Ronald Wetzel over zijn trainingsopleiding op Oro

Ronald Wetzel over zijn trainingsopleiding op Oro

Hhung en ik bij de boedha in de tuin van Ron!

Ik kon tijdens de zomerkampen op Oro niet komen en daarom vroeg Ron of ik niet een paar dagen kon komen.

En zo ben ik van maandag 15 t/m woensdag 17 oktober, voor mijn eigen badmintonopleiding van Ron, naar Oro gevlogen. Inmiddels was het al weer even geleden dat er gewerkt was aan mijn opleiding en daarom was het gelijk een goede mogelijk om Ron te laten beoordelen of ik ben gegroeid.

Na vroeg opstaan, een goede vliegreis en de autorit kwam ik rond 13.00 uur aan in de sporthal van Oro. Daar waren Ron, Huynh en Leon al even bezig met de dagelijkse training. Na even elkaar de hand geschut te hebben, kon ik direct horen en kijken waar ze mee bezig waren. Waarna Ron een oefening ging doen met Leon waarbij ik moest kijken wat hij deed zodat we dat tijdens de lunch konden bespreken. Ik herkende de oefening als '1 stap' (althans zo noem ik deze), maar tijdens de lunch werd het me duidelijk waarom dit voor de singel werd getraind. Waardoor het tegelijk een tactische oefening werd en voor iedereen te gebruiken is. Ik had deze oefening twee seizoenen geleden van Joris van Soerland geleerd, welke hij had meegenomen van het zomerkamp op Oro.

Erg leuk om net binnen te komen en direct alweer iets erbij te leren, maar daar bleef het absoluut niet bij. Tijdens alle dagen werd er tijdens en na de lunch gesproken over dat wat er in de hal was getraind. Zo hebben we het uiteraard gehad over met de hand mee en tegen de hand in, waarbij Ron mooie voorbeelden liet zien van de Chinese wereldtoppers. Het rare is eigenlijk dat het allemaal zo simpel is of lijkt, maar het gaat er om dat je speler(s) er bewust van gaan worden en dat ze het zelf gaan inzien. En dat geldt niet alleen voor dit, maar voor zoveel verschillende elementen.

De dinsdag en woensdag hebben we uiteraard ook een training gehad in de hal en deze was elke keer weer anders, want dat weet je gewoon bij Ron... hij doet niks volgens vaste richtlijnen! Nou dat is eigenlijk niet waar, want trainen en daarna eten (en dan maakt het tijdstip echt niet uit). Die richtlijn houdt hij goed in de gaten en het eten was ook fantastisch verzorgd, want je kwam echt niks te kort.

Tijdens deze trainingen zijn veel elementen naar voren gekomen, zoals de gewichtsverdeling van je lichaam, waardoor ik nu alweer anders kijk naar spelers op de training. Maar ook veel elementen die ik wel is had gehoord, maar bijvoorbeeld te weinig doe of was vergeten. Maar die dan weer naar voren kwamen en wel degelijk belangrijk zijn voor een goede training. Het simpelste voorbeeld daarbij is eigenlijk om bij elke oefening te bekijken wat er tactisch fout aan is! Maar uiteraard ook bekijken wat je kan doen om deze oefening tactisch correct te maken. En bij Ron ga ik eerst heel erg moeilijk denken, maar dat was dus helemaal niet nodig. En elke trainer zal dit vast wel op zijn of haar eigen manier doen, maar om er nog is met een andere trainer over te praten kan echt geen kwaad want het helpt namelijk niet alleen jezelf maar vooral je spelers.

Praten is natuurlijk iets wat we die paar dagen heel erg veel hebben gedaan. Alles wat er getraind werd werd ook weer besproken. En hierbij werden ook wedstrijden van de wereld top bijgehaald omdat deze spelers zoveel dingen al standaard doen die wij nog aan onze spelers willen leren. En toen Leon en ik bij de Yonex Denmark Open waren en de partij van Lee Chong Wei tegen Victor Axelsen bekeken, hebben we het ook over de kleine elementen gehad die zij al automatisch doen. Over een van deze elementen refereer ik graag naar een artikel van Henry over de snelle terugstap pas, want daar zouden de trainers veel meer aandacht aan moeten besteden.

