SportSport

Niet focussen is beter

Niet focussen is beter

Weer iets waar de geschiedenis het misheeft. Spelers die fouten maken krijgen vaak te horen dat ze zich moeten concentreren en dat ze de aandacht bij de wedstrijd moeten houden.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Hoe vaak hoor je een coach zeggen 'focus'?

Net als met alles in onze sport geloof ik niet in het verleden en wil ik alles heroverwegen, testen en vooral in twijfel trekken.

Uit ervaring weet ik dat het niet werkt om te zeggen dat een speler zich beter moet concentreren als hij fouten maakt. Hij vindt het net zo k*t als dat ik het als coach vindt, dus het heeft helemaal geen zin.

Ik ben er anders over gaan denken, nadat ik een aantal spelers had die het MBD-stempel hadden gekregen of gewoon hyperactief zijn. Als er iets is waar ze problemen mee hebben, dan is het wel concentreren en focussen. Dus er moest iets gebeuren om deze spelers ook te kunnen laten genieten van onze sport.

ANTI-focus was mijn antwoord op dit probleem. Ik ben gewoon dingen gaan proberen om het badmintonnen automatisch te laten verlopen door de concentratie juist weg te nemen.

Na deze ervaring ben ik het ook gaan toepassen bij andere spelers met verbazend veel succes en het was ook nog eens universeel want het werkte in Azië, Denemarken, Duitsland en andere landen waar ik training heb gegeven. Verder heb ik het besproken met trainers uit andere sporten waaronder tafeltennis en ook daar gaf het de verwachte resultaten.

Waar gaat het over, wat en hoe doe je dat zou je jezelf afvragen? Ook ik wist het niet, maar ik ben gewoon wat dingen gaan proberen. Als je weet wat je NIET wil, dan weet je ook in welke richting je moet denken om te krijgen wat je wel wil.

Ik laat spelers een verhaal vertellen als ze oefeningen doen. Hardop zodat ik het kan horen. Het verhaal wat ze vertellen is niet belangrijk, als ze maar praten en mijn god wat leer je daar veel van. Wat je zult zien is dat de spelers per direct 90% minder fouten gaan maken, dat is wat ik wil en dus een geweldig pluspunt. Maar er is meer... veel meer.

Deze oefening leert je heel veel over de spelers, want je heb spelers die het niet kunnen. Ze kunnen zich er niet toe brengen een verhaal te vertellen hardop terwijl ze aan het spelen zijn. Deze spelers hebben een groot nadeel, want ze hebben een talentprobleem. Echte talenten doen ALLES om beter te worden en verlegen spelers die geen verhaal te vertellen hebben halen het niet.

Maar er is nog meer. Als spelers wel hun verhaal kunnen vertellen, dan kan je vertellen waar ze problemen hebben. Want ze zullen stoppen met vertellen als ze in de problemen komen. Hier door kan je er achter komen waar de speler technische problemen hebben. Door het te herhalen kan je ook de vooruitgang meten en de speler weet het, voelt het en weet het als hij moet praten.

Trainers en spelers die me al een tijdje volgen weten dat ik nooit alles vertel wat er in een inzicht over onze sport zit. Je moet me namelijk niet kopiëren, je moet er op verder bouwen. Ik vertel geen waarheden, maar ervaringen. Doe er iets mee. Ga eens nadenken over hetgeen ik net heb verteld en kom met op en aanmerkingen.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Virtuele games zijn de afgelopen jaren snel geëvolueerd en bieden spelers de mogelijkheid om verschillende sporten op…

10 june 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Afgelopen weekend vond het NJK Badminton 2024 plaats in Sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg. Joep Strooper en Flora Wang wonnen in…

10 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!