SportSport

Leon Ham bij de Denmark open: Lee Chong Wei for the gold

Leon Ham bij de Denmark open: Lee Chong Wei for the gold

Finales van de Yonex Denmark Open. De gemengddubbelfinale staat als eerst op het programma.

clubzoeker

Maak kennis met Kirsten de Wit!

De Chinezen Ma Jin en Xu Chen treden aan tegen het indonesische koppel Tontowi Ahmad en Liliyana Natsir.

Het Chinese koppel speelt solide. Ma neemt de regie in handen en Xu doet wat hem gezegd wordt. Als het minder gaat bij de Chinezen zie je haar steeds meer praten tegen hem tussen de rally's door en Xu maar blijven knikken. Maar de Indonesiërs spelen slim. Als ze Xu buitenspel weten te zetten kan Ma de shuttle niet meer aan alle kanten wegleggen en kunnen Ahmad en Natsir scoren. Op het moment dat de Chinezen in de aanval zijn, zijn ze ijzersterk. De heer met een geweldige smash vanuit achter en de dame die ze weet neer te leggen voorin, levensgevaarlijk. Natsir durfde de netrally's aan te gaan met Ma waardoor er een echte wedstrijd kwam. Xu en Ma pakte de eerste set in de verlenging, 23-21. De tweede set was wederom een echte thriller. Spannende goede, lange punten kenmerkte de set. De Indonesiërs waren dan ook erg blij dat ze de tweede set binnensleepte met 26-24. Maar in het laatste gedeelde van de wedstrijd was het op aan Indonesische kant, 21-15. Ma Jin en Xu Chen zijn kampioen. Voor Ma Jin kan het nog beter worden. Zij speelt namelijk ook de damesdubbelfinale.

Maar eerste mogen de mannendubbelaars aantreden. Een nieuw gevormd Koreaans koppel Yoo Yeon Seong en Shin Baek Choel spelen tegen het lang samenspelende Maleisische duo, Tan Boon Heong en Koo Kien Keat.

De eerste set gaat gelijk op. De twee teams wisselen telkens van voorsprong, maar bij 14-14 weten de Maleisiërs uit te lopen met drie punten. Yoo en Shin komen nog aardig terug maar met 21-19 zijn Koo en Tan erg opgelucht dat ze de eerste set binnenslepen.

Tan vond ik geweldig spelen. In de aanval kan hij vanuit achter twee meter in de lucht springen en de shuttle gevaarlijk naar beneden werken. Tevens in de verdediging en in het vlakke spel maakte Tan nauwelijks fouten. Koo is aan het net sterk maar wisselvallig gedurende de wedstrijd. Hij weet ze af en toe leuk weg te leggen maar kan ook zomaar in het net slaan.

De Koreanen zijn goed in de samenwerking. Aanvallend kunnen ze prachtig om elkaar heen roteren om constant de druk op de ketel te blijven houden. Daar scoren zijn de meeste punten mee. En niet te vergeten de verdediging van Yoo en Shin. Ze staan altijd klaar voor de volgende bal en hebben absurd veel terug.

In de tweede set maken de Koreanen de meeste punten en laten Koo en Tan de set een beetje lopen. 11-21 voor Korea. De derde en laatste set zet iedereen nog een tandje bij en krijgen we een mooie finale te zien. Met 11-6 in het voordeel voor Yoo en Shin gaan ze wisselen van helft.

De pauze doet de Maleisiërs goed. Ze komen meteen terug tot 11-10 en de spanning is weer terug. We krijgen een paar prachtige rally's voorgeschoteld in de slotfase van de wedstrijd. Yoo aan Koreaanse kant maakt een paar goede punten en begint in een overwinning te geloven. Hij schreeuwt bij elk gemaakt punt en je ziet hem voor 200% ervoor gaan. Yoo en Shin weten het laatste punt te scoren en met 21-19 was het een slijtageslag voor beide partijen. Ze zijn dolblij dat ze hun eerste toernooizege hebben kunnen boeken samen.

De damesenkel ging tussen Duitsland en India. Juliane Schenk speelt de finale tegen Saina Nehwal. Nehwal begint sterk aan de wedstrijd. Ze oogd erg fit en speelt het hele toernooi al goed. Schenk wist in de kwartfinale de Olympisch kampioene Li Xuerui te verslaan en in de halve finale was de als achtste geplaatste Jiang Yanjiao de klos.

Schenk speelt niet slecht de eerste set maar Nehwal is oppermachtig. Ze wint met 21-17. De tweede set is tevens voor Nehwal. Schenk maakt fout na fout en speelt slecht. Daarnaast blijft Nehwal druk houden en maakt de vele Indiase toeschouwers blij. 21-8 is het voor Nehwal in de tweede set.

In de damesdubbel waren de Chinezen velen malen sterker dan de Japanse dames. Ma Jin en Tang Jinhua wisten de eerste set te winnen van Misaki Matsutomo en Ayaka Takahashi met 21-8. De damesdubbel kent lange rally's waar geduld zeer belangrijk is. Niet dat de Japanse dames ongeduldig waren, maar als ze een verkeerde bal sloegen pakten Ma en Tang meteen hun kans om erbovenop te zitten. Daarnaast zijn de Chinese vrouwen erg vast in hun spel en weten nauwelijks foutjes te maken. Ma Jin pakt haar tweede titel op de Denmark Open door ook de tweede set binnen te slepen met 21-12.

De mannensingel is de laatste partij van het toernooi. Lee Chong Wei uit Maleisië staat nummer één gerankt in de wereld. Hij speelt tegen Du Pengyu uit China die op de negende plaats op de wereldranglijst staat. Chong Wei speelt ralexed zonder haast de eerste set. Du profiteert hiervan en weet punten te maken. Bij 10-10 loopt Du uit en pakt de eerste set.

"Potverdrie Chong Wei, wat is dit nu?" "Oke oke, ik zet wel een tandje bij, nou goed!" Dat moet er in de pauze gezegd zijn, want Lee begint de tweede set meteen aan te vallen en punten te scoren. Hij neemt een 9-2 voorsprong op Du en geeft dit niet meer uit handen. 21-12 maken de heren ervan.

Ook hier gaat de derde set gelijk op. Soms pakt de één een paar punten, dan weer de ander. Maar het gevoel heerst bij iedereen dat Chong Wei gaat winnen. Waarom? Omdat het zo is. Hij weet op belangrijke momenten iets extra's te brengen. Het wordt uiteindelijk 21-19 voor Lee en de kampioenen zijn bekend.

Finales Yonex Denmark open

  • XD: Ma Jin & Xu Chen
  • MD: Yoo Yeon Seong & Shin Beak Choel
  • WS: Saina Nehwal
  • WD: Ma Jin & Tang Jinhua
  • MS: Lee Chong Wei

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw heeft zich helaas niet gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Parijs. Caljouw voldeed aan de internationale…

23 may 2024

RTC Haarlem in september van start

RTC Haarlem in september van start

Badminton Nederland is blij en trots om te melden dat we in samenwerking met BC Duinwijck per 1 september starten met een nieuw…

22 may 2024

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Met ingang van 1 september dit jaar zal meervoudig Nederlands Kampioen Judith Meulendijks aantreden als hoofdcoach van BC…

21 may 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

De Flevolandse badmintonclub Almere heeft de Dataweb Badminton Cup 2024 gewonnen, het nationale bekertoernooi. Op de finaledag in…

18 may 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!