Bondscoach Rune Massing: 'Hopelijk kunnen ze allemaal verrassen'

Bondscoach Rune Massing: 'Hopelijk kunnen ze allemaal verrassen'

Rune Massing in actie als coach.

Eind vorig jaar nam Rune Massing het stokje over van Gerben Bruijstens als bondscoach van de Nationale Selectie. In een roerige tijd voor het badminton in Nederland kreeg hij de eindverantwoording over de Nederlandse ploeg. De pas 33-jarige Massing doorstond zijn vuurdoop echter uitstekend en kijkt vol goede moed naar het nieuwe seizoen.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Hoe kijk je terug op vorig seizoen en je eerste maanden/periode als bondscoach?

'Turbulent is het juiste woord als ik vorig seizoen zou moeten samenvatten. Een seizoen van uitersten. Aan de ene kant kippenvelmomenten op de baan zoals een fantastisch EJK (Europese Junioren Kampioenschappen in Turkije). Maar ook heel veel tegenslagen en negativisme buiten de baan. Als bondscoach en eindverantwoordelijke van het Nederlands team heb ik heel erg stevig in mijn schoenen moeten staan. Dat heb ik in een korte tijd wel geleerd.'

Wat vind je van/hoe verloopt de samenwerking met supervisor Topbadminton Claus Poulsen?

'Ik spreek Claus soms meerdere keren per week. Claus heeft een adviserende rol en geeft sturing en begeleiding aan het gehele team daar waar hij dat nodig acht. Ik vind het zeer prettig om te luisteren en te leren van iemand die daadwerkelijk het hoogste binnen zijn vakgebied heeft bereikt. Topsport is geen kwestie van goed of fout.

Er is een heel grijs gebied. Claus zegt nooit "je moet het zo doen". Hij zegt: "ik heb het zo gedaan " of "waarom probeer je het niet zo en zo"?

Claus heeft een groot aandeel gehad in het vastleggen van de structuur die we nu hebben op Papendal. Onze spelers draaien nu bijna hetzelfde weekprogramma als wat hij jaren gedaan heeft toen hij bondscoach was van het Deense Nationale team. Natuurlijk deel ik de mening van Claus dat er veel potentie in de groep zit. Zo doen bijvoorbeeld de dubbelaars niet veel voor elkaar onder.'

Wat zijn jouw doelstellingen met de Nationale Selectie voor dit seizoen?

'We hebben meerdere groepen binnen het Nederlands team en dus ook vanzelfsprekend verschillende doelstellingen. De eerstejaars Onder 19 richten zich op kwalificatie voor de Youth Olympic Games, de WJK (Wereld Junioren Kampioenschappen) in april 2014 en later het EJK in 2015. De tweedejaars Onder 19 moeten knallen op het WJK begin november 2013 en zich richten op de overgang naar het seniorencircuit. Jong Oranje-spelers (tot 21 jaar) moeten vooral heel veel senioren toernooien gaan draaien en aan hun ranking werken.

Overigens stimuleren we jonge spelers veel meer dan voorheen om op jongere leeftijd al seniorentoernooien te spelen. Tenslotte hebben we nog een groep spelers die zich probeert te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Rio 2016. Met deze groep werken we naar de Yonex Dutch Open toe. Later in het jaar zullen degenen die hoog genoeg staan om te pieken op de All England en het EK in april 2014.'

Op welke punten/technieken gaat er vooral getraind worden dit seizoen?

'Het nabootsen van wedstrijdsituaties op honderdduizend verschillende manieren. Ik ben gek op tactiektraining, maar wel altijd met de juiste intensiteit. Train alsof je een wedstrijd speelt, zodat je daadwerkelijke wedstrijd een walk in the park wordt. Dat is mijn stijl en mijn visie en daar hamer ik elke dag op. Iedere speler heeft een eigen profiel dus iedere speler heeft zijn eigen technische aandachtspunten. Door heel veel oefeningen te doen met specifieke opdrachten komen die individuele aandachtspunten heel prominent aan bod.'

Welke spelers zie jij dit seizoen verrassen?

'Ik geef elke dag 100% en meer om ze hopelijk allemaal te zien verrassen. Sinds Eric Pang weer lid is van de Nationale Selectie heeft hij een flinke stijging gemaakt op de ranglijst. Door heel intensief met hem te werken en hem veel structuur en vertrouwen te geven verwacht ik dat hij de laatste stappen gaat maken. Daarbij komt dat Eric een hele positieve uitstraling heeft op de jongere spelers, dus die zullen meeliften en ook stijgen op de ranglijsten. Zo verwacht ik dat Soraya de Visch Eijbergen een hele goede ontwikkeling door gaat maken. De dubbelgroep heeft zoals eerder gezegd veel potentie. Zij zullen elkaar omhoog duwen. Enkelspeler Ruben Jille kan zich nu lekker in de luwte ontwikkelen, maar houd vooral hem in de gaten.'

Vandaag vertrekt bondscoach Rune Massing met een tiental spelers uit de Nationale Selectie naar Denemarken voor een korte trainingsstage bij Claus Poulsen.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Officiële mededeling: Principekalender 2025-2026

Officiële mededeling: Principekalender 2025-2026

Het bondsbestuur heeft vorige maand de principekalender voor het seizoen 2025-2026 goedgekeurd.

26 june 2024

Tweede badmintonhub in Nederland is een feit

Tweede badmintonhub in Nederland is een feit

Badminton Nederland en Badminton Academy Eindhoven hebben vorige week donderdag een handtekening gezet onder een…

25 june 2024

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!