Een terugblik op het Badcoach zomerkamp

Een terugblik op het Badcoach zomerkamp

De eerste editie van het Badcoach zomerkamp zit erop. Het is een zware maar zeer leerrijke week geweest.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

De spelers hebben goed getraind en hebben veel bijgeleerd, en ook ikzelf heb enkele puntjes kunnen noteren die volgend jaar nog beter moeten.

Initieel werd het kamp uitgetekend als een technisch/tactische voorbereiding op het komend seizoen. Wat we echter niet konden weten is dat de spelers zo enthousiast waren dat ze ook fysiek heel de week tot op het bot wilden gaan. Vanaf dag 1 hebben we dus het programma aangepast en een aantal fysieke trainingen ingebouwd. Zo zie je maar dat het plannen van een kamp bijna onmogelijk is, gewoon omdat je op voorhand nooit kan weten met welke spelers je te maken krijgt en hoe gemotiveerd ze zijn. En omdat we het kamp uiteindelijk voor de spelers organiseren moeten zij kunnen zeggen wat ze verwachten.

Goede trainers kunnen hier per direct op inspelen en dat is ook wat er gebeurd is... Uiteraard bleef het deel techniek en tactiek ook een belangrijk aspect. Zoals je op de foto’s kan zien hebben de trainers uitgebreid tijd gemaakt voor alle spelers individueel om hen te helpen met hun eigen werkpunten.

Dat er zo individueel gewerkt kon worden was enkel mogelijk door de passie voor het badminton van elke trainer. Twee voorbeelden om dit te illustreren:

Op woensdagavond ontstaat er een discussie tussen Hans (speler) enerzijds en Martin en Henri (trainersstaf) anderzijds. Omdat deze drie er niet direct uitgeraken steken we omtrent half elf het licht van 1/3de van de zaal terug aan, zodat de heren verder kunnen discussiëren op het veld. Zo wordt de moelijk voor te stellen theorie overgebracht in de praktijk. We hebben de heren die avond niet meer teruggezien...

Het kamp eindigde op vrijdag rond 16.00 u. Om 16.22u lijkt de hal nog altijd even vol als in de loop van de week, en op alle velden zijn nog steeds wedstrijden aan de gang. Meer nog: op 1 veld is Henri nog even de backhand van Caro Neyrinck onder handen aan het nemen. Over passie en motivatie van zowel spelers als trainers gesproken.

En dit is nu juist de sfeer die we willen bereiken. Iedereen die naar Brecht afzakt (en in de toekomst nog zal doen) doet dit uit motivatie, passie, uit de zin om bij te leren en in de wetenschap dat de trainers die er zijn ook effectief iets te vertellen hebben. En dat had de trainersstaf van de editie 2012 zeker en vast. Bedankt Ron Daniëls, Henri Vervoort, Martin Kaer Eriksen, Rene Sehr, Fabian Pang, Fred Besselink, Ronald Wetzel en Kees Backer.

Naast de kwalitatieve en uitgebreide trainersstaf willen we ook elk jaar een aantal nieuwe evoluties, trainingsmethodes evalueren en introduceren op het kamp.

Dus ook dit jaar: een geïmproviseerde hoogtestage, de spin-minton en de Fitlight. Door de hoge intensiteit van de trainingen tijdens de week hebben we zelfs geen tijd gehad om de Fitlight uit te testen... Jammer maar die houden we voor een volgende editie.

De geïmproviseerde hoogtestage was echt iets helemaal nieuw. Ik ken geen enkele badmintontrainer die op deze manier reeds getraind heeft. De blikken van de spelers maakten ook duidelijk dat ze in het begin hun bedenkingen wel hadden, maar iedereen deed vrolijk mee en heel de namiddagtraining (inclusief opwarming) werd er getraind met het stofmasker op.

