SportSport

Niet focussen is beter

Niet focussen is beter

Weer iets waar de geschiedenis het misheeft. Spelers die fouten maken krijgen vaak te horen dat ze zich moeten concentreren en dat ze de aandacht bij de wedstrijd moeten houden.

Hoe vaak hoor je een coach zeggen 'focus'?

Net als met alles in onze sport geloof ik niet in het verleden en wil ik alles heroverwegen, testen en vooral in twijfel trekken.

Uit ervaring weet ik dat het niet werkt om te zeggen dat een speler zich beter moet concentreren als hij fouten maakt. Hij vindt het net zo k*t als dat ik het als coach vindt, dus het heeft helemaal geen zin.

Ik ben er anders over gaan denken, nadat ik een aantal spelers had die het MBD-stempel hadden gekregen of gewoon hyperactief zijn. Als er iets is waar ze problemen mee hebben, dan is het wel concentreren en focussen. Dus er moest iets gebeuren om deze spelers ook te kunnen laten genieten van onze sport.

ANTI-focus was mijn antwoord op dit probleem. Ik ben gewoon dingen gaan proberen om het badmintonnen automatisch te laten verlopen door de concentratie juist weg te nemen.

Na deze ervaring ben ik het ook gaan toepassen bij andere spelers met verbazend veel succes en het was ook nog eens universeel want het werkte in Azië, Denemarken, Duitsland en andere landen waar ik training heb gegeven. Verder heb ik het besproken met trainers uit andere sporten waaronder tafeltennis en ook daar gaf het de verwachte resultaten.

Waar gaat het over, wat en hoe doe je dat zou je jezelf afvragen? Ook ik wist het niet, maar ik ben gewoon wat dingen gaan proberen. Als je weet wat je NIET wil, dan weet je ook in welke richting je moet denken om te krijgen wat je wel wil.

Ik laat spelers een verhaal vertellen als ze oefeningen doen. Hardop zodat ik het kan horen. Het verhaal wat ze vertellen is niet belangrijk, als ze maar praten en mijn god wat leer je daar veel van. Wat je zult zien is dat de spelers per direct 90% minder fouten gaan maken, dat is wat ik wil en dus een geweldig pluspunt. Maar er is meer... veel meer.

Deze oefening leert je heel veel over de spelers, want je heb spelers die het niet kunnen. Ze kunnen zich er niet toe brengen een verhaal te vertellen hardop terwijl ze aan het spelen zijn. Deze spelers hebben een groot nadeel, want ze hebben een talentprobleem. Echte talenten doen ALLES om beter te worden en verlegen spelers die geen verhaal te vertellen hebben halen het niet.

Maar er is nog meer. Als spelers wel hun verhaal kunnen vertellen, dan kan je vertellen waar ze problemen hebben. Want ze zullen stoppen met vertellen als ze in de problemen komen. Hier door kan je er achter komen waar de speler technische problemen hebben. Door het te herhalen kan je ook de vooruitgang meten en de speler weet het, voelt het en weet het als hij moet praten.

Trainers en spelers die me al een tijdje volgen weten dat ik nooit alles vertel wat er in een inzicht over onze sport zit. Je moet me namelijk niet kopiëren, je moet er op verder bouwen. Ik vertel geen waarheden, maar ervaringen. Doe er iets mee. Ga eens nadenken over hetgeen ik net heb verteld en kom met op en aanmerkingen.

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Badminton en corona update (week 21)

Badminton en corona update (week 21)

Na de persconferentie van de overheid op dinsdag 19 mei jl. is er helaas geen nieuws te melden over het feit of binnensporten…

20 mei 2020

Acht handige tips voor beginnende airbadmintonners!

Acht handige tips voor beginnende airbadmintonners!

AirBadminton is geschikt voor jong en oud en ook voor alle niveaus. Of je nu een topbadmintonner bent of een sporter die voor het…

12 mei 2020

Youtuber Milo ter Reegen ambassadeur AirBadminton

Youtuber Milo ter Reegen ambassadeur AirBadminton

Mijn naam is Milo ter Reegen, en inmiddels al ruim zeven jaar actief op YouTube onder de naam 'MILO'. Hier plaats ik video's die…

12 mei 2020

Lancering AirBadminton in Nederland

Lancering AirBadminton in Nederland

Met veel trots en plezier mogen wij een gloednieuwe flitsende sport aan Nederland presenteren: AirBadminton. Een nieuwe frisse en…

11 mei 2020

Tactiek en techniek gaan hand in hand

Tactiek en techniek gaan hand in hand

Als we het hebben over tactiek dan wordt er vaak gedacht aan een tactisch plan om de wedstrijd te winnen. Hoewel strategie een…

7 mei 2020

Handige downloads: badminton sportprotocol voor verenigingen

Handige downloads: badminton sportprotocol voor verenigingen

Op 21 april heeft het kabinet aangegeven om de maatregelen omtrent sport vanaf 29 april op een aantal punten te versoepelen. Met…

29 april 2020

Kennis inhaalslag voor badmintontrainers

Kennis inhaalslag voor badmintontrainers

Dit is de perfecte tijd om de kennisachterstand van badmintontrainers in Nederland weg te werken. De Vereniging Badminton…

27 april 2020

Unieke online bijscholing bij VBO: analyse en tactiek

Unieke online bijscholing bij VBO: analyse en tactiek

Tijd en ruimte is een term die bij onze trainersopleidingen veel terugkomt en ook de spelers op ons zomerkamp en de academy…

20 april 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!