clubzoeker

Niet focussen is beter

Niet focussen is beter

Weer iets waar de geschiedenis het misheeft. Spelers die fouten maken krijgen vaak te horen dat ze zich moeten concentreren en dat ze de aandacht bij de wedstrijd moeten houden.

clubzoeker

Ken je BC Lansingerland al?

Hoe vaak hoor je een coach zeggen 'focus'?

Net als met alles in onze sport geloof ik niet in het verleden en wil ik alles heroverwegen, testen en vooral in twijfel trekken.

Uit ervaring weet ik dat het niet werkt om te zeggen dat een speler zich beter moet concentreren als hij fouten maakt. Hij vindt het net zo k*t als dat ik het als coach vindt, dus het heeft helemaal geen zin.

Ik ben er anders over gaan denken, nadat ik een aantal spelers had die het MBD-stempel hadden gekregen of gewoon hyperactief zijn. Als er iets is waar ze problemen mee hebben, dan is het wel concentreren en focussen. Dus er moest iets gebeuren om deze spelers ook te kunnen laten genieten van onze sport.

ANTI-focus was mijn antwoord op dit probleem. Ik ben gewoon dingen gaan proberen om het badmintonnen automatisch te laten verlopen door de concentratie juist weg te nemen.

Na deze ervaring ben ik het ook gaan toepassen bij andere spelers met verbazend veel succes en het was ook nog eens universeel want het werkte in Azië, Denemarken, Duitsland en andere landen waar ik training heb gegeven. Verder heb ik het besproken met trainers uit andere sporten waaronder tafeltennis en ook daar gaf het de verwachte resultaten.

Waar gaat het over, wat en hoe doe je dat zou je jezelf afvragen? Ook ik wist het niet, maar ik ben gewoon wat dingen gaan proberen. Als je weet wat je NIET wil, dan weet je ook in welke richting je moet denken om te krijgen wat je wel wil.

Ik laat spelers een verhaal vertellen als ze oefeningen doen. Hardop zodat ik het kan horen. Het verhaal wat ze vertellen is niet belangrijk, als ze maar praten en mijn god wat leer je daar veel van. Wat je zult zien is dat de spelers per direct 90% minder fouten gaan maken, dat is wat ik wil en dus een geweldig pluspunt. Maar er is meer... veel meer.

Deze oefening leert je heel veel over de spelers, want je heb spelers die het niet kunnen. Ze kunnen zich er niet toe brengen een verhaal te vertellen hardop terwijl ze aan het spelen zijn. Deze spelers hebben een groot nadeel, want ze hebben een talentprobleem. Echte talenten doen ALLES om beter te worden en verlegen spelers die geen verhaal te vertellen hebben halen het niet.

Maar er is nog meer. Als spelers wel hun verhaal kunnen vertellen, dan kan je vertellen waar ze problemen hebben. Want ze zullen stoppen met vertellen als ze in de problemen komen. Hier door kan je er achter komen waar de speler technische problemen hebben. Door het te herhalen kan je ook de vooruitgang meten en de speler weet het, voelt het en weet het als hij moet praten.

Trainers en spelers die me al een tijdje volgen weten dat ik nooit alles vertel wat er in een inzicht over onze sport zit. Je moet me namelijk niet kopiëren, je moet er op verder bouwen. Ik vertel geen waarheden, maar ervaringen. Doe er iets mee. Ga eens nadenken over hetgeen ik net heb verteld en kom met op en aanmerkingen.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Tips voor de juiste badmintonmaterialen

Tips voor de juiste badmintonmaterialen

Badminton is misschien wel één van de populairste activiteiten die we doen als we op vakantie gaan naar de camping.…

29 november 2022

Terugblik Bondsvergadering 19 november 2022: contributieverhoging kort uitgesteld

Terugblik Bondsvergadering 19 november 2022: contributieverhoging kort uitgesteld

Afgelopen zaterdag 19 november 2022 vond in Nijkerk de Bondsvergadering plaats. Tijdens de Bondsvergadering werden onderwerpen…

24 november 2022

Ruud Bosch maakt Oranje-selectie kwalificatie EK Mixteams 2023 bekend

Ruud Bosch maakt Oranje-selectie kwalificatie EK Mixteams 2023 bekend

Bondscoach Ruud Bosch heeft zijn twaalfkoppige selectie bekend gemaakt voor de kwalificatiegroep voor het EK Mixteams 2023. De…

23 november 2022

Een ontspannen potje badminton speel je zo

Een ontspannen potje badminton speel je zo

Badminton, wie speelt het niet? Vooral tijdens een vakantie op de camping is dit misschien wel één van de meest…

22 november 2022

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!