clubzoeker

Spelbederf: een vervelend verschijnsel

Spelbederf: een vervelend verschijnsel

Spelers als Marc Zwiebler komen om te spelen. En gelukkig maar.

De Olympische Spelen staan nog goed in mijn geheugen gegrift. Helaas niet door de geweldige prestaties van onze Nederlandse spelers, al deed Yao Jie het natuurlijk uitstekend.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Nee, ik heb het hier natuurlijk over het spelbederf in het damesdubbel. Expres in het net serveren. Ver uit slaan... Alles om maar een betere plek in het vervolgtoernooi te krijgen. Het werd uiteindelijk zwaar bestraft. Hier komt het publiek immers niet voor. Hier komt de tegenstander ook in principe niet voor.

Op de German Open speelt China tegen China in het damesdubbel. Ik heb nog nooit zoveel shuttles omhoog terugverdedigd zien worden. Maar na de eerste game 22-20 verloren te hebben leek dit het enige wat Yunlei Zhao en Shu Cheng nog konden. Ook hier zou mogelijk sprake kunnen zijn van een zogeheten 'team order'. De tweevoudig Olympische kampioene Yunlei Zhao moest het toernooiveld verlaten na eerder die dag de mix ook al verloren te hebben.

Spelbederf in de Nederlandse competitie

Ook in onze eigen eredivisie is er naar mijn mening sprake geweest van spelbederf dit seizoen.

Dit door spelers op te stellen die geblesseerd waren en na één punt al opgaven. Dit werd ongetwijfeld gedaan met de reden zo de tweede dame niet door te hoeven schuiven. En... zo toch nog een kans te hebben in die wedstrijd.

Persoonlijk denk ik dat de tegenstander liever niet afreist voor één service en één return. Ook het publiek komt natuurlijk niet voor zo'n partij. Laten we wel zijn: deze clubs beschikken wel degelijk over jeugdige spelers die zo hun debuut hadden kunnen maken als tweede heer of dame. Zo hadden er toch nog leuke partijen gespeeld kunnen worden in plaats van een opgave en een mooie partij. We kunnen hier dus ook spreken over spelbederf.

Natuurlijk... Dat een speler zich wil opofferen voor zijn of haar club is natuurlijk een stukje clubliefde. (Of juist uitgeoefende druk op deze speler.) Maarre... een speler die acht keer opgeeft of met 21-0 verliest... Dat kan geen mooi spel zijn geweest toch? En dat valt bij mij dus, ik herhaal mezelf hier, onder de noemer spelbederf.

Badminton Nederland, doe hier alstublieft iets aan. En snel, voordat onze sport nog meer naar de klote gaat en het kleine beetje publiek wat we nog hebben ook weggaat.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Alex van Zaanen

Alex van Zaanen

Deze sportfotograaf reist letterlijk stad en land (en daarbuiten!) af om bij regionale en nationale evenementen de eerste te zijn met de mooiste foto's. We've got him!

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Wereldranglijst Badminton op 6 december 2022: Piek en Tabeling in top 15

Wereldranglijst Badminton op 6 december 2022: Piek en Tabeling in top 15

De wereldranglijst badminton wordt elke week op dinsdag bijgewerkt. Van nummer 25 op 27 september jl. naar nummer 37 vandaag:…

6 december 2022

Tweede Fase van Nederlandse Badminton Eredivisie 2022-2023 begonnen

Tweede Fase van Nederlandse Badminton Eredivisie 2022-2023 begonnen

In Haarlem versloeg thuisploeg Duinwijck mede-titelkandidaat Almere met 6-2 tijdens de tweede fase van de Nederlandse Badminton…

5 december 2022

Smashing wint de eerste handhavingskraker

Smashing wint de eerste handhavingskraker

Zaterdag 3 december, de start van de tweede helft van de Nederlandse Badminton Eredivisie. De eerste helft van de competitie werd…

4 december 2022

Tips voor de juiste badmintonmaterialen

Tips voor de juiste badmintonmaterialen

Badminton is misschien wel één van de populairste activiteiten die we doen als we op vakantie gaan naar de camping.…

29 november 2022

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!