Ook de spin-minton werd uitgebreid door de spelers getest. Gelukkig hadden we twee exemplaren van Tactic ter beschikking gekregen want bij bijna elke pauze waren er wel een aantal spelers die het pluimpje aan de draad ter hande namen. Nog voor ik de Spin-Minton zelf kon uittesten was ik er in ieder geval al zeker van dat de speler het leuk vonden. Maar ook toen ik hem zelf kon uitproberen was ik direct overtuigd van de mogelijkheden. Het heeft natuurlijk zijn beperkingen en je moet wel even uitkijken dat er geen verkeerde zaken in de techniek van de speler insluipen. Maar bijvoorbeeld voor racketvaardigheid is het zeker een nuttig toestel. Ik heb er alvast eentje aangeschaft voor de jeugdtrainingen bij BC Zwijndrecht.

Een verslag van het kamp zonder vermelding te maken van kantine-uitbater Erwin zou strafbaar moeten zijn. Ik denk niet dat er veel kampen zijn waar de spelers worden uitgenodigd om een frisse duik in een prive-zwembad te komen nemen. Bedankt ERWIN, voor de spelers was het een welgekomen verfrissing ! Ook op alle andere momenten van de dag stond Erwin voor ons klaar (onder andere door 1 van zijn tapkranen op te offeren aan water, zodat de spelers op elk moment hun fles konden bijvullen met gekoeld (3°) water).

Ook Carlton wil ik zeker en vast niet vergeten. Dankzij hun medewerking hebben de spelers heel de week vrije beschikking gehad over nieuwe shuttles. En het waren geen trainingsshuttles zoals op andere kampen maar de absolute top competitieshuttles van Carlton, de GT1. Hierdoor konden de oefeningen steeds met goede shuttles afgewerkt worden. Een noodzakelijke meerwaarde die op andere kampen jammer genoeg teveel ontbreekt. Ook de Carlton long-sleeve shirts zijn een mooi aandenken!

Voor de spelers en trainers is de week voorbijgevlogen en dat is altijd een goed teken. Ze hebben het allemaal super naar hun zin gehad. Ook de groepssfeer was optimaal. Ook al hoorden we op maandag nog enkele kritische geesten die bedenkingen hadden bij de grote verscheidenhied in de groep qua leeftijd en badmintonkwaliteit. In de loop van de week werd er 1 hechte groep gevormd, waar een lach en een zwans nooit ver wag was.

Dat we volgend jaar een tweede editie houden staat nu al vast. Het verse eten, het dagelijks vers fruit naar believen, de buitenlandse trainers en de locatie nemen we mee naar volgend jaar. Wat we wel anders willen doen volgend jaar zijn de slaapplaatsen. Reeds tijdens het kamp zijn de eerste gesprekken hierover opgestart. Een leegstaand gebouw enkele meters verderop was het onderwerp van gesprek. Ook zullen we verder zoeken naar een ideale formule om een maximum aan individuele begeleiding te kunnen voorzien voor de spelers...

Het badcoach summercamp moet uitgroeien tot een jaarlijkse ontmoetingsplaats voor enerzijds trainers die kennis willen doorgeven en anderzijds spelers die willen bijleren. Op deze manier creëren we onze eigen Summerschool, alleen nog veel en veel beter. We streven naar een platform waar trainers ideeën uitwisselen en ze hun spelers informeren over de nieuwe technieken en trainingsmethoden. Hierbinnen kadert dan ook perfect de trainersopleiding die we ook volgend jaar terug gaan organiseren.

Maar nu focussen we eerst op de organisatie van het tweede Badcoach winterkamp.

Roel Van Heuckelom

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Roel Van Heuckelom

Roel Van Heuckelom

Zeg je Roel, dan zeg je Duvel. Maar naast liefhebber van een Vlaams biertje is deze Zuiderbuur natuurlijk bekend om zijn succesvolle Badcoach kampen.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Virtuele games zijn de afgelopen jaren snel geëvolueerd en bieden spelers de mogelijkheid om verschillende sporten op…

10 june 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Afgelopen weekend vond het NJK Badminton 2024 plaats in Sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg. Joep Strooper en Flora Wang wonnen in…

10 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!