Spelbederf: een vervelend verschijnsel

Spelbederf: een vervelend verschijnsel

Spelers als Marc Zwiebler komen om te spelen. En gelukkig maar.

De Olympische Spelen staan nog goed in mijn geheugen gegrift. Helaas niet door de geweldige prestaties van onze Nederlandse spelers, al deed Yao Jie het natuurlijk uitstekend.

Ken je BC Oosterhout al?

Nee, ik heb het hier natuurlijk over het spelbederf in het damesdubbel. Expres in het net serveren. Ver uit slaan... Alles om maar een betere plek in het vervolgtoernooi te krijgen. Het werd uiteindelijk zwaar bestraft. Hier komt het publiek immers niet voor. Hier komt de tegenstander ook in principe niet voor.

Op de German Open speelt China tegen China in het damesdubbel. Ik heb nog nooit zoveel shuttles omhoog terugverdedigd zien worden. Maar na de eerste game 22-20 verloren te hebben leek dit het enige wat Yunlei Zhao en Shu Cheng nog konden. Ook hier zou mogelijk sprake kunnen zijn van een zogeheten 'team order'. De tweevoudig Olympische kampioene Yunlei Zhao moest het toernooiveld verlaten na eerder die dag de mix ook al verloren te hebben.

Spelbederf in de Nederlandse competitie

Ook in onze eigen eredivisie is er naar mijn mening sprake geweest van spelbederf dit seizoen.

Dit door spelers op te stellen die geblesseerd waren en na één punt al opgaven. Dit werd ongetwijfeld gedaan met de reden zo de tweede dame niet door te hoeven schuiven. En... zo toch nog een kans te hebben in die wedstrijd.

Persoonlijk denk ik dat de tegenstander liever niet afreist voor één service en één return. Ook het publiek komt natuurlijk niet voor zo'n partij. Laten we wel zijn: deze clubs beschikken wel degelijk over jeugdige spelers die zo hun debuut hadden kunnen maken als tweede heer of dame. Zo hadden er toch nog leuke partijen gespeeld kunnen worden in plaats van een opgave en een mooie partij. We kunnen hier dus ook spreken over spelbederf.

Natuurlijk... Dat een speler zich wil opofferen voor zijn of haar club is natuurlijk een stukje clubliefde. (Of juist uitgeoefende druk op deze speler.) Maarre... een speler die acht keer opgeeft of met 21-0 verliest... Dat kan geen mooi spel zijn geweest toch? En dat valt bij mij dus, ik herhaal mezelf hier, onder de noemer spelbederf.

Badminton Nederland, doe hier alstublieft iets aan. En snel, voordat onze sport nog meer naar de klote gaat en het kleine beetje publiek wat we nog hebben ook weggaat.

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Alex van Zaanen

Alex van Zaanen

Deze sportfotograaf reist letterlijk stad en land (en daarbuiten!) af om bij regionale en nationale evenementen de eerste te zijn met de mooiste foto's. We've got him!

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Nederlandse mixkoppels stranden in eerste ronde Swiss Open

Nederlandse mixkoppels stranden in eerste ronde Swiss Open

Op de eerste dag van de Yonex Swiss Open in Basel kwamen twee Nederlandse koppels in actie in het gemengddubbel. Helaas bleek…

2 maart 2021

Terugblik digitale Bondsvergadering 27 februari

Terugblik digitale Bondsvergadering 27 februari

Afgelopen zaterdag 27 februari jl. vond de digitale Bondsvergadering van Badminton Nederland plaats. Alle 11 afgevaardigden waren…

1 maart 2021

Soraya de Visch Eijbergen in actie bij Swiss Open 2021

Soraya de Visch Eijbergen in actie bij Swiss Open 2021

Vanaf dinsdag 2 maart kan er in de St. Jakobshalle in Basel gejaagd worden op US$ 140.000 prijzengeld tijdens de Swiss Open 2021,…

1 maart 2021

Corona update week 8: jongeren tot 27 jaar mogen sporten in teamverband

Corona update week 8: jongeren tot 27 jaar mogen sporten in teamverband

Helaas kunnen we nog niet terug de zaal in, maar vanaf woensdag 3 maart is het wel toegestaan voor jongeren tot 27 jaar om in…

26 februari 2021

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!