

Badminton en corona update (week 21)

Na de persconferentie van de overheid op dinsdag 19 mei jl. is er helaas geen nieuws te melden over het feit of binnensporten…

20 mei 2020

Acht handige tips voor beginnende airbadmintonners!

Acht handige tips voor beginnende airbadmintonners!

AirBadminton is geschikt voor jong en oud en ook voor alle niveaus. Of je nu een topbadmintonner bent of een sporter die voor het…

12 mei 2020

Youtuber Milo ter Reegen ambassadeur AirBadminton

Youtuber Milo ter Reegen ambassadeur AirBadminton

Mijn naam is Milo ter Reegen, en inmiddels al ruim zeven jaar actief op YouTube onder de naam 'MILO'. Hier plaats ik video's die…

12 mei 2020

Lancering AirBadminton in Nederland

Lancering AirBadminton in Nederland

Met veel trots en plezier mogen wij een gloednieuwe flitsende sport aan Nederland presenteren: AirBadminton. Een nieuwe frisse en…

11 mei 2020

Tactiek en techniek gaan hand in hand

Tactiek en techniek gaan hand in hand

Als we het hebben over tactiek dan wordt er vaak gedacht aan een tactisch plan om de wedstrijd te winnen. Hoewel strategie een…

7 mei 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!