clubzoeker

Spelbederf: een vervelend verschijnsel

Spelbederf: een vervelend verschijnsel

Spelers als Marc Zwiebler komen om te spelen. En gelukkig maar.

De Olympische Spelen staan nog goed in mijn geheugen gegrift. Helaas niet door de geweldige prestaties van onze Nederlandse spelers, al deed Yao Jie het natuurlijk uitstekend.

SportSport

Ken je BC De Astroïden al?

Nee, ik heb het hier natuurlijk over het spelbederf in het damesdubbel. Expres in het net serveren. Ver uit slaan... Alles om maar een betere plek in het vervolgtoernooi te krijgen. Het werd uiteindelijk zwaar bestraft. Hier komt het publiek immers niet voor. Hier komt de tegenstander ook in principe niet voor.

Op de German Open speelt China tegen China in het damesdubbel. Ik heb nog nooit zoveel shuttles omhoog terugverdedigd zien worden. Maar na de eerste game 22-20 verloren te hebben leek dit het enige wat Yunlei Zhao en Shu Cheng nog konden. Ook hier zou mogelijk sprake kunnen zijn van een zogeheten 'team order'. De tweevoudig Olympische kampioene Yunlei Zhao moest het toernooiveld verlaten na eerder die dag de mix ook al verloren te hebben.

Spelbederf in de Nederlandse competitie

Ook in onze eigen eredivisie is er naar mijn mening sprake geweest van spelbederf dit seizoen.

Dit door spelers op te stellen die geblesseerd waren en na één punt al opgaven. Dit werd ongetwijfeld gedaan met de reden zo de tweede dame niet door te hoeven schuiven. En... zo toch nog een kans te hebben in die wedstrijd.

Persoonlijk denk ik dat de tegenstander liever niet afreist voor één service en één return. Ook het publiek komt natuurlijk niet voor zo'n partij. Laten we wel zijn: deze clubs beschikken wel degelijk over jeugdige spelers die zo hun debuut hadden kunnen maken als tweede heer of dame. Zo hadden er toch nog leuke partijen gespeeld kunnen worden in plaats van een opgave en een mooie partij. We kunnen hier dus ook spreken over spelbederf.

Natuurlijk... Dat een speler zich wil opofferen voor zijn of haar club is natuurlijk een stukje clubliefde. (Of juist uitgeoefende druk op deze speler.) Maarre... een speler die acht keer opgeeft of met 21-0 verliest... Dat kan geen mooi spel zijn geweest toch? En dat valt bij mij dus, ik herhaal mezelf hier, onder de noemer spelbederf.

Badminton Nederland, doe hier alstublieft iets aan. En snel, voordat onze sport nog meer naar de klote gaat en het kleine beetje publiek wat we nog hebben ook weggaat.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Alex van Zaanen

Alex van Zaanen

Deze sportfotograaf reist letterlijk stad en land (en daarbuiten!) af om bij regionale en nationale evenementen de eerste te zijn met de mooiste foto's. We've got him!

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Virtuele games zijn de afgelopen jaren snel geëvolueerd en bieden spelers de mogelijkheid om verschillende sporten op…

10 june 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Afgelopen weekend vond het NJK Badminton 2024 plaats in Sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg. Joep Strooper en Flora Wang wonnen in…

10 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!