Zoals ik al zei vond ik het ook belangrijk om te weten van Ron of ik ben gegroeid als trainer en dat antwoord heb ik ook gekregen. Maar niet voordat ik te horen kreeg dat Huynh en Leon de opdracht hadden gekregen om het mij zo moeilijk mogelijk te maken in deze drie dagen. Proberen of ik in fouten gelokt kon worden. En dat is natuurlijk wel apart voor spelers, maar als ze dat niet begrepen dan stond Ron achter mij en gaf hun een knipoog (dit kon ik dus niet zien) om ze duidelijk te maken dat zij gewoon mee moesten doen. Al met al is dat me heel goed verlopen, want ik heb van Ron duidelijk te horen gekregen dat ik enorm ben gegroeid en niet zomaar in de fout gelokt kon worden. Ik gebruik elementen van mezelf en van anderen en kan het goed en overtuigend overbrengen, maar er is uiteraard genoeg wat ik er nog bij moet leren.

Eigenlijk is het veel te veel om allemaal op te schrijven van wat er allemaal is gebeurd en besproken in drie dagen. En dat is ook maar goed ook, want je gaat niet voor niets drie dagen naar Oro. Ik kan het elke trainer van elk niveau aanraden om de tijd te nemen om een trainingskamp te bezoeken, want iedereen leert ervan.

Als laatste wil ik Ron, Huynh en Leon bedanken voor de tijd die ze in mij hebben gestoken deze drie dagen.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Badminton en corona update (week 21)

Badminton en corona update (week 21)

Na de persconferentie van de overheid op dinsdag 19 mei jl. is er helaas geen nieuws te melden over het feit of binnensporten…

20 mei 2020

Acht handige tips voor beginnende airbadmintonners!

Acht handige tips voor beginnende airbadmintonners!

AirBadminton is geschikt voor jong en oud en ook voor alle niveaus. Of je nu een topbadmintonner bent of een sporter die voor het…

12 mei 2020

Youtuber Milo ter Reegen ambassadeur AirBadminton

Youtuber Milo ter Reegen ambassadeur AirBadminton

Mijn naam is Milo ter Reegen, en inmiddels al ruim zeven jaar actief op YouTube onder de naam 'MILO'. Hier plaats ik video's die…

12 mei 2020

Lancering AirBadminton in Nederland

Lancering AirBadminton in Nederland

Met veel trots en plezier mogen wij een gloednieuwe flitsende sport aan Nederland presenteren: AirBadminton. Een nieuwe frisse en…

11 mei 2020

Tactiek en techniek gaan hand in hand

Tactiek en techniek gaan hand in hand

Als we het hebben over tactiek dan wordt er vaak gedacht aan een tactisch plan om de wedstrijd te winnen. Hoewel strategie een…

7 mei 2020

Handige downloads: badminton sportprotocol voor verenigingen

Handige downloads: badminton sportprotocol voor verenigingen

Op 21 april heeft het kabinet aangegeven om de maatregelen omtrent sport vanaf 29 april op een aantal punten te versoepelen. Met…

29 april 2020

Kennis inhaalslag voor badmintontrainers

Kennis inhaalslag voor badmintontrainers

Dit is de perfecte tijd om de kennisachterstand van badmintontrainers in Nederland weg te werken. De Vereniging Badminton…

27 april 2020

Unieke online bijscholing bij VBO: analyse en tactiek

Unieke online bijscholing bij VBO: analyse en tactiek

Tijd en ruimte is een term die bij onze trainersopleidingen veel terugkomt en ook de spelers op ons zomerkamp en de academy…

20 april 